
Οι περισσότεροι, πιστεύω, έχετε ακούσει ή διαβάσει για το black out που έριξε στο σκοτάδι την Ισπανία, την Πορτογαλία και τμήμα της Νότιας Γαλλίας εχθές, Δευτέρα 28 Απριλίου. Ένα περιστατικό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον γιατί θυμίζει πραγματικά ταινία επιστημονικής φαντασίας και το πιο περίεργο είναι ότι προσφάτως είχε κυκλοφορήσει μια αμερικανική mini σειρά με την ονομασία Zero Day.
Πρόκειται για μια μίνι σειρά έξι επεισοδίων που υπογράφουν οι Έρικ Νιούμαν (Narcos), Νόα Όπενχαϊμ και Μάικλ Σ. Σμιτ, με τη Λέσλι Λίνκα Γκλάτερ (Love & Death) στη σκηνοθεσία. Στον κεντρικό ρόλο, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ο οποίος υποδύεται τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μάλεν, ο οποίος καλείται να ηγηθεί μιας ερευνητικής επιτροπής μετά από ένα καταστροφικό κυβερνοχτύπημα που προκαλεί μπλακ άουτ και παραλύει το έθνος.
Κάπου εδώ φαντάζομαι ήδη θα έχετε κάνει την σύνδεση με το πραγματικό black out στην Ισπανία.

Οι επίσημες εκτιμήσεις για το black out
Πάντως οι επίσημες ανακοινώσεις στην Ισπανία δείχνουν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ως υπεύθυνες για τη συσκότιση στην χώρα. Μια ιστορία που έχει παρελθόν αν κάποιος ανατρέξει και ψάξει περισσότερα…
Μάλιστα , η Red Eléctrica de España (REE), ο διαχειριστής του εθνικού δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας, είχε προειδοποιήσει στο παρελθόν για τους κινδύνους που ενέχει η υπερβολική εξάρτηση από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια, χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη από σταθερές πηγές ενέργειας και τεχνολογίες αποθήκευσης. Συγκεκριμένα, σε έκθεση του Δεκεμβρίου 2024, η REE και η Εθνική Επιτροπή Αγορών και Ανταγωνισμού (CNMC) είχαν επισημάνει ότι η υπερβολική διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μπορούσε να προκαλέσει “περιστατικά στον εφοδιασμό”.
Για να επανέλθουμε στα χθεσινά γεγονότα όμως, στις 28 Απριλίου 2025 ανακοινώθηκε επίσημα πως χάθηκαν 15.000 MW ηλεκτρικής ενέργειας σχεδόν μέσα σε 5 δευτερόλεπτα. Αυτό προήλθε κυρίως από Ηλιακά Πάρκα που χρησιμοποιούνται ως Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Δηλαδή:
Το δίκτυο δεν πρόλαβε να αντιδράσει, γιατί δεν υπήρχαν άλλες πηγές (όπως πυρηνικά ή φυσικό αέριο) να καλύψουν το κενό.
Εξίσου σημαντικός παράγοντας για την Ισπανία που συνετέλεσε στο black out είναι πως παράγει τεράστια ποσότητα ρεύματος από τον ήλιο, κυρίως το μεσημέρι. Αλλά αυτό το ρεύμα δεν αποθηκεύεται, οπότε αν ο ήλιος “χαθεί” ξαφνικά (λόγω σύννεφων ή σκόνης), η παραγωγή πέφτει απότομα.
Έτσι , αυτή η ξαφνική πτώση προκάλεσε ανισορροπία στο δίκτυο. Η Ισπανία αποσυνδέθηκε από την υπόλοιπη Ευρώπη (για ασφάλεια), και αυτό προκάλεσε αλυσιδωτές διακοπές ρεύματος σε όλη τη χώρα.
Η παραπάνω ανάλυση, αποτελεί μια απλούστευση όσων επίσημα έως και αυτή την ώρα έχουν ανακοινώσει οι αρμόδιες ισπανικές αρχές.
Τέλος , θέλω να επισημάνω ότι εκτός της επίσημης εκτίμησης των αρχών δεν έλειψαν οι ανεπίσημες θεωρίες για την αιτία του black out καθώς και αναλύσεις για το ποιος κρύβεται από πίσω .
Κυβερνοεπίθεση ή “σαμποτάζ” από ξένες δυνάμεις.
Παρά το γεγονός ότι οι ισπανικές και πορτογαλικές αρχές απέκλεισαν το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης, εμφανίστηκαν φήμες ότι το μπλακ άουτ ήταν αποτέλεσμα εχθρικής ενέργειας ή “ψηφιακού πολέμου”. Η ισπανική Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (CNI) διερεύνησε το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης, αλλά δεν βρήκε ενδείξεις που να το υποστηρίζουν.
“Σκοτεινά σχέδια” για τον έλεγχο της ενέργειας.
Σε ορισμένα ελληνικά και ισπανικά φόρουμ, αναπτύχθηκαν θεωρίες που υποστήριζαν ότι το μπλακ άουτ ήταν μέρος ενός σχεδίου για τον έλεγχο της ενέργειας και την επιβολή περιορισμών στους πολίτες. Δεν υπάρχουν αποδείξεις που να στηρίζουν αυτές τις θεωρίες.