Βλέποντας πως πλέον η βρώμικη δουλίτσα παγκοσμίως γίνεται μόνο μέσω ΜΚΟ, Τουρκία έχει δείξει πως τα τελευταία χρόνια έχει αναπτύξει μια εξαιρετική τεχνογνωσία στη δημιουργία τέτοιων οργανώσεων αλλά και στο συντονιστικό έργο μεταξύ τους. Εκμεταλλευόμενη αυτή της την τεχνογνωσία, όπως φαίνεται, προχωρά στο επόμενο στάδιο διεξαγωγής του υβριδικού με εμάς πολέμου.
Έτσι, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης Ιλίας Τοπσακάλ, μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού» ανέφερε πως πάνω από 100 μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν τη στήριξη του Συνδέσμου Αλληλεγγύης και Αλληλοστήριξης του Τουρκικού Κόσμου αποφάσισαν να διεκδικήσουν δικαστικώς δικαιώματα της Τουρκίας στην περιοχή της Μεσογείου.
Πριν βάλετε τα γέλια, πρέπει να μάθετε πως σύμφωνα με τον αντιπρύτανη «την υπόθεση έχουν αναλάβει οι νομικοί σύμβουλοι του συνδέσμου μας. Σκεφτόμαστε να φέρουμε την υπόθεση αυτή ενώπιον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και των οργανώσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Η υπόθεση αυτή δεν θα περιοριστεί μόνο στα δικαιώματα της Τουρκίας, αλλά θα περιλαμβάνει και τα δικαιώματα της ΤΔΒΚ. Οι ΜΚΟ εκεί θα ενεργήσουν από κοινού. Στην κίνηση αυτή θα συμμετάσχουν και ΜΚΟ από το Καζακστάν, την Κιργισία, το Ουζμπεκιστάν και το Αζερμπαϊτζάν, παρακολουθώντας και στηρίζοντας τη νομική διαδικασία. Ομοίως, υπάρχουν αρκετές αδελφές ΜΚΟ και στα Βαλκάνια, που θα συμμετάσχουν στη διαδικασία. Η έναρξη της διαδικασίας θα ξεκινήσει με μία συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σύντομα», ανέφερε ο Τοπσακάλ και συμπλήρωσε:
«Κάθε αντίδραση στον κόσμο, που προέρχεται πλέον από μεμονωμένα άτομα ή μέσω ΜΚΟ, επιτυγχάνει κάποιο αποτέλεσμα. Να είστε σίγουροι ότι μετά από αυτή την πανδημία οι αγωγές μέσω των ΜΚΟ θα είναι πολύ σημαντικές. Έτσι όταν αναλάβουμε κοινή δράση ο σύνδεσμός μας μαζί με άλλες 100 μη κυβερνητικές οργανώσεις, θα φέρουμε εις γνώση της διεθνούς κοινότητας τα δικαιώματα που έχει η Τουρκία βάσει του διεθνούς δικαίου πάνω στα Δωδεκάνησα που της ανήκουν στο Αιγαίο, στην Κρήτη, τη Λιβύη, το Κιρκούκ και τη Μοσούλη, την Κριμαία και τη δυτική Θράκη», υποστηρίζει ο Τοπσακάλ.
ο Χαλίτ Κανάκ, πρόεδρος της ΜΚΟ “Σύνδεσμος Αλληλεγγύης και Αλληλοστήριξης του Τουρκικού Κόσμου” αναφορικά με το θέμα της διεκδίκησης της Κρήτης το έριξε στο συναίσθημα καθώς ισχυρίστηκε πως «Η Κρήτη είναι η ψυχή μας, έχουμε χύσει το αίμα μας για αυτή. Από όποια πλευρά κι αν το δείτε, έχουμε δικαιώματα στα τρία τέταρτα της Κρήτης και των 14 νησίδων που την περιβάλλουν» και συμπλήρωσε «Ξεκινήσαμε αυτήν την υπόθεση με μια ομάδα 22 ατόμων υπό την ομπρέλα του συνδέσμου, ενώ λαμβάνουμε συμβουλές και από ακαδημαϊκούς. Χωρίσαμε τα τουρκικά έθνη και τις οθωμανικές περιοχές σε 8 μέρη και αντίστοιχα οι 8 περιφερειάρχες μας εργάζονται πάνω σε αυτό το ζήτημα, οι οποίοι έχουν ορίσει προέδρους σε 42 τουρκόφωνες χώρες στον Καύκασο και τα Βαλκάνια.»
Και μπορεί όλα αυτά να μας ακούγονται λιγάκι σαχλά, όμως σύμφωνα με τον καθηγητή Μάζη η κατάσταση μπορεί να είναι σοβαρότερη από ότι δείχνει, καθώς η Τουρκία αλλά και άλλες δυνάμεις που βλέπουν με θετική ματιά τις επεκτατικές τις βλέψεις, έχουν τρόπους να επηρεάζουν τα διεθνή δικαστήρια και τις επιτροπές που καλούνται συνήθως να εκδικάσουν τέτοιες υποθέσεις.