Για κάποιο λόγο είναι έτοιμη η φεμινιστική έκδοση του 1984

Με τις ευλογίες του γιού του Όργουελ

Ενθουσιασμένος είναι ο γιός του Τζορτζ Όργουελ με την έκδοση του ‘φεμινιστικού 1984’

Η συγγραφέας Σάντρα ΝιούΜΑΝ

Σίγουρα, παρατηρώντας τις ειδήσεις που μοιράζονται οι φίλοι σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και τα στα σχόλια που τις συνοδεύουν, όλοι θα έχετε δει κάποιον να παρομοιάζει την πραγματικότητα των ημερών μας με το ολοκληρωτικό καθεστώς του Μεγάλου Αδελφού που περιγράφει ο Τζορτζ Όργουελ στο βιβλίο του, ‘1984’.

Επίσης είναι σίγουρο, πως κανείς με τα καλά του, ποτέ και πουθενά δεν αναρωτήθηκε γιατί δεν υπάρχει μια “φεμινιστική έκδοση του 1984”;

Κι ‘όμως, σε μια ανατριχιαστικά οργουελική κίνηση η φεμινίστρια συγγραφέας Σάντρα Νιούμαν (Sandra Newman) εξ Αμερικής, αποφάσισε να καβαλήσει το κύμα της δημοφιλίας του 1984 αλλά και το κύρος του ‘μονοπωλίου της αλήθειας’ που κουβαλά κάθε αναφορά στο βιβλίο και να γράψει το βιβλίο “Τζούλια”, την φεμινιστική έκδοση του 1984.

Τα περιστατικά που περιγράφει στο βιβλίο του 1949 ο Όργουελ, διαδραματίζονται σε ένα δυστοπικό μέλλον στο οποίο η Μεγάλη Βρετανία είναι μέρος ενός αυταρχικού κράτους με το όνομα Ωκεανία της οποίας ηγείται ο Μεγάλος Αδελφός. Ο ήρωας του βιβλίου Ουίνστον Σμιθ (Winston Smith) είναι εργαζόμενος του Υπουργείου Αλήθειας που έχει το σημαντικό έργο της προσαρμογής των γεγονότων προκειμένου να βολεύουν το κυβερνητικό αφήγημα. Ο Ουίνστον συνάπτει παράνομη σχέση με μια συνάδελφο του, την Τζούλια. Αμφότεροι συλλαμβάνονται και υποβάλλονται σε επανεκπαίδευση.

Η συγγραφέας, με το έργο της “Τζούλια” επιχειρεί να μας διηγηθεί την ιστορία από την οπτική της συντρόφου του Ουίνστον Σμιθ, κάτι που όπως υποστηρίζει ο εκδοτικός οίκος Granta, ενθουσίασε και τον γιο του Τζορτζ Όργουελ, Ρίτσαρντ Μπλερ (Richard Blair) καθώς “έψαχνε εδώ και καιρό έναν συγγραφέα που θα πει την ιστορία της ερωμένης του Ουίνστον Σμιθ και η Νιούμαν αποδείχτηκε η καταλληλότερη.”

Ο κύριος Ρίτσαρντ Μπερ

«Η Τζούλια είναι πολύ καλύτερη από τον Ουίνστον και είναι χαρούμενη με την ζωή της» αναφέρει η υπεύθυνη τύπου της Granta στον Guardian μιλώντας για την ηρωίδα της Νιούμαν, και συνεχίζει: «…κατά μία έννοια, είναι πολύ πιο οξυδερκής από τον Ουίνστον και πολύ λιγότερο δεκτική στην Κομματική προπαγάνδα… Τον έκανε μάλιστα να την ζηλέψει όταν του εξομολογήθηκε πως κατά την διαδικασία του “Μίσους δυο λεπτών” προσπαθούσε να μην βάλει τα γέλια. Δεχόταν την επίσημη μυθολογία του Κόμματος, απλά και μόνο επειδή η διαφορά μεταξύ αλήθειας και ψεύδους, δεν έμοιαζε σημαντική για αυτήν.»

Η 56χρονη Νιούμαν είναι πολυγραφότατη, με πιο πρόσφατο το βιβλίο της “The Men” (Οι Άνδρες), από τον εκδοτικό οίκο Grant και διαδραματίζεται σε έναν κόσμο όπου κάθε “άτομο με χρωμόσωμα Υ” άνδρας εξαφανίζεται.

Η κυρία Νιούμαν είναι άκρη αριστερά

Με τον συνεχή βομβαρδισμό από τα ΜΜΕ και την προπαγάνδιση του νεοφεμινισμού, έχει αυξηθεί και η ζήτηση για αναλόγου περιεχομένου “ειδικού τύπου” ακόμα και στην κλασσική λογοτεχνία. Έτσι, όλο και ξεπηδούν εκδόσεις “φεμινιστικών επαναφηγήσεων” κλασικών έργων, όπως το “A Thousand Ships” που είναι ‘ο φεμινιστικός Τρωϊκός πόλεμος’, το “The Silence of the Girls” που πρόκειται για την ‘Ιλλιάδα αν την αφηγούνταν η Βρισηίδα’, το “Hamnet” το οποίο αφορά την ‘σύζυγο του Σέξπιρ’ αλλά και το “Names of the Women” στο οποίο εξιστορούνται οι περιπέτειες των ’15 γυναικών που γνώρισαν τον Ιησού’.

Καλή επιτυχία να ευχηθούμε στην κυρία Νιούμαν, αν και αυτή είναι σίγουρη, δεδομένου της τεράστιας επιτυχίας που έχουν καταγράψει στο παρελθόν παρόμοιες απόπειρες τοποθέτησης Mary Sue σε δημοφιλή έργα.