Η Γαλλία λέει όχι στην εισβολή των ουδετέρων αντωνυμιών

Και καταδικάζει το Woke κίνημα

Λεξικό προσθέτει τις μη-δυαδικές αντωνυμίες και ξεσηκώνει θύελλα αντιδράσεων

O Γάλλος Υπουργός Παιδείας απορρίπτει το λεξικό LeRobert

Με την χρονιά να φτάνει στο τέλος της, πολλές εκδόσεις ανανεώνονται, φρεσκάρονται και ενημερώνονται. Μια από αυτές είναι και τα λεξικά όπως το λεξικό της γαλλικής γλώσσας Πετίτ Ρομπέρ (Petit Robert), το αντίστοιχο λεξικό Μπαμπινιώτη της Γαλλίας.

Η “ξυπνητή” όμως πρωτοβουλία των εκδοτών να συμπεριλάβουν στην έκδοση του 2022 του λεξικού τις “συμπεριληπτικές αντωνυμίες” της νέας τάξης πραγμάτων και συγκεκριμένα της ουδέτερης αντωνυμίας “iel” (σύμπτυξης των αντωνυμιών “αυτός” και “αυτή”) έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στη χώρα, μια χώρα που ακόμα είναι υπερήφανη να δηλώνει πως σέβεται και τις παραδόσεις και την ιστορία της.

Τον χορό των αντιδράσεων έσυρε η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας Μπριζίτ Μακρόν (Brigitte Macron) η οποία ορθά κοφτά απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε:

«Υπάρχουν μόνο δύο αντωνυμίες: αυτός και αυτή. Η γλώσσα μας είναι τόσο όμορφη».

via GIPHY

Αλλά το δάκτυλο επί του θέματος, και υπό τον φόβο της ανόδου του δεξιού υποψηφίου για την προεδρία Ερίκ Ζεμούρ (Eric Zemmour) στις εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν σε έξι μήνες στην Γαλλία, τόλμησε να δείξει ο Γάλλος Υπουργός Παιδείας, Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ (Jean-Michel Blanquer) ο οποίος δήλωσε στη LeMonde:

«Δεν μπορείτε να χειραγωγείτε τη γαλλική γλώσσα. H Γαλλική Δημοκρατία είναι παντελώς αντίθετη στο κίνημα του Ξυπνήματος (Wokism). Αυτή η ιδεολογία είναι που προκάλεσε στις ΗΠΑ τις αντιδράσεις που επέφεραν την άνοδο του Ντόναλντ Τραμπ. Η Γαλλία και η νεολαία της πρέπει να γλιτώσει από αυτό.»

Ο Ερίκ Ζεμούρ

O Υπουργός δεν μάσησε τα λόγια του, ξεκαθαρίζοντας πως η βίαιη εισβολή της προοδευτικής, συμπεριληπτικής αργκό του τσίρκου του δικαιωματισμού στην κανονικότητας αποτελεί ένα ακόμη δείγμα της ιδεολογικής επικράτησης της αμερικανικής Αριστεράς και εκτιμά ότι η Γαλλία δέχεται “επίθεση” από το αμερικανικό κίνημα Woke, που επιδιώκει την πόλωση και τον διχασμό της κοινωνίας με αφορμή τα φυλετικά θέματα και τις σεξουαλικές ταυτότητες.

Θέση έσπευσε να πάρει και ο νομικός Φρανσουά Ζοβιλέ (François Jolivet), στενός συνεργάτης του Εμανουέλ Μακρόν (Emmanuel Macron) τον οποίο υποστήριξε με δικό του tweet ο Υπουργός Παιδείας.

“Το Le Petit Robert, ενα λεξικό το οποίο θεωρούνταν έγκυρο, μόλις συμπεριέλαβε τις λέξεις “iel, ielle, iels, ielles” στον ιστότοπο του. Ως εκ τούτου, οι συγγραφείς του είναι μαχητικού υπέρμαχοι ενός σκοπού που δεν έχει καμία σχέση με οτιδήποτε Γαλλικό: τον ΞΥΠΝΗΤΙΣΜΟ (wokism). Μετέφερα τις ανησυχίες μου στην Γαλλική Ακαδημία.”

Ενώ θέση έλαβε και η Γαλλική Ακαδημία:

«Η χώρα μας έχει αναγνωριστεί ως στόχος από το κίνημα Woke. Αν υπήρχε εμβόλιο κατά του ιού του Ξυπνήματος, θα ήταν Γαλλικό, και αυτό το αντιλαμβάνονται οι υποστηρικτές αυτού του κινήματος».

Ενώ η Ελέν Καρέρ ντ’Ανκώς (Hélène Carrère d’ Encausse), η 92χρονη ιστορικός και ισόβια γραμματέας της Ακαδημίας έχει ξεκαθαρίσει πως η “συμπεριληπτική γραφή” δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή στην Γαλλία καθώς “κάτι τέτοιο δεν είναι μόνο αντιπαραγωγικό, αλλά και βλαπτικό για τη χρήση και τη διαύγεια της γαλλικής γλώσσας”.

Η Ελέν Καρέρ ντ’Ανκώς

Την αγανάκτηση τους εκφράζουν οι πολύχρωμοι υπερήφανοι της Γαλλίας οι οποίοι χωρίς την αναγνώριση από όλους τους υπολοίπους των λέξεων που σκαρφίστηκαν κυριολεκτικά προχτές, προφανώς νιώθουν πως καταπιέζονται και δεν διστάζουν να στάξουν φαρμάκι από τα ανεκτικά τους χείλη. Ένας από δαύτους είναι ο Λίλιαν Ντελόμ (Lilian Delhomme), ένας άντρας με φουστάνια, ο οποίος θέλοντας να δείξει πόσο ηθικά ανώτερος αλλά και πόσο βαθιά στην σωστή μεριά της ιστορίας βρίσκεται, επιτέθηκε στον ευκολότερο στόχο ευκαιρίας στο δωμάτιο:

Ο Λίλιαν Ντελόμ είναι στεναχωρημένος που οι άλλοι τον αντιμετωπίζουν σαν άνδρα

«Για μένα, η δήλωση της Μπριζίτ Μακρόν ήταν βίαιη πράξη. Μία Πρώτη Κυρία, μία γυναίκα, μία εκπαιδευτικός, που έχει μια αντισυμβατική ερωτική σχέση, με έκανε να χάσω κάθε ελπίδα», αναφερόμενος στην διαφορά ηλικίας 25 ετών της κυρίας Μακρόν με τον σύζυγο της, και συνέχισε με ακόμα περισσότερη κλάψα: «Όλοι χρησιμοποιούν ακόμη αρσενικές αντωνυμίες όταν μου μιλούν. Είναι κρίμα, καθώς οι συμφοιτητές μου είναι νέοι άνθρωποι και θα περίμενα μεγαλύτερη κατανόηση».

via GIPHY