Τέσσερις γερουσιαστές των ΗΠΑ απέστειλαν επίσημο ερώτημα στο Υπουργείο Αμύνης ζητώντας να ενημερωθούν για την αιτία της καθυστέρησης της πλήρους αποπομπής της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35
Με tweet της η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών Τζίν Σαχίν του Νιου Χάμσαϊρ, ενημέρωσε πως μαζί με άλλους τρεις συναδέλφους της, τον Κρις Βαν Όλεν επίσης των Δημοκρατικών και τους Ρεπουμπλικανούς Τζέιμς Λάνκφορντ και Τόμ Τίλλις, κατέθεσαν επίσημο αίτημα στο Αμερικανικό Πεντάγωνο ζητώντας του να σταματήσει τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και να πετάξει άμεσα την Τουρκία από κάθε στάδιο της γραμμής παραγωγής του αεροπλάνου F-35.
«Η απομάκρυνση της Τουρκίας από την γραμμή ανεφοδιασμού του F-35 ήταν μια δικομματική προσπάθεια να θέσουμε τον Ερντογάν προ των ευθυνών του και να προστατεύσουμε μια από τις πιο ευαίσθητες τεχνολογίες μας. Ήρθε η ώρα, η κυβέρνηση να σταματήσει να κωλυσιεργεί και να εφαρμόσει τον νόμο όπως συντάχθηκε στο Κογκρέσο», αναφέρει στο tweet της η κ.Σαχίν.
Τον Απρίλιο του 2018, το Κογκρέσο αποφάσισε να παγώσει η μεταφορά των F-35 στην Τουρκία. Τον Ιούλιο του 2019, και αφού η Τουρκία προχώρησε με την αγορά του Ρώσικου αντιαεροπορικού συστήματος S-400, το Κογκρέσο σκλήρυνε τη στάση του αποφασίζοντας να πετάξει την Τουρκία, μια από τις συμπαραγωγούς χώρες, από το πρόγραμμα κατασκευής των F-35 με σκοπό μέχρι τις αρχές του 2020 να έχει βρεθεί εναλλακτική πηγή για κάθε εξάρτημα και ανταλλακτικό που φτιαχνόταν από την Τουρκία.
Τον Φεβρουάριο του 2020 όμως, το Πεντάγωνο φαίνεται να έδωσε παραγγελία στα εργοστάσια που εδρεύουν στην Τουρκία για τα εν λόγο ανταλλακτικά και εξαρτήματα, παραγγελία που η παράδοση τους αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2022, δυο χρόνια δηλαδή μετά τη διορία που είχε τεθεί.
Η τρισέλιδη επιστολή μεταξύ άλλων αναφέρει:
«Η νομοθεσία που πέρασε από το Κογκρέσο και υπογράφει από τον Πρόεδρο Τραμπ, έστειλε ένα καθαρό διπλωματικό μήνυμα στην Τουρκία για τις συνέπειες που είχε η κίνηση τη προς τα Ρωσικά αμυντικά συστήματα. Δυστυχώς αυτό το δυνατό μήνυμα, αποδυναμώνεται από τις καθυστερήσεις του Υπουργείου Αμύνης να απομακρύνει την Τουρκία από τη γραμμή παραγωγής. Αφήνοντας την Τουρκία στις παραγωγούς των εξαρτημάτων για δυο χρόνια μετά την αρχική απόφαση απομάκρυνσης της αλλά και μετά την διορία του Πενταγώνου, το Υπουργείο δυσχεραίνει τις διπλωματικές και γεωπολιτικές εθνικές προσπάθειες να πιεστεί η Τουρκία να αλλάξει γραμμή.»