Άλλο ένα άκυρο εισέπραξε η Τουρκία για την αγορά νέων F-16
Μία σημαντική πληροφορία μεταφέρει το Εθνικό Συνέδριο των Αρμενίων της Αμερικής (ANCA) μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Twitter.
BREAKING: @SenatorMenendez slams door on Turkey’s proposed purchase of US F-16s – in definitive remarks at tonight’s Southeast Europe & East Med conference in Washington, DC.#NoJetsForTurkey #WorstAllyEver @ANCA_DC + @HellenicLeaders
— ANCA (@ANCA_DC) March 14, 2022
Σύμφωνα με το ANCA: «Ο Αμερικανός γερουσιαστής Bob Menendez, έκλεισε την πόρτα οριστικά στη Τουρκία σχετικά με τα F-16, κατά την διάρκεια της διάσκεψης Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου στην Ουάσιγκτον, DC.»
A sneak preview of the “3+1” Interparliamentary Forum as @SenatorMenendez and @Georgiades_H-who will lead the US & Cypriot delegations-give impassioned presentations on the importance of the #EasternMediterranean at the @delphi_forum, HALC, @ekathimerini conference. 🇺🇸 🇬🇷 🇨🇾 🇮🇱 pic.twitter.com/FHmSwCkQlu
— HellenicLeaders (@HellenicLeaders) March 14, 2022
.@SenatorMenendez:I do not see sale of F16 to Turkey unless there was a dramatic turnaround on S400/system was sent out of country/other things would have to happen as well/Erdogan's charm offensive will not work/1 Committee has jurisdiction over arms sales in Congress pic.twitter.com/ivH9WZAERX
— Lena Argiri (@lenaargiri) March 15, 2022
Το επίσημο αίτημα της Τουρκίας
Πριν λίγους μήνες, η Toυρκία υπέβαλε επίσημο αίτημα για την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών F-16 Βlock-70 στην αμερικανική εταιρεία Lockheed Martin και ζήτησε τον εκσυγχρονισμό 80 F-16 παλαιότερων εκδόσεων, σε μια προσπάθεια αναβάθμισης της πολεμικής αεροπορίας της μετά την αποβολή της από το πρόγραμμα των F-35.
Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα είχε παραγγείλει περισσότερα από 100 αεροσκάφη F-35, επίσης της Lockheed Martin, αλλά εξοβελίστηκε από το πρόγραμμα μετά την απόκτηση των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400. Σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, απειλούν (σ.σ. τα ρωσικά πυραυλικά συστήματα) τα F-35, τα οποία είναι 5ης γενιάς και αποκαλούνται “αόρατα” αεροσκάφη.
Το ζήτημα είναι αν οι ΗΠΑ θα αρνηθούν και αυτό το αίτημα της Άγκυρας, καθώς ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνομιλία του με Τούρκους δημοσιογράφους είχε αναφέρει πως «η Ουάσιγκτον δεν δίνει στην Τουρκία ούτε τους Patriot ούτε τα F-35 και δεν γνωρίζουμε αν θα υποστηρίξει τα F-16».
Η κατάσταση της πολεμικής αεροπορίας της γείτονος είναι τραγική
Η κατάσταση της πολεμικής αεροπορίας της γείτονος είναι τραγική. Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές ενημέρωσης του Directus.gr οι διαθεσιμότητες στα μαχητικά F-16 δεν υπερβαίνουν το 40% με 50% και τείνουν μειούμενες.
Η Τουρκία έχει διπλό πρόβλημα, ως απόρροια της προμήθειας του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 και την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ βάσει του νόμου CAATSA.
To πρώτο πρόβλημα έχει να κάνει με την ροή των ανταλλακτικών. Παρά το «στοκ» που είχε κάνει τα προηγούμενα χρόνια όσο φάνταζε στον ορίζοντα ως πιθανό σενάριο η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ, τα ανταλλακτικά δεν είναι ανεξάντλητα.
- Γαλλία: Από στιγμή σε στιγμή η ετυμηγορία για την Μαρίν Λε Πεν
- Η Chevron πήρε «πράσινο φως» για έρευνες υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης
- Η Ουγγαρία μόλις απαγόρευσε όλα τα ΝΔΛΟΑΤΚΙ δρώμενα σε δημόσιους χώρους [ΒΙΝΤΕΟ]
Όπως επίσης η πολυδιαφημιζόμενη εγχώρια αμυντική βιομηχανία δεν έχει τις δυνατότητες που πίστευε για να κρατήσει σε υψηλά επίπεδα τις διαθεσιμότητες. Η συντηρητική -δομική αναβάθμιση- των F-16 πρώτης γενιάς block 30, που απέκτησε η τουρκική πολεμική αεροπορία, με σκοπό να επεκτείνουν την επιχειρησιακή τους ζωή από τις 8.000 στις 12.000 ώρες σκοντάφτει σε πολλά προβλήματα και δεδομένες αδυναμίες της τουρκικής βιομηχανίας. Αλλιώς, η κάθε χώρα θα έφτιαχνε από μόνη της τα αεροσκάφη της, αγοράζοντας ανταλλακτικά από το ελεύθερο εμπόριο.