
Δυστυχώς τις τελευταίες ημέρες λαμβάνει χώρα μία τεράστια προπαγάνδα από Ελληνικά ΜΜΕ, αναλυτές και πρώην στρατιωτικούς, οι οποίοι υιοθετούν την πακιστανο-τουρκική προπαγάνδα για τα Rafale!
Γιατί Έλληνες δημοσιογράφοι και αναλυτές υιοθέτησαν μόνο την πακιστανική προπαγάνδα για τα Rafale; Ο ρόλος των τουρκικών, Αραβικών και κινεζικών ΜΜΕ & τα λεφτά που πέφτουν από ξένα κέντρα στην Ελλάδα για την προώθηση συγκεκριμένων όπλων!
Κινα και Τουρκία δεν περιορίστηκαν μόνο στην στρατιωτική βοήθεια, αλλά εντάχθηκαν και στον «πόλεμο πληροφοριών»στο πλευρό του Πακιστάν, διαδίδοντας και προβάλλοντας διεθνώς την εκστρατεία παραπληροφόρησης του Πακιστανικού Στρατού.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης στην Κίνα και την Τουρκία, όπως οι Global Times, Xinhua News Agency και TRT World, εργάστηκαν ανοιχτά ως μεγάφωνα του Πακιστανικού Στρατού, ενισχύοντας τη στρατηγική τους και θέτοντας σε κίνδυνο την αξιοπιστία τους.
Φυσικά, δεδομένου ότι τα εν λόγω μέσα είναι υπό τον έλεγχο του κινεζικού κομμουνιστικού κόμματος και της τουρκικής κυβέρνησης, δεν είχαν ποτέ και πολύ μεγάλη αξιοπιστία εξαρχής. Παρόμοια, το TRT World, που εδρεύει στην Άγκυρα, έχει συχνά αναμειχθεί σε προπαγανδιστική εργασία για τα νέα αυτοκρατορικά σχέδια του Recep Tayyip Erdogan, τη στιγμή που η ελευθερία του τύπου στην Τουρκία έχει πληγεί σοβαρά.
Ωστόσο, η αποδοχή των ψευδών αφηγήσεων του Πακιστανικού Στρατού από Έλληνες αναλυτές χωρίς καμία επαλήθευση, δημιουργεί πολλές σκέψεις!!!
Αφού το Πακιστάν δεν διαθέτει παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης με παγκόσμια εμβέλεια, τα κρατικά μέσα στην Τουρκία και την Κίνα παρείχαν στο Ισλαμαμπάντ μία ανεκτίμητη υπηρεσία, δίνοντάς της βήμα για να διαδώσει τις αβάσιμες και συχνά παράλογες δηλώσεις του Πακιστανικού Στρατού!!!
Πηγές μας από την Ινδία, μας ανέφεραν 2 πράγματα στο ερώτημα που έθεσα για τα μαχητικά Rafale και για τα όσα λένε Έλληνες αναλυτές και ΜΜΕ, μήπως τα παίρνουν από Τουρκία, ή από άλλες χώρες, μήπως εξυπηρετούν τα συμφέροντα αμυντικών εταιρειών;
Αύριο έρχεται αναλυτικό βίντεο, που καταρρίπτει την προπαγάνδα γνωστών αναλυτών, στρατιωτικών και δημοσιογράφων, ενώ τώρα ακολουθεί όλο το ρεπορτάζ!
Eίναι ξεκάθαρο πως στη χώρα μας κυκλοφορούν καταριανά χρήματα και κινεζικά, ενώ πολλοί αναλυτές προωθούν κινεζικά συστήματα ως ανώτερα, δουλεύοντας για εξοπλιστικές εταιρείες!
Αναλυτικά:
Οι πρόσφατοι ισχυρισμοί σχετικά με την κατάρριψη ινδικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Sindoor τον Μάιο του 2025 έχουν προσελκύσει σημαντική προσοχή στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Μετά από ενδελεχή εξέταση των διαθέσιμων αποδεικτικών στοιχείων και των επίσημων δηλώσεων, καθίσταται σαφές ότι αυτοί οι ισχυρισμοί στερούνται τεκμηρίωσης και φαίνεται να αποτελούν μέρος μιας συντονισμένης εκστρατείας παραπληροφόρησης.
Οι ισχυρισμοί έχουν αντικρουστεί συστηματικά από οργανισμούς ελέγχου γεγονότων, στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες και κυβερνητικές αρχές, αποκαλύπτοντας ένα μοτίβο κατασκευασμένων αποδεικτικών στοιχείων και αβάσιμων ισχυρισμών που αποσκοπούν στην υπονόμευση των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ινδίας.
Η στρατιωτική ηγεσία του Πακιστάν προέβη σε δραματικούς ισχυρισμούς μετά την επιχείρηση Sindoor, ισχυριζόμενη ότι κατέρριψε πολλά ινδικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων τριών μαχητικών αεροσκαφών Rafale, ενός Su-30 και ενός MiG-29. Αυτοί οι ισχυρισμοί κέρδισαν έδαφος σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης παρά την εμφανή απουσία επαληθεύσιμου αποδεικτικού στοιχείου. Όταν ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν Khawaja Asif εμφανίστηκε στο CNN για να συζητήσει αυτούς τους ισχυρισμούς, η αξιοπιστία του υπέστη σημαντικό πλήγμα, καθώς δεν κατάφερε να παράσχει συγκεκριμένα στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτούς τους σοβαρούς ισχυρισμούς. Αντί να παρουσιάσει στρατιωτικές πληροφορίες, δεδομένα ραντάρ ή αυθεντικοποιημένες εικόνες, ο Asif απλώς ανέφερε τα «μέσα κοινωνικής δικτύωσης» ως κύρια πηγή του. Ο παρουσιαστής του CNN αμφισβήτησε κατάλληλα αυτή την προσέγγιση, τονίζοντας ότι οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν αποτελούν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία, ειδικά προερχόμενες από τον υπουργό Άμυνας μιας χώρας που συζητά θέματα διεθνούς σημασίας.
Αυτή η έλλειψη παραδοσιακών στρατιωτικών αποδεικτικών στοιχείων – όπως επαληθευμένες φωτογραφίες συντριμμιών, τεκμηρίωση του σημείου συντριβής, συλλήψεις πιλότων ή δεδομένα παρακολούθησης ραντάρ – έρχεται σε έντονη αντίθεση με το μέγεθος των ισχυρισμών. Η φερόμενη κατάρριψη τριών προηγμένων μαχητικών Rafale θα αποτελούσε ένα πρωτοφανές στρατιωτικό επίτευγμα, ωστόσο το Πακιστάν δεν μπόρεσε να προσκομίσει τα ανάλογα αποδεικτικά στοιχεία που θα δημιουργούσε ένα τέτοιο γεγονός. Ο ισχυρισμός του πακιστανικού στρατού ότι «το καταρριφθέν αεροσκάφος περιελάμβανε τρία μαχητικά αεροσκάφη Rafale και ένα από τα μοντέλα Su-30MKI και MiG-29» παραμένει αβάσιμος πέρα από τους λεκτικούς ισχυρισμούς. Όταν ρωτήθηκε συγκεκριμένα για το αν χρησιμοποιήθηκε κινεζικός εξοπλισμός για την κατάρριψη των αεροσκαφών Rafale, ο πακιστανός υπουργός Άμυνας έδωσε μια αόριστη απάντηση που δεν απάντησε στο ερώτημα των αποδεικτικών στοιχείων.
Επίσημες Διαψεύσεις και Προσπάθειες Ελέγχου Γεγονότων
Η ινδική κυβέρνηση απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του Πακιστάν μέσω του Γραφείου Πληροφοριών Τύπου (PIB), το οποίο τους χαρακτήρισε ως «πακιστανική προπαγάνδα» που αποσκοπούσε στη διάδοση παραπληροφόρησης. Το PIB ασχολήθηκε συγκεκριμένα με μια ευρέως διαδεδομένη εικόνα που φέρεται να έδειχνε ένα καταρριφθέν Rafale, διευκρινίζοντας ότι στην πραγματικότητα απεικόνιζε «ένα προηγούμενο περιστατικό που αφορούσε ένα μαχητικό αεροσκάφος MiG-21 της IAF που συνετρίβη στην περιοχή Moga στο Παντζάμπ το 2021». Αυτή η αποκάλυψη καταδεικνύει πώς οι παλιές εικόνες παρουσιάστηκαν σκόπιμα παραποιημένα για να δημιουργηθεί μια ψευδής αφήγηση σχετικά με τα αποτελέσματα της Επιχείρησης Sindoor.
Υπονομεύοντας περαιτέρω τους ισχυρισμούς του Πακιστάν, η μονάδα ελέγχου γεγονότων της ινδικής κυβέρνησης προειδοποίησε τους πολίτες κατά του «αμφίβολου περιεχομένου» που κυκλοφορεί στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Το PIB δημιούργησε ειδικά κανάλια για την αναφορά ύποπτων πληροφοριών σχετικά με τις Ινδικές Ένοπλες Δυνάμεις ή την Επιχείρηση Sindoor, υποδεικνύοντας μια προληπτική προσέγγιση για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης. Αυτές οι επίσημες διευκρινίσεις αντικρούουν αποτελεσματικά την αφήγηση ότι τα ινδικά Rafale χάθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης.
Ανεξάρτητοι οργανισμοί ελέγχου γεγονότων έχουν συστηματικά αποσυναρμολογήσει μεγάλο μέρος των οπτικών «αποδεικτικών στοιχείων» που φέρονται να δείχνουν καταρριφθέντα ινδικά αεροσκάφη. Η Deutsche Welle (DW) διεξήγαγε λεπτομερείς αναλύσεις αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ισχυρίζονταν ότι έδειχναν το Πακιστάν να καταρρίπτει ινδικά μαχητικά αεροσκάφη και τις διαπίστωσε αποδεδειγμένα ψευδείς.
Μια τέτοια έρευνα αποκάλυψε ότι ένας λογαριασμός που αυτοαποκαλείται «περήφανος Ινδός» που δίνει προτεραιότητα στην «αλήθεια έναντι της προπαγάνδας» στην πραγματικότητα διέδιδε παραπληροφόρηση κοινοποιώντας εικόνες που δεν σχετίζονται με την Επιχείρηση Sindoor. Η DW επιβεβαίωσε ότι εικόνες που φέρονται να έδειχναν καταρριφθέντα ινδικά αεροσκάφη είχαν εμφανιστεί σε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2024, μήνες πριν από την Επιχείρηση Sindoor.
Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι ότι ορισμένα από τα «αποδεικτικά στοιχεία» δεν προέρχονταν καν από πραγματικά γεγονότα. Η DW αναγνώρισε τουλάχιστον ένα βίντεο που κυκλοφορούσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως υλικό από βιντεοπαιχνίδι και όχι από πραγματικό υλικό μάχης. Η ανάλυση σημείωσε τον «τεχνητά έντονο φωτισμό και την μη ρεαλιστική εμφάνιση» του βίντεο, με την εξέταση καρέ προς καρέ να αποκαλύπτει «φώτα με pixel που υποδεικνύουν ότι το υλικό δεν είναι πραγματικό». Αυτό το μοτίβο κατασκευασμένων ή λανθασμένα τοποθετημένων οπτικών στοιχείων υπονομεύει σοβαρά την αξιοπιστία των ισχυρισμών για τα καταρριφθέντα Rafale.
Ο εξελιγμένος μηχανισμός παραπληροφόρησης του Πακιστάν, με επικεφαλής την Υπηρεσία Δημοσίων Σχέσεων μεταξύ των Υπηρεσιών (ISPR), έχει βάλει στο στόχαστρο την Ινδία, ισχυριζόμενος ότι το Πακιστάν έχει καταρρίψει μαχητικά αεροσκάφη της Ινδίας και έχει καταστρέψει βάσεις του ινδικού στρατού στη χώρα. Η προπαγάνδα έχει επίσης βάλει στο στόχαστρο παρασημοφορημένους αξιωματικούς των Ινδών ενόπλων δυνάμεων.
Η Ινδία έσπευσε να καταρρίψει αυτούς τους ισχυρισμούς, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων που ισχυρίζονται την καταστροφή του αρχηγείου της Ινδικής Ταξιαρχίας και την επίθεση στην αεροπορική βάση της Σριναγκάρ.
Δείτε εικόνες:


Πακιστανοί χρήστες του διαδικτύου δήλωσαν στις 6 Μαΐου 2025 ότι αυτή η εικόνα δείχνει ένα «ολοσχερώς» κατεστραμμένο μαχητικό αεροσκάφος Rafale, αλλά δείχνει τη συντριβή ενός αεροσκάφους MiG-29 στις 21 Μαΐου 2021. © Facebook

Πακιστανοί χρήστες του διαδικτύου ισχυρίζονται ότι τα συντρίμμια του Rafale βρέθηκαν στις 7 Μαΐου 2025 στο Wuyan του Κασμίρ. Ωστόσο, η εικόνα δείχνει μια εξωτερική δεξαμενή καυσίμου, πιθανώς από αεροσκάφος Mirage 2000, και δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι προήλθε από καταρριφθέν αεροπλάνο. © X
Οι αναφορές εμφανίστηκαν ύποπτα γρήγορα. Με παράξενες λεπτομέρειες, ισχυρίστηκαν ότι τρία Rafale, ένα RAC MiG-29 και ένα Sukhoi Su-30MKI είχαν καταρριφθεί.
Το CNN, επικαλούμενο έναν Πακιστανό αξιωματούχο, παρουσίασε μια εικόνα μιας δραματικής αεροπορικής μάχης διάρκειας 1 ώρας πέρα από την οπτική ακτίνα δράσης με περίπου 125 μαχητικά, με τα BVRAAM να πετούν πέρα από τα σύνορα.
Το Reuters τροφοδότησε το δράμα, επικαλούμενο δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που δήλωσαν ότι ένα κινεζικής κατασκευής πακιστανικό μαχητικό κατέρριψε δύο ινδικά αεροσκάφη. Ένας από τους αξιωματούχους είπε ότι το πακιστανικό μαχητικό ήταν ένα Chengdu J-10C, μια προηγμένη έκδοση του μονοκινητήριου μαχητικού που είναι γνωστό ότι φέρει το PL-15.
Τίποτα από αυτά δεν έχει λάβει επίσημη επιβεβαίωση.
Κάποια στιγμή εμφανίστηκαν εικόνες που υποτίθεται ότι δείχνουν ένα καταρριφθέν Rafale, συμπεριλαμβανομένων αυτών που φαίνεται να είναι τα συντρίμμια ενός κινητήρα Safran M88 που βρίσκονται σε ένα χωράφι. Ορισμένα μέσα ενημέρωσης το χρησιμοποίησαν ως απόδειξη ότι το Rafale είχε υποστεί την πρώτη επιβεβαιωμένη απώλειά του.
Μεταξύ των εικόνων είναι και μία από την ουρά, που δείχνει βολικά τον αριθμό του αεροσκάφους: BS 001, ένα γνωστό ινδικό αεροσκάφος.
Οι εικόνες της ουράς, ωστόσο, φαίνεται να έχουν κάποιες μικρές – αλλά ίσως κρίσιμες – αποκλίσεις.



Καταρχάς, στα ινδικά Rafale της πολεμικής αεροπορίας η λέξη «Rafale» είναι τυπωμένη με απλή γραμματοσειρά στην κορυφή του πηδαλίου. Στην ουρά που βρίσκεται στο πεδίο, το κείμενο φαίνεται να είναι με πλάγια γραφή.
Υπάρχει μια άλλη ασυμφωνία, επίσης με το πηδάλιο. Σε φωτογραφίες γνωστών ινδικών Rafale, μια κάθετη γραμμή ραφής τέμνει την κορυφή του πηδαλίου υπό γωνία. Στο πηδάλιο στο πεδίο, αυτή η κάθετη ραφή φαίνεται να τέμνει την κορυφή του πηδαλίου υπό ορθή γωνία.
Αν και μικρές, αυτές οι λεπτομέρειες εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την αυθεντικότητα των εικόνων.
Καταρρίπτοντας την προπαγάνδα σχετικά με την κατάρριψη των μαχητικών αεροσκαφών Rafale της Ινδίας από το Πακιστάν, οι ινδικές ένοπλες δυνάμεις δήλωσαν την Κυριακή ότι όλοι οι πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας επέστρεψαν ασφαλείς στην πατρίδα τους.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του γενικού διευθυντή στρατιωτικών επιχειρήσεων (DGMO), ο αρχιστράτηγος AK Bharti δήλωσε ότι το σύστημα αεράμυνας της Ινδίας απέτρεψε απόπειρες της πολεμικής αεροπορίας του Πακιστάν να χτυπήσει τις εγκαταστάσεις μας. «Καταρρίψαμε μερικά πακιστανικά αεροπλάνα», είπε, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για τις απώλειες από την ινδική πλευρά.
Οι Πακιστανοί μιλούσας για κατάρριψη Rafale, τελικά ήταν Mig, το οποίο είχε πέσει από μηχανική βλάβη!
Η εικόνα προέρχεται από ένα προηγούμενο περιστατικό που αφορούσε ένα μαχητικό αεροσκάφος MiG-29 της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF) που συνετρίβη στο Μπάρμερ του Ρατζαστάν τον Σεπτέμβριο του 2024.

Στην ενημέρωση των μέσων ενημέρωσης, η Γενική Διεύθυνση ISPR του Πακιστάν χρησιμοποίησε ένα μικρό μέρος ενός πλήρους βίντεο κλιπ του Aaj Tak News Channel για να ισχυριστεί ότι το ινδικό αεροδρόμιο καταστράφηκε. Αυτή είναι μια προσπάθεια του #Pakistan να παραπλανήσει τον λαό του προσκομίζοντας παραποιημένο υλικό ως αποδεικτικά στοιχεία. Η πραγματική ιστορία στο βίντεο δείχνει ότι το ειδησεογραφικό κανάλι μιλούσε για την καταστροφή ενός πακιστανικού αεροδρομίου από τις ινδικές δυνάμεις.
In its media briefing, the DG ISPR of Pakistan used a small part of a full video clip of Aaj Tak News Channel to claim Indian airfield has been destroyed.
— PIB Fact Check (@PIBFactCheck) May 12, 2025
This is an attempt by #Pakistan to mislead its own people by producing doctored footage as evidence.
The actual story in… pic.twitter.com/Bm2mKd12IO
🚨 Old IAF Plane Crash Video Shared in False Context ❌
— PIB Fact Check (@PIBFactCheck) May 10, 2025
A video of an IAF plane crash is being falsely shared in the context of the current India-Pakistan situation.#PIBFactCheck
✅ This video shows a Jaguar aircraft of the IAF that crashed in Ambala during a routine training… pic.twitter.com/mOT186mPJx
Αρκετοί φιλοπακιστανικοί λογαριασμοί κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίζονται ψευδώς ότι τρία μαχητικά αεροσκάφη έχουν συντριβεί σε διαφορετικές περιοχές της περιοχής των Ιμαλαΐων.
🚨Did 3 IAF Jets Crash in Himalayas? 🚨
— PIB Fact Check (@PIBFactCheck) May 10, 2025
Several pro-Pakistan social media accounts are falsely claiming that three fighter jets have crashed in different areas of the Himalayan region.#PIBFactcheck
– This claim is #FAKE
– The image being circulated is old, dating back to… pic.twitter.com/WZ9cBLWXWI
Ένα ρεπορτάζ της ChinaDaily ισχυρίζεται ψευδώς ότι τουλάχιστον τρία ινδικά αεροσκάφη συνετρίβησαν στο Κασμίρ.
✅ Η εικόνα προέρχεται από ένα προηγούμενο περιστατικό του 2019.
A news report by @ChinaDaily falsely claims that at least three Indian jets crashed in Kashmir.#PIBFactCheck
— PIB Fact Check (@PIBFactCheck) May 9, 2025
✅ The image is from an earlier incident from 2019.
🔗Here is a news report from 2019: https://t.co/0BeLRorOvF
🔴 This is part of a coordinated propaganda campaign… pic.twitter.com/E1OQaDYkHV
India says it shot down one Pakistani fighter jet and lost one of its own to Pakistan https://t.co/GcEX9W2Lpn pic.twitter.com/pH4VgXWvFT
— Al Jazeera English (@AJEnglish) February 27, 2019
Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο Πακιστάν ισχυρίζονται ότι ένα Sukhoi Su-30MKI καταρρίφθηκε στο Μουζαφαραμπάντ, αιχμαλωτίζοντας ζωντανό έναν Ινδό πιλότο.
Αυτό το Sukhoi SU-30MKI της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας (IAF) συνετρίβη στο Undre Vasti του χωριού Kulwadi κοντά στον αυτοκινητόδρομο Pune-Ahamad Nagar, στη Μαχαράστρα στις 14 Οκτωβρίου 2014.
Fake News Alert ‼️
— PIB Fact Check (@PIBFactCheck) May 9, 2025
Pakistani social media handles are claiming that a Sukhoi Su-30MKI was shot down in Muzaffarabad, capturing an Indian Pilot alive.#PIBFactCheck
✅ This Sukhoi SU-30MKI of the Indian Air Force (IAF) crashed at Undre Vasti of Kulwadi village near Pune-Ahamad… pic.twitter.com/Fr5GITYQzL
Η Κίνα υποστηρίζει τους ψευδείς ισχυρισμούς του Πακιστάν ότι κατέρριψε 5 αεροσκάφη της Ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας χρησιμοποιώντας κινεζικά αεροσκάφη για την προώθηση της αμυντικής της τεχνολογίας, σύμφωνα με αναφορές που εκτοξεύονται στις μετοχές της αμυντικής βιομηχανίας μετά την επιχείρηση Sindoor.
Η China Daily, μια καθημερινή εφημερίδα που ανήκει στο Κεντρικό Τμήμα Προπαγάνδας του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, επανέλαβε τους ισχυρισμούς του Khawaja Asif ότι 5 ινδικά αεροσκάφη καταρρίφθηκαν από το Πακιστάν. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ο Khawaja Asif έλαβε αυτές τις πληροφορίες από τρολ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Έτσι, τώρα, οι ισχυρισμοί αυτών των τρολ αναφέρονται ως γεγονότα από το προπαγανδιστικό σκέλος της Κίνας, καθώς μπορούν να επικαλεστούν τον Υπουργό Άμυνας του Πακιστάν ως πηγή.
Ένα άλλο κινεζικό κρατικό μέσο ενημέρωσης, το “Global Times”, προώθησε επίσης αυτήν την ψευδή είδηση ότι το Πακιστάν κατέρριψε 5 ινδικά αεροσκάφη μετά την έναρξη της “Επιχείρησης Sindoor” από την Ινδία. Για να είμαστε ειλικρινείς, το Global Times πρόσθεσε ότι το Πακιστάν κατέρριψε επίσης 4 ινδικά Rafale. Δυστυχώς για τους Global Times, κατηγορήθηκαν δημόσια από την Ινδική Πρεσβεία στην Κίνα για διάδοση παραπληροφόρησης και υποδαύλιση της πακιστανικής προπαγάνδας.
Ενώ οι εντάσεις στα σύνορα Ινδίας-Κίνας συνεχίζονται εδώ και καιρό, οι οποίες αυξήθηκαν μετά την αντιπαράθεση στο Γκαλουάν, και η Κίνα πάντα υποστήριζε το Πακιστάν, όχι μόνο εναντίον της Ινδίας αλλά και κατά τα άλλα, ήταν μάλλον εκπληκτικό να βλέπουμε κρατικά προπαγανδιστικά σκέλη να προωθούν αυτά τα πακιστανικά ψέματα. Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε ο λόγος. Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν, Ισάκ Νταρ, δήλωσε στην Εθνοσυνέλευση του Πακιστάν ότι το Πακιστάν χρησιμοποιούσε μαχητικά αεροσκάφη Made in China J-10C εναντίον ινδικών αεροσκαφών.
Ένα κινεζικό J-10C που καταρρίπτει ένα Rafale θα αποτελούσε τεράστια ώθηση για το μαχητικό αεροσκάφος Made in China, επομένως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η Κίνα επενδύει στη διατήρηση αυτών των ψευδών ειδήσεων.
Είναι ενδιαφέρον ότι ο εναέριος χώρος του Πακιστάν φυλασσόταν επίσης από προϊόντα Made in China, τα συστήματα αεράμυνας HQ-9 και LY-80 (HQ-16), τα οποία συχνά παρουσιάζονται από το Ισλαμαμπάντ ως λύσεις αιχμής κατά των εναέριων απειλών. Το HQ-9, που κατασκευάστηκε σύμφωνα με το ρωσικό σύστημα S-300, διατίθεται στην αγορά ως ικανό να ανιχνεύει και να εξουδετερώνει απειλές στον αέρα. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Sindoor, αυτά τα συστήματα ούτε είδαν τους πυραύλους να έρχονται ούτε αντέδρασαν όταν το έκαναν.
Τώρα, αυτή η αποτυχία των συστημάτων αεράμυνάς τους έδωσε ένα σοβαρό πλήγμα στη φήμη της κινεζικής αμυντικής βιομηχανίας, οπότε σε μια τέτοια κατάσταση, χρειάζονταν κάτι για να υπερασπιστούν τη βιομηχανία τους, και ένα J-10C που κατέρριψε 5 ινδικά τζετ, συμπεριλαμβανομένου ενός Rafale, ήταν απλά τέλειο.
Το J-10C, όπως και οι περισσότερες από τις εγχώρια αναπτυγμένες κινεζικές πλατφόρμες, δεν είχε δοκιμαστεί ακόμη σε μάχη, οπότε χρειάζονταν επίσης αυτή την ψεύτικη είδηση ότι κατέρριψε ένα Rafale για να δείξουν ότι αυτό το μαχητικό αεροσκάφος είναι καλό για ενεργό μάχη.
Την στιγμή που το Πακιστάν δεν έδειξε κάποιο ντοκουμέντο από καταρρίψεις Rafale, η Ινδία με ντοκουμέντα διασύρει το Πακιστάν!
Εικόνες από εμπορικούς δορυφόρους πολύ υψηλής ανάλυσης από αεροπορικές βάσεις στο Πακιστάν που έγιναν στόχος της Ινδίας κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Sindoor στις 10 Μαΐου αποκαλύπτουν εκτεταμένες ζημιές, δείχνοντας τον αντίκτυπο των ακριβών επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις. Οι επιθέσεις στις στρατηγικές στρατιωτικές τοποθεσίες του Πακιστάν πιστεύεται ότι ώθησαν την ταραγμένη κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Σεχμπάζ Σαρίφ να προσεγγίσει την Ινδία για κατάπαυση του πυρός μετά από τρεις ημέρες εχθροπραξιών.
Οι δορυφορικές εικόνες που συνέλεξε η Maxar στις 10 και 11 Μαΐου, δείχνουν λεπτομερώς τις ζημιές που προκλήθηκαν στις αεροπορικές βάσεις στο Sukkur (Σιντ), Nur Khan (Ραβαλπίντι), Rahim Yar Khan (νότιο Παντζάμπ), Mushaf in Sargodha, Jacobabad (βόρεια Σιντ) και Bholari (βόρεια περιοχή Thatta).
Οι εικόνες δείχνουν ότι οι ινδικές αεροπορικές επιδρομές άφησαν μεγάλους κρατήρες σε διαδρόμους προσγείωσης και κατέστρεψαν υπόστεγα αεροσκαφών και διοικητικά και αποθηκευτικά κτίρια σε βασικές στρατιωτικές βάσεις στο Πακιστάν.
Η αεροπορική βάση Σουκούρ, μια προωθημένη επιχειρησιακή βάση της Πακιστανικής Πολεμικής Αεροπορίας, λειτουργεί επίσης ως το Διεθνές Αεροδρόμιο Μπεγκούμ Νουσράτ Μπούτο, καθιστώντας το το δεύτερο σημαντικό πολιτικό αεροδρόμιο στο Σιντ μετά το Διεθνές Αεροδρόμιο Τζίνα του Καράτσι.
Η αεροπορική βάση Nur Khan στην Chaklala, που βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από το Αρχηγείο του Πακιστανικού Στρατού (Γενικό Αρχηγείο, GHQ) στο Rawalpindi, φιλοξενεί μεταγωγικά αεροσκάφη της PAF, όπως το Lockheed C-130 Hercules, ανεφοδιαστικά αεροσκάφη Ilyushin Il-78 και εκπαιδευτικά αεροσκάφη, όπως το Karakoram-8.
Αεροπορική Βάση Ραχίμ Γιαρ Καν
Η ινδική επιδρομή δημιούργησε έναν τεράστιο κρατήρα ακτίνας περίπου 19 ποδιών στον μοναδικό διάδρομο προσγείωσης του Ραχίμ Γιαρ Καν. Συντρίμμια είναι ορατά διάσπαρτα γύρω από τον κρατήρα, ο οποίος έχει ακτίνα σχεδόν 43 πόδια.
Κάποτε κρίσιμος κόμβος για το ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της Επιχείρησης Enduring Freedom – η επίσημη ονομασία για τον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά της Τρομοκρατίας – η αεροπορική βάση Jacobadam παραμένει στρατηγικά ζωτικής σημασίας για το Πακιστάν.
Φιλοξενεί μερικά από τα πιο προηγμένα μέσα της Πακιστανικής Πολεμικής Αεροπορίας, συμπεριλαμβανομένων των τελευταίων αεροσκαφών JF-17 Block II, διαφόρων παραλλαγών F-16 Fighting Falcon και ελικοπτέρων Leonardo AW139 ιταλικής κατασκευής που λειτουργούν από την 88η Μοίρα Έρευνας και Διάσωσης.
Το Rafale, που ταξινομείται ως μαχητικό 4,5ης γενιάς, είναι το πιο προηγμένο αεροσκάφος στο οπλοστάσιο της IAF.
Τα Rafale της Ινδίας διαθέτουν 13 βελτιώσεις ειδικά για την Ινδία, συμπεριλαμβανομένου του πυραύλου Meteor πέραν της οπτικής εμβέλειας (BVR), προηγμένων συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου και ανώτερων συστημάτων ραντάρ και επικοινωνίας.
- «Pfizergate»: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Εδώλιο για τα Μυστικά Μηνύματα της Φον ντερ Λάιεν με τον Άλμπερτ Μπουρλά
- Directus: Καταρρίπτουμε τους ισχυρισμούς Ελλήνων & ξένων αναλυτών – Καμία κατάρριψη ινδικών Rafale με ντοκουμέντα!
- Υπό πακιστανική πολιορκία η Ομόνοια με το “πράσινο φως” της κυβέρνησης [ΒΙΝΤΕΟ]
Το ραντάρ Thales RBE2 AESA και οι δυνατότητες μετωπικής μυστικότητας του Rafale προσφέρουν απαράμιλλη επίγνωση της κατάστασης και επιβίωση. Η ικανότητά του να μεταφέρει όπλα ακριβείας όπως ο πύραυλος κρουζ SCALP και η βόμβα HAMMER, που χρησιμοποιούνται και τα δύο στην επιχείρηση Sindoor, επιτρέπει αποστολές βαθέων επιθέσεων με απόλυτη ακρίβεια.
Τα F-16 του Πακιστάν, που αποκτήθηκαν από τις ΗΠΑ, είναι τρομερά αλλά συνοδεύονται από αυστηρούς περιορισμούς τελικής χρήσης.
Ο στόλος, που αριθμεί περίπου 75 αεροσκάφη, αντιμετωπίζει προκλήσεις συντήρησης λόγω οικονομικών περιορισμών και εποπτείας από τις ΗΠΑ, περιορίζοντας την επιχειρησιακή διαθεσιμότητα. Ενώ τα F-16 διαπρέπουν στις αερομαχίες και είναι εξοπλισμένα με πυραύλους AIM-120C5 AMRAAM, δεν έχουν τις προηγμένες δυνατότητες ηλεκτρονικού πολέμου και BVR του Rafale.