Μια μυστηριώδης σήραγγα λαξευμένη σε βράχο που ανακαλύφθηκε 13 μέτρα κάτω από έναν αρχαίο ναό μπορεί να οδηγεί στον χαμένο τόπο ταφής της τελευταίας φαραώ της Αιγύπτου
Συγκλονισμένοι είναι οι αρχαιολόγοι που κάνουν ανασκαφές στον αρχαίο ναό της Ταπόσιρις της Μεγάλης (Taposiris Magna) της Αιγύπτου, καθώς ανακάλυψαν μια λαξευμένη μέσα στο βράχο σήραγγα που μπορεί να οδηγήσει στον χαμένο τάφο της Κλεοπάτρας Ζ΄ της Αιγύπτου.
Η σήραγγα, την οποία οι αρχαιολόγοι χαρακτήρισαν “ένα γεωμετρικό θαύμα”, έχει μήκος περισσότερα από 1,463 μέτρα και ύψος 1,82 μέτρα, παρόμοιο δηλαδή με το Ευπαλίνειο όρυγμα της Σάμου, που θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα στην ιστορία της μηχανικής το οποίο από το 1992 έχει χαρακτηριστεί από την Unesco Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Η αρχαιολόγος Καθλίν Μαρτίνεζ (Kathleen Martinez) υπεύθυνη των ανασκαφών στην Ταπόσιρις την Μεγάλη εδώ και 15 χρόνια, είναι πεπεισμένη πως ο τάφος όχι μόνο της Κλεοπάτρας, της τελευταίας αυτοκράτειρας της Αιγύπτου, αλλά και του εραστή της Μάρκου Αντώνιου βρίσκεται εντός του ναού και πως η σήραγγα που ανακαλύφθηκε θα μπορούσε να είναι η είσοδος στην “σημαντικότερη αρχαιολογική ανακάλυψη του 21ου αιώνα”.
«Αν υπάρχει 1% πιθανότητα η τελευταία βασίλισσα της Αιγύπτου να είναι θαμμένη εκεί, είναι καθήκον μου να την αναζητήσω. Αυτή είναι η πρώτη φορά που κάποιος αρχαιολόγος έχει ανακαλύψει υπόγεια σήραγγα εντός των τοιχών του ναού της Ταπόσιρις, οπότε το γεγονός από μόνο του αλλάζει όλα όσα γνωρίζαμε για την αρχιτεκτονική», δήλωσε η αρχαιολόγος στο Heritage Key.
Η Μαρτίνεζ ασπάζεται την άποψη πως μετά την αυτοκτονία του Μάρκου Αντώνιου η Κλεοπάτρα ζήτησε από τον Οκταβιανό να της επιτρέψει να ταφούν και οι δυο στο ίδιο σημείο.
«Έπεισε τον Οκταβιανό να της επιτρέψει να θάψει τον Μάρκο Αντώνιο στην Αίγυπτο. Ήθελε να ταφεί μαζί του επειδή ήθελε να αναβιώσουν τον μύθο της Ίσιδος και του Οσίρις. Το πραγματικό δόγμα της λατρείας του Οσίρις ήταν η αθανασία. Μετά τον θάνατο τους, οι θεοί θα επέτρεπαν στην Κλεοπάτρα να ζήσει για πάντα με τον Μάρκο Αντώνιο στην μετά θάνατον ζωή», υποστηρίζει η κυρία Μαρτίνεζ.
15 χρόνια μετά, η αρχαιολόγος και η ομάδα της μπορεί να είναι μπροστά στην σημαντική αυτή ανακάλυψη και το μόνο που τους χωρίζει είναι αυτή η 13 μέτρα κάτω από τη γη σήραγγα. Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν αρχικά ένα τμήμα της σήραγγας βυθισμένο κάτω από τη Μεσόγειο, μια σειρά κεραμικών αγγείων κάτω από το ίζημα της λάσπης καθώς και ένα ορθογώνιο ασβεστολιθικό λίθο.
Οι επιστήμονες πιθανολογούν πως εξαιτίας των περισσότερων από 23 σεισμούς που έπληξαν την αιγυπτιακή ακτή μεταξύ 320 μ.Χ. και 1303 μ.Χ τα θεμέλια του ναού της Ταπόσιρις μπορεί επίσης να είναι καταποντισμένα.
- Γνωστός σεναριογράφος της DC σκέφτεται να αποσυρθεί λόγω της επανεκλογής του Τραμπ
- Ο Guardian προσφέρει στο προσωπικό του ψυχοθεραπεία μετά τα εκλογικά αποτελέσματα των ΗΠΑ
- Diddy: Ζύγιζε τα κορίτσια που συμμετείχαν και έδιωχνε τις κοντοκουρεμένες
Κατά την διάρκεια των ερευνών της η Μαρτίνεζ έχει φέρει στο φως αρκετά σημαντικά ευρήματα, όπως νομίσματα με την Κλεοπάτρα, του Μεγάλου Αλεξάνδρου καθώς και αγάλματα της θεάς Ίσιδας, ενώ τον Ιούλιο του 2020 έφερε στο φως δύο μούμιες Αιγυπτίων, μια γυναίκα και έναν άνδρα “της υψηλής κοινωνίας”.