Του Auron MacIntyre
Η πρώην σύζυγος του Τζεφ Μπέζος (Jeff Bezos) και νυν δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος, Μακένζι Σκοτ (MacKenzie Scott) ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να δωρίζει 640 εκατομμύρια δολάρια σε 361 μη κερδοσκοπικές οργανώσεις.
Η φιλανθρωπία δεν είναι μια παγκόσμια καθολική αξία στην ιστορία και η ιδέα της προσφοράς σε όσους δεν είναι συγγενείς μας είναι κυρίως χριστιανική. Κάποτε η φιλανθρωπία ήταν μια πολύ προσωπική υπόθεση, ο φιλάνθρωπος ευεργέτης έδινε απευθείας σε όσους είχαν ανάγκη ή σε μια οργάνωση στην οποία συμμετείχε ενεργά, όπως η τοπική εκκλησία.
Η δωρεά ήταν συγκεκριμένα για την κοινότητά του και γνώριζε προσωπικά τους ανθρώπους που βοηθούσε. Καθώς η κοινωνία εξελίχθηκε και μαζικοποιήθηκε, το έργο αυτό ανατέθηκε κυρίως σε μεγάλα γραφειοκρατικά ιδρύματα τα οποία όμως δεν ήταν πλέον υπόλογα σε συγκεκριμένα άτομα ή κοινότητες. Οι άνθρωποι εκείνοι που ήθελαν μεν να αισθάνονται καλά με τους εαυτούς τους εκπληρώνοντας τις χριστιανικές τους υποχρεώσεις, αλλά ταυτόχρονα δεν ήθελαν να συμμετάσχουν πιο ενεργά σε μια κοινότητα με αναξιοπαθούντες, μπορούσαν αντ’ αυτού να κάνουν τη δωρεά τους σε ένα τρίτο πρόσπωπο που θα ερχόταν εκείνο σε επαφή με τους “ακάθαρτους”.
Αυτός ο διαχωρισμός μεταξύ του δωρητή, του οργανισμού ή του ιδρύματος και της κοινότητας την οποία εξυπηρετούσαν, εισήγαγε το πρόβλημα εντολέα εντολοδόχου στην εξίσωση και κατέστησε αυτές τις οργανώσεις αντικείμενο του δεύτερου και του τρίτου νόμου του Ρόμπερτ Κόνκεστ (Robert Conquest). Χωρίς άμεση ατομική ή κοινοτική λογοδοσία η δύναμη που ήταν αποθηκευμένη σε αυτές τις οργανώσεις τόσο σε χρηματικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κοινωνικής πίστωσης ήταν πλέον αντικείμενο προς εκμετάλλευση.
Οι μεσάζοντες που διαχειρίζονταν αυτές τις οργανώσεις ενδιαφέρονταν όλο και λιγότερο για τον δηλωμένο σκοπό των ιδρυμάτων και αντ’ αυτού αποκτούσαν εμμονή με την αύξηση της δύναμης και του μεγέθους της φιλανθρωπικής οργάνωσης, η οποία με τη σειρά της αύξανε τη δική τους δύναμη και σημασία.
Ο καλύτερος τρόπος για να αυξήσουν το κύρος και την επιρροή τους αυτοί οι διευθυντές ήταν να ευθυγραμμιστούν με την κατεύθυνση του πολιτικού zeitgeist. Συνδέοντας τους εαυτούς τους με το κράτος, οι φιλανθρωπικές οργανώσεις μπορούσαν πλεόν να γίνουν μεγάλοι αποδέκτες των κονδυλίων των φορολογουμένων όταν οι σύμμαχοί τους ήταν στην εξουσία και ασφαλή καταφύγια ανθρωπίνου δυναμικού και πολιτικής ιδεολογίας όταν οι εχθροί τους κέρδιζαν τις εκλογές.
Αυτές οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις μπορούσαν επίσης να ασκήσουν τη δύναμή τους για να παρακάμψουν τους συνταγματικούς περιορισμούς στους οποίους υπόκεινται οι επίσημοι κυβερνητικοί κλάδοι. Όταν οι φίλοι τους στην κυβέρνηση έπρεπε να πιέσουν για λογοκρισία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά περιορίζονταν από την συνταγματική κατοχύρωση της ελευθερίας της έκφρασης, μπορούσαν αντ’ αυτού να διοχετεύσουν τεράστια χρηματικά ποσά σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς που θα ασκούσαν εκείνα πίεση για λογαριασμό τους, διατηρώντας παράλληλα την ηθική ασπίδα της φιλανθρωπίας.
Έτσι, οι μη κερδοσκοπικές φιλανθρωπικές οργανώσεις έγιναν αναπόσπαστο μέρος του καθεστώτος, διατηρώντας παράλληλα την ηθική και νομική προστασία που τους παρείχε το καθεστώς τους. Ο τεχνητός διαχωρισμός του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που έχει δημιουργηθεί στην συνείδηση των ψηφοφόρων τους επέτρεψε επίσης να ενεργούν ως βραχίονας του κράτους χωρίς συνταγματικούς περιορισμούς. Και κάπως έτσι γεννιέται το Ολοκληρωτικό Κράτος.
Διαχειριστές συγκεντρώνουν εξουσία σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς θεσμούς, τους οποίους δικτυώνουν για να παρακάμψουν τις ιδέες της περιορισμένης κυβέρνησης και των ελέγχων και ισορροπιών. Το προσωπικό γίνεται πολιτικό, επειδή κάθε ιδιωτικός θεσμός είναι στην πραγματικότητα ένα όχημα για την τυραννική κρατική εξουσία.
- Διαγραφή Σαμαρά
- Θρίαμβος Τραμπ
- Οχι, δεν είναι ο Δένδιας υπεύθυνος για την μείωση κυριαρχίας στο Αιγαίο – Είναι όλοι τους
Όταν βλέπετε τη Μακένζι Σκοτ να δωρίζει 640 εκατομμύρια δολάρια, δεν τα δίνει στους άπορους, πληρώνει την συνδρομή της στο καθεστώς χρηματοδοτώντας το. Είναι μια έμπρακτη δήλωση υποταγής της και υποστήριξής στο Ολοκληρωτικό Κράτος.