- Η βρετανική ομάδα οικοπαθών Extinction Rebellion παρουσίασε πριν έναν χρόνο ένα φιλμάκι για την κλιματική αλλαγή
- Το φιλμάκι είχε τον ευχάριστο τίτλο “Η Κλιματική Κρίση και Γιατί Θα Πρέπει Να Πανικοβληθούμε”
- Στο βίντεο γίνονταν λόγος για “πολύ ρεαλιστικές πιθανότητες για την εξαφάνιση της ανθρώπινης ζωής στον πλανήτη μέσα στα επόμενα 11 χρόνια”
- Ισχυριζόταν πως “η καταστροφή του κλίματος κοστίζει 400.000 ανθρώπινες ζωές ετησίως”
- Όταν επιστήμονες ζήτησαν από την παραγωγό τις πηγές της, εκείνη ανακάλεσε το φιλμ και “έκοψε” τους ισχυρισμούς
Αστείρευτο γέλιο συνεχίζουν να προσφέρουν οι πράσινοι κλόουν της αριστεράς που εάν δεν ήταν τόσο ψεύτες και γραφικοί, ίσως να μην ήταν διεθνώς τόσο αντιπαθητικοί.
Αυτή τη φορά, το κλιματόπληκτο τρελοπαρεάκι που ακούει στο όνομα Extinction Rebellion, πήρε την οικολογική σκυτάλη από την Γκρέτα που μας πληροφόρησε πως επιστρέφει στα θρανία, προκειμένου να μας χαρίσει ένα ελαφρύ μειδίαμα.
Το οικοπαρεόνι ένα περίπου χρόνο πριν είχε ανεβάσει στην σελίδα του και στα κοινωνικά δίκτυα αλλά και στο κανάλι που διατηρεί στο YouTube ένα φιλμ διάρκειας 12 περίπου λεπτών με τίτλο “Η Κλιματική Κρίση και Γιατί Θα Πρέπει Να Πανικοβληθούμε”. Μάλιστα, προκειμένου να μην αφήσουν κανένα περιθώριο παρεξήγησης, το φιλμ συνοδευόταν και από αυτή την εντελώς φυσιολογική και καθόλου γραφική λεζάντα:
«Ένα εκατομμύριο είδη κινδυνεύουν με αφανισμό στην ανυπαρξία και εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σκοτώνονται από τον τυφλό μας καταναλωτισμό. Αν δεν αλλάξουμε, η βιοποικιλότητα και η κλιματική διατάραξη μπορεί να επιφέρουν δισεκατομμύρια θανάτους και μαρτύρια καθώς ο ανθρώπινος πολιτισμός θα βυθιστεί στο χάος.»
“Σοβαροί άνθρωποι”
Το φιλμ αν και δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον που θα ήλπιζαν οι παραγωγοί, έχοντας μόνο 54.000 προβολές σε 12 μήνες, τράβηξε την προσοχή των Times του Λονδίνου που ζήτησαν την άποψη ειδικών επιστημόνων του κλίματος. Έτσι, σύμφωνα με τους Times, οι επιστήμονες βλέποντας το φιλμ να τους κατηχεί στις βασικές αρχές της αίρεσης της οικοτρομολαγνείας, είδαν να γίνεται λόγος για “εξαφάνιση της ανθρώπινης παρουσίας στον πλανήτη μέχρι το 2030” καθώς και για “400.000 ανθρώπινες απώλειες κάθε χρόνο λόγω κλιματικής αλλαγής” και ανέφεραν στους Times πως ανάμεσα σε άλλα αμφιλεγόμενα δεδομένα, αυτές οι δυο αναφορές είναι -ελλείψει άλλης λέξεως-…ψέμματα. Οι Times με τη σειρά τους ζήτησαν από την παραγωγό και ‘ψυχή’ της Extinction Rebellion, Σερένα Σέλενμπεργκ να τους υποδείξει τις πηγές που έχει για να κάνει τέτοιους…εσχατολογικούς ισχυρισμούς.
Σαν απάντηση η 59χρονη Σέλενμπεργκ κατέβασε το φιλμ από κάθε πλατφόρμα που ήταν αναρτημένο και δήλωσε: «…αφού αυτές οι δηλώσεις είναι ακόμα αντικείμενο συζήτησης, και επειδή θα θέλαμε το φιλμ να έχει την πλήρη υποστήριξη των επιστημόνων της XR (Extinction Rebellion), αποφασίσαμε να τις επανεξετάσουμε και να της ενημερώσουμε για την επανέκδοση του φιλμ».
Τα τζιμάνια της Extinction Rebellion σήκωσαν τα μανίκια, πήραν τα ψαλίδια τους και στρώθηκαν στη δουλειά. Μάλιστα, εδώ και λίγες ημέρες φρόντισαν να διαφημίσουν την επανέκδοση του “φιλμ” με καταχωρήσεις σε γνωστά sites, το οποίο μάλιστα αυτή τη φορά θα είχε και μια διάσημη αφηγήτρια: την γνωστή βρετανίδα αντριτραμπικιά ηθοποιό Κίρα Νάιτλι!
Έτσι, το πλήρωμα του χρόνου έφτασε και το φιλμάκι επανακυκλοφόρησε με επαναδιατυπωμένα κάποια ‘δεδομένα’ και τις επίμαχες ‘ανακρίβειες’ είτε αντικατεστημένες είτε κομμένες.
Μάλιστα, ενδεικτικό του κοψίματος που έπεσε είναι πως η διάρκεια του φιλμ φτάνει πια τα 2μιση λεπτά, κάνοντας το να μοιάζει περισσότερο με διαφημιστικό σποτ για να μαζέψει η βρετανική ΜΚΟ οικολογικό χρήμα από τους τηλεακτιβιστές παρά για ταινία.
Όμως, ο καθηγητής κλίματος και περιβαλλοντικής αλλαγής στο πανεπιστήμιο του Έξετερ Στέφαν Χάρισον κατακεραύνωσε και αυτή την διλεπτη έκδοση του φιλμ λέγοντας πως «Όταν βλέπω διασημότητες να υποστηρίζουν τέτοιες απόψεις, τους κάνει να φαίνονται ανόητοι. Είναι σαν τον Πέτρο και τον Λύκο. Αν με το παραμικρό καλείς τον κόσμο να πανικοβληθεί, μετά από λίγο κουράζονται και δεν δίνουν σημασία.»
Φευ, κάποιοι άνθρωποι δεν θα ικανοποιηθούν ποτέ, όπως φαίνεται. Προς το παρόν ας γιορτάσουμε την παράταση παρουσίας μας στον πλανήτη σαν είδος, που φαίνεται -προς το παρόν- να πήραμε.