Μια Ρωσίδα που χρωματίζει ασπρόμαυρες ιστορικές φωτογραφίες, ερασιτεχνικά, τρώει απανωτά bans.
H Όλγα Σιρνίνα που υπογράφει τις δημιουργίες της με το ψευδώνυμο Klimbim, εργάζεται σαν μεταφράστρια. Από μικρή όμως είχε πάθος με τις ιστορικές φωτογραφίες και τον χρωματισμό τους. Έτσι, έμαθε να χειρίζεται προγράμματα επεξεργασίας φωτογραφίας και στον ελεύθερο χρόνο της μεταμορφώνει παλιές ασπρόμαυρες φωτογραφίες σε μοναδικής αισθητικής δημιουργίες, δίνοντας τους χρώμα. Μάλιστα, η δουλειά της είναι τόσο καλή που πλέον αναγνωρίζεται σαν μια από τις καλύτερες στον κόσμο και δημιουργίες της έχουν εμφανιστεί σε διάσημα περιοδικά και site, μέχρι και εκθέσεις φωτογραφίας. Η Σιρνίνα μάλιστα, μοιράζεται το υλικό της με τους χιλιάδες followers της στα κοινωνικά δίκτυα και το παραχωρεί εντελώς δωρεάν σε όποιον επιθυμεί να το χρησιμοποιήσει ερασιτεχνικά.
Η Σιρνίνα θεωρούσε πως απλά αναρτώντας ιστορικές φωτογραφίες και μη κάνοντας κανένα περαιτέρω ιστορικό ή πολιτικό σχόλιο, δεν θα είχε πρόβλημα με τους μηχανισμούς λογοκρισίας των social media, όμως τον περασμένο Σεπτέμβρη έλαβε την πρώτη ειδοποίηση από το Instagram (ιδιοκτησίας Facebook), η οποία την ενημέρωνε πως μια φωτογραφία που χρωμάτισε και απεικόνιζε ηγετικά μέλη των Ναζί “παραβίαζε τους κανονισμούς της κοινότητας” και πως θα έχανε τον λογαριασμό της αν κάτι τέτοιο επαναλαμβανόταν.
Στο επόμενο διάστημα θα ένιωθε τα φίδια να την ζώνουν όλο και περισσότερο καθώς αρκετές ακόμα από τις φωτογραφίες της θα ‘έπεφταν’ τόσο από το Instagram, όσο και από το Facebook.
Μάλιστα είδε και το προσωρινό “πάγωμα” του λογαριασμού της στο Facebook όταν πόσταρε μια φωτογραφία από μια μάχη της Ουκρανίας όπου απεικονίζονταν δυο πλάτες στρατιωτών των Ναζί.
Αφού υπέβαλε ένσταση, ο λογαριασμός της ξεκλειδώθηκε για να ξανακλειδωθεί στις αρχές του Μαΐου, όταν ανέβασε τη δική της έκδοση επιχρωματισμού της διάσημης φωτογραφίας του Γιεβγκένι Χαλντέι, με την ύψωση της σοβιετικής σημαίας στο Ράιχσταγκ.
Η Όλγα υπέβαλε εκ νέου έφεση, αυτή τη φορά όμως απερρίφθη, στερώντας της το δικαίωμα να επικοινωνήσει με τους φίλους και ακολούθους της μέσω του Facebook για τρεις ημέρες και χρειάστηκε να αποστείλει φωτογραφία του διπλώματος οδήγησης της, προκειμένου να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στον λογαριασμό της.
Το περίεργο είναι πως αυτή ήταν η πρώτη φορά που περιεχόμενο “σοβιετικού ενδιαφέροντος” την έβαλε σε μπελάδες, μιας και μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε αναρτήσει χρωματισμένες ιστορικές φωτογραφίες Σοβιετικών ηγετών, υπεύθυνων για εκατομμύρια θανάτους, αλλά και σοβιετικά σύμβολα χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.
Παρόμοια δουλειά, εξίσου εντυπωσιακή (αν όχι εντυπωσιακότερη) κάνουν και Έλληνες δημιουργοί όπως ο Χρήστος Καπλάνης που μας έχει χαρίσει υπέροχες δημιουργίες στη σελίδα του στο Facebook.