Κόντρα στην λογική και σόνι και καλά ο Ηλιογάβαλος πρέπει να είναι “τρανς”
Άλλη μια εξευτελιστική για εμάς παράγραφο προσέθεσαν οι υπεύθυνοι του μουσείου του North Hertfordshire στα πολύχρωμα βιβλία που θα διαβάζουν οι ιστορικοί του μέλλοντος για εμάς και πολύ πιθανόν να έχουν τον τίτλο “Χαζαίωνας”.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Telegraph, οι υπεύθυνοι του μουσείου αποφάσισαν να αντιμετωπίζουν εφεξής τον Ρωμαίο Αυτοκράτορα Μάρκο Αυρήλιο Αντωνίνο Αύγουστο (203 – 11 Μαρτίου 222), γνωστός ως Ηλιογάβαλος ή Ελαγάβαλος, σαν… γυναίκα.
Η αν μη τι άλλο αλλόκοτη αυτή απόφαση του μουσείου βασίζεται στην επιλογή της αντωνυμίας για τον Ηλιογάβαλο του ελληνικής καταγωγής ιστορικού Δίωνα του Κάσσιου, ο οποίος αναφερόμενος στον Αυτοκράτορα έγραψε ότι «κάποιοι τον αποκαλούσαν “ερωμένη και βασίλισσα”», ενώ αναφέρει πως είχε ζητήσει από έναν εραστή του «να μην με αποκαλείς “κύριο”, γιατί είμαι μια “κυρία”» ενώ φημολογείται πως είχε ζητήσει από τεχνίτες “να του κατασκευάσουν γυναικεία γεννητικά γεννητικά όργανα”.
Ωστόσο, ο Δίων ο Κάσσιος, υπηρέτησε τον αυτοκράτορα Σεβήρο Αλέξανδρο, ο οποίος ανέλαβε το θρόνο μετά τη δολοφονία του Ηλιογάβαλου, δολοφονία που σύμφωνα με τους ιστορικούς έγινε εξαιτίας της αποκλίνουσας συμπεριφοράς, καθώς είχε φτάσει στο σημείο “να εκπορνεύεται σε ταβέρνες”. Σύμφωνα με τους ιστορικούς, οι συγκεκριμένες αναφορές του Δίωνα έγιναν για να σπιλωθεί περαιτέρω η φήμη του Ηλιογάβαλου καθώς τέτοιου είδους κατηγορίες ήταν μέρος της δολοφονίας του χαρακτήρα του.
«Οι Ρωμαίοι δεν είχαν την ίδια ιδέα με εμάς για το τι είναι “τρανς” ως χαρακτηρισμός. Όμως χρησιμοποιούσαν παρόμοιες κατηγορίες για σεξουαλική “γυναικεία” συμπεριφορά ως μια από τις χειρότερες προσβολές εναντίον των ανδρών», υπογραμμίζει ο Άντριου Γουάλας-Χάντριλ (Andrew Wallace-Hadrill), καθηγητής κλασικών σχολών του Κέιμπριτζ.
«Οι αρχαίες μαρτυρίες για τη ζωή του αυτοκράτορα πρέπει να ληφθούν πολύ επιφυλακτικά υπόψιν», συμπλήρωσε ο καθηγητής Κρίστιαν Λάες (Christian Laes), κλασικιστής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, προσθέτοντας: «Τα περισσότερα από αυτά σχετίζονται με την περιφρόνηση που είχαν για εκείνον οι αριστοκράτες και οι Συγκλητικοί, λόγο της ανατολίτικης καταγωγής του και τις πεποιθήσεις του. Όσον αφορά τους τρανς, αυτό φυσικά δεν θεωρήθηκε ποτέ ως κατηγορία από τους Ρωμαίους. Παραμένει όμως ότι σε περιόδους προβλημάτων και κρίσεων, οι λεγόμενοι παραβάτες των σεξουαλικών κανόνων γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι».
Τόσο οι απόψεις των ειδικών, όσο και η απλή λογική δεν απασχόλησαν ιδιαίτερα τους υπευθύνους του μουσείου το οποίο, αφού συμβουλεύτηκε τους υπευθύνους της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας του Stonewall και το τμήμα ΛΟΑΤΚΙ του εργατικού σωματείου Unison (;;;) αποφάσισαν πως εφεξής θα αναφέρουν τον Ηλιογάβαλο σαν γυναίκα.
- Ελβετία: Αντιδράσεις για τον “εικονικό Ιησού” που κουβεντιάζει με πιστούς σε εκκλησία της Λουκέρνης [BINTEO]
- Γνωστός σεναριογράφος της DC σκέφτεται να αποσυρθεί λόγω της επανεκλογής του Τραμπ
- Ο Guardian προσφέρει στο προσωπικό του ψυχοθεραπεία μετά τα εκλογικά αποτελέσματα των ΗΠΑ
Το μουσείο έχει στην συλλογή του ένα ασημένιο δηνάριο που κόπηκε κατά τη βασιλεία του Ηλιογάβαλου, νόμισμα το οποίο έχει στο παρελθόν χρησιμοποιηθεί σε εκθέσεις με θέμα την ΛΟΑΤΚΙ ατζέντα. Πλέον, οι ενημερωτικές οθόνες που περιστοιχίζουν το νόμισμα, θα τον αναφέρουν ως… κυρία.