Απελάσεις ετοιμάζει η Γερμανία – Νομιμοποιήσεις και ελληνοποιήσεις η Ελλάδα

Γκολ αυτοί σέντρα εμείς

Παλαιστίνιος 1 στους 5 λαθρομετανάστες στα ΚΥΤ του Αιγαίου

Τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ελλάδα το νέο κύμα λαθρομεταναστών έχει γίνει ιδιαιτέρως αισθητό, σε βαθμό που η Γερμανία ετοιμάζει νομοθετικές παρεμβάσεις για τον εξορθολογισμό και την επιτάχυνση των διαδικασιών απέλασης. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα, διά του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, προαναγγέλλει νομιμοποιήσεις λαθρομεταναστών, ενώ η υφυπουργός του κ. Βούλτεψη ασχολείται με την επαγγελματική αποκατάσταση των μεταναστών, μοιράζοντας τα επιδόματα που προσφέρει γι’ αυτό το σκοπό ο ΟΗΕ, μετατρέποντας τη χώρα μας σε μαγνήτη.

Η Γερμανία δημοσίευσε στοιχεία το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα οποία περίπου 21.000 άνθρωποι εισήλθαν παράνομα στα σύνορα της χώρας τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό από τον Φεβρουάριο του 2016, όταν πάνω από 25.000 άνθρωποι έφτασαν κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής κρίσης, η οποία είχε ξεκινήσει αρκετούς μήνες νωρίτερα, το 2015.

Σύμφωνα με έκθεση του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ένωση ιστότοπου InfoMigrants, περισσότεροι από 92.000 παράνομοι μετανάστες έχουν εισέλθει στη Γερμανία από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους μέχρι στιγμής. Αυτό είναι ήδη υψηλότερο από πέρυσι και πολύ υψηλότερο από τα στοιχεία του 2021, τα οποία ήταν πάνω από 57.000 για το έτος.

Η Ελλάδα, η οποία αποτέλεσε το επίκεντρο της μεταναστευτικής κρίσης του 2015, βλέπει επίσης ένα νέο κύμα αφίξεων παράνομων μεταναστών, καθώς οι εγκαταστάσεις υποδοχής σε ορισμένα από τα νησιά του Αιγαίου, όπως η Λέσβος και η Σάμος, έχουν υπερφορτωθεί.

Στη Λέσβο, 4.609 μετανάστες ζουν επί του παρόντος στη δομή του Καρά Τεπέ, η οποία έχει σχεδιαστεί για να έχει χωρητικότητα μόλις 3.800 ατόμων. Εν τω μεταξύ, το κέντρο υποδοχής στη Σάμο, που έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί 3.650 άτομα, στεγάζει σήμερα 4.415 άτομα, σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσίευσε στην αγγλική έκδοση της ιστοσελίδας της η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι εγκαταστάσεις είναι υπερπλήρεις λόγω των διαδικασιών που αφορούν την καταγραφή και την ταυτοποίηση των μεταναστών, οι οποίες βλέπουν μόνο 100 έως 150 περιπτώσεις να διεκπεραιώνονται καθημερινά.

Οι αιτούντες άσυλο δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψουν τα κέντρα υποδοχής των νησιών του Αιγαίου μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησής τους, γεγονός που έχει οδηγήσει σε μεγάλη συσσώρευση υποθέσεων και έχει συμβάλει στον υπερπληθυσμό των εγκαταστάσεων.

Τον Σεπτέμβριο, η Ελλάδα, όπως και η Γερμανία, είδε ένα κύμα νέων παράνομων αφίξεων. Σύμφωνα με αναφορές, πάνω από 10.000 παράνομοι μετανάστες έφτασαν το συγκεκριμένο μήνα, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ένα τρίτο των 32.822 μεταναστών που έχουν φτάσει στην Ελλάδα μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες UNHCR.

Από τους 16.172 ανθρώπους που ζουν σήμερα σε κέντρα υποδοχής στα νησιά του Αιγαίου, περίπου 3.000 φέρονται να είναι Παλαιστίνιοι.

Η συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ έχει τροφοδοτήσει την εικασία ότι πολλοί Παλαιστίνιοι μπορεί να προσπαθήσουν να διαφύγουν στην Ευρώπη για να γλιτώσουν από την προβλεπόμενη χερσαία επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας. Μέχρι στιγμής, ωστόσο, κανένα μεγάλο κύμα Παλαιστινίων δεν έχει εγκαταλείψει την περιοχή, καθώς τα σύνορα με το Ισραήλ και την Αίγυπτο παραμένουν κλειστά.

Η γερμανική κυβέρνηση, εν τω μεταξύ, συζήτησε πρόσφατα τη διευκόλυνση περισσότερων απελάσεων παράνομων μεταναστών, προκειμένου να ελαφρυνθεί το βάρος του γερμανικού συστήματος υποδοχής. Το σύστημα έχει επιβαρυνθεί λόγω της εισροής μεταναστών και των πιέσεων από τη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων πολέμου.

Η Γερμανίδα υπουργός Εσωτερικών Νάνσι Φέζερ πρόκειται να εισάγει ένα νέο νομοσχέδιο αυτή την εβδομάδα με στόχο τον εξορθολογισμό της διαδικασίας απέλασης και την αποτελεσματικότερη διεξαγωγή των απελάσεων.

Το νομοσχέδιο αποσκοπεί επίσης στην αύξηση του αριθμού των απελάσεων λαθρεμπόρων και άλλων εγκληματιών, παρέχοντας νέα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι οι απελάσεις δεν αποτυγχάνουν καθώς επιχειρείται η εκτέλεσή τους.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του συνδικάτου των αστυνομικών Γιόχεν Κόπελκε δήλωσε στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι η νέα νομοθεσία θα επιβαρύνει περισσότερο την αστυνομία και υποστήριξε ότι για την ορθή εφαρμογή της θα χρειαστούν περισσότεροι αστυνομικοί.

«Οδεύουμε προς μια ακατανόητη επιβάρυνση για την αστυνομία και μόνο με τον σχεδιασμό της νομοθεσίας», δήλωσε ο Κόπελκε. «Υπάρχει έλλειψη περισσότερων από 300 αστυνομικών για την εφαρμογή του πακέτου επαναπατρισμού. Εάν υπάρξουν περισσότερες απελάσεις, χρειαζόμαστε τουλάχιστον αυτόν τον αριθμό πρόσθετων εργαζομένων».

Μέχρι στιγμής φέτος, ο κύριος όγκος των παράνομων εισόδων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει έρθει μέσω της Κεντρικής Μεσογείου στην Ιταλία. Η διαδρομή αυτή έχει προκαλέσει περίπου το ήμισυ του συνόλου των εισόδων στην ΕΕ από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον οργανισμό Frontex της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα σύνορα.

Ενώ ο αριθμός των αφίξεων στην Ιταλία επιβραδύνθηκε κάπως τον Σεπτέμβριο, τα στοιχεία του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών αποκάλυψαν ότι ο αριθμός των παράνομων αφίξεων φέτος μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 20ης Οκτωβρίου είναι διπλάσιος σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022.

ΠΗΓΗ: Newsfire.gr

Για δες εδώ

Μπορεί να σε ενδιαφέρει

Είμαστε

ΠΑΝΤΟΥ