Η μερίδα του Λέοντος

Η ανάγκη ενίσχυσης της ελληνικής άμυνας

Η Ελλάδα διαθέτει τον 7ο μεγαλύτερο στρατό στην Ευρώπη και τον 2ο μεγαλύτερο στα Βαλκάνια. Αυτή η ισχυρή στρατιωτική παρουσία καθιστά τη χώρα μας πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, ενώ ιστορικά έχουμε ευθυγραμμιστεί με τις κυρίαρχες δυτικές αντιλήψεις περί διεθνούς δικαίου τα τελευταία 150 χρόνια.

Η πρόσφατη ανακοίνωση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας με 800 δισεκατομμύρια ευρώ αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία. Είναι επιτακτική ανάγκη η μερίδα του λέοντος αυτών των πόρων να κατευθυνθεί προς την Ελλάδα, καθώς η χώρα μας βρίσκεται σε μια ακριτική και κρίσιμη θέση.

Τα σύνορά μας αποτελούν την εξωτερική γραμμή άμυνας της ΕΕ, και η ενίσχυση της ελληνικής άμυνας είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια ολόκληρης της ηπείρου. Παράλληλα, η γειτνίαση με χώρες όπως η Τουρκία, που αποτελεί βασικό πέρασμα για λαθρομετανάστες προς την Ευρώπη, επιβαρύνει την πατρίδα μας με την ευθύνη της διαχείρισης και αποτροπής αυτών των ροών. Η ενίσχυση των αμυντικών μας δυνατοτήτων θα συμβάλει στην προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων και στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των μεταναστευτικών προκλήσεων.

Επιπλέον, έχουμε πρόσφατη εμπειρία ένοπλης σύγκρουσης, με την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο το 1974, ενώ η Τουρκία εξακολουθεί να αποτελεί διαρκή απειλή για την εθνική μας ασφάλεια με συνεχείς προκλήσεις και παραβιάσεις. Η αποτροπή οποιασδήποτε επιθετικής ενέργειας απαιτεί ισχυρή στρατιωτική θωράκιση, γεγονός που καθιστά αναγκαία την οικονομική ενίσχυση της χώρας μας από τα ευρωπαϊκά κονδύλια.

Παράλληλα, οι πρόσφατες δηλώσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν περί πιθανής ανάπτυξης πυρηνικών όπλων μεσαίου βεληνεκούς στην Ευρώπη αυξάνουν περαιτέρω την περιφερειακή αστάθεια. Η Ελλάδα, ως χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, έχει δεχθεί άμεσες απειλές, καθώς ο Πούτιν κατονόμασε τη βάση της Αλεξανδρούπολης ως πιθανό στόχο, λόγω της στρατηγικής της σημασίας για τη μεταφορά στρατευμάτων και εξοπλισμού προς την Ουκρανία.

Τα δεδομένα αυτά καταδεικνύουν την ανάγκη ενίσχυσης της ελληνικής άμυνας, όχι μόνο για την προστασία της χώρας μας, αλλά και για την ευρύτερη ευρωπαϊκή σταθερότητα. Η Ελλάδα έχει αποδείξει τη δέσμευσή της στην ευρωπαϊκή άμυνα, αναλαμβάνοντας ηγετικούς ρόλους σε αποστολές, όπως η διοίκηση της ειρηνευτικής δύναμης KFOR στο Κοσσυφοπέδιο.

Η κατανομή προς εμάς της μερίδας του λέοντος από τα 800 δισεκατομμύρια ευρώ που ανακοινώθηκαν για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας δεν είναι απλώς δίκαιη, αλλά και στρατηγικά επιβεβλημένη, καθώς θα συμβάλει στην προστασία της Ευρώπης από εξωτερικές απειλές και στην ενίσχυση της σταθερότητας στην περιοχή.

Περισσότερα απο

Απόστολος Κρητικόπουλος

Είμαστε

ΠΑΝΤΟΥ