Με μια απόφαση της η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κολύμβησης έβαλε τέλος στα όνειρα του Ηλία Τόμας
Με το τσαουσεσκικό ποσοστό του 71% υπερψήφισαν τα μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κολύμβησης (FINA) την απόφαση περί “ένταξης των διεμφυλικών αθλητών”, σύμφωνα με την οποία άπαντες αι διεμφυλικοί άνδρες που έκαναν όρεξη για παγκόσμια ρεκόρ και χρυσά μετάλλια εις βάρος γυναικών συμμετέχοντας στις γυναικείες κατηγορίες με πρόσχημα την συμπερίληψη, αποκλείονται από κάθε διοργάνωση.
Σύμφωνα με την απόφαση, και μετά από διαβούλευση με επιστήμονες, ψυχολόγους αλλά και γιατρούς, η FINA επιτρέπει την συμμετοχή σε άντρες κολυμβητές στους γυναικείους αγώνες μόνο εφόσον έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία αλλαγής φύλου μέχρι τα 12 τους χρόνια. Αυτό είναι κάτι που ουσιαστικά απαγορεύει την συμμετοχή κάθε διεμφυλικού άνδρα μιας και τα όρια μετάβαση φύλου πουθενά στον κόσμο δεν είναι τα 11 έτη.
Την απόλυτα λογική αλλά και γενναία σύμφωνα με την επικαιρότητα απόφαση, πιστώνεται ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κουβεϊτιανός Χουσεΐν Αλ-Μουσαλάμ (Husain Al-Musallam), στον οποίο, κατά την άποψη μας, οι μελλοντικές γενεές κολυμβητριών, παίζει να χρωστάνε έναν αδριάντα.
«Σε καμία περίπτωση δεν ενθαρρύνουμε κανέναν να κάνει μετάβαση φύλου πριν την ηλικία των 12. Απλά λάβαμε υπόψιν τα όσα μας είπαν οι επιστήμονες, πως δηλαδή αν κάνεις την μετάβαση μετά την αρχή της εφηβείας, έχεις ένα άδικο σωματικό πλεονέκτημα», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press ο Τζέιμς Πίρς (James Pearce), εκπρόσωπος τύπου του βασισμένου Κουβεϊτιανού Προέδρου, και προς άρση των αμφιβολιών συμπλήρωσε: «Δεν λέμε σε κανέναν να αλλάξει φύλλο στα 11, αυτό είναι γελοίο. Στις περισσότερες χώρες άλλωστε δεν μπορείς να κάνεις αλλαγή φύλλου σε αυτήν την ηλικία και δεν θα έπρεπε να ενθαρρύνεται κάτι τέτοιο. Αυτό που λέμε είναι πως δεν είναι εφικτό για ανθρώπους που έχουν κάνει αλλαγή φύλου να συναγωνιστούν χωρίς να έχουν πλεονέκτημα.»
Η FINA όμως δεν είναι μια ομοσπονδία χωρίς προτάσεις και κυρίως, είναι μια ομοσπονδία που καταλαβαίνει την ψυχαγωγική αξία που θα έχει μια πισίνα γεμάτη με κάθε λογής φυλομεταβαλότητ@ και ανεξάρτητη πολύχρωμη ψυχή που αυτοπροσδιορίζεται όπως νιώθει. Έτσι πρότεινε την δημιουργία μιας νέας μεικτής κατηγορίας η οποία και θα ονομάζεται “Ανοικτός Διαγωνισμός” στον οποίο θα μπορεί να συμμετέχει όποι@ θέλει και να κάνει ότι θέλει.
«Δεν ξέρουμε ακόμα τις λεπτομέρειες, ούτε το πως ακριβώς θα λειτουργήσει όλο αυτό. Θα πρέπει σίγουρα να συμπεριλάβουμε πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου και των διεμφυλικών αθλητών, προκειμένου να δούμε το πως θα καταφέρουμε να το κάνουμε. Θα ξεκινήσουμε όμως να το συζητάμε άμεσα.», είπε ο κύριος Πιρς.
Δραματικές αλλά αναμενόμενες ήταν οι αντιδράσεις των σωματείων ΑΤΟΚΛΙ ατόμων τα οποία χαρακτήρισαν την απόφαση “βαθιά αντιεπιστημονική, επιβλαβή και μεροληπτική”.
Την ίδια στιγμή αρκετές αθλήτριες προσπαθούν να ορθώσουν το ανάστημα τους και να πιέσουν και τις δικές τους ομοσπονδίες να τους προστατεύσουν όπως η FINA τις κολυμβήτριες.
Η Βρετανίδα παλαίμαχος κολυμβήτρια και Ολυμπιονίκης των Αγώνων του 1980 Σάρον Ντέιβις (Sharron Davies) σε tweet της δήλωσε:
“Δεν μπορώ να σας περιγράψω το πόσο υπερήφανη είμαι για το άθλημα μου, την Ομοσπονδία μας και τον Πρόεδρο μας που μετά από επιστημονική διαβούλευση, αφού μίλησε με τις αθλήτριες και τους προπονητές, υποστήριξε τον δίκαιο συναγωνισμό για τις γυναίκες. Η κολύμβηση θα καλοδέχεται τους πάντες ανεξάρτητα με το πως αυτοπροσδιορίζονται αλλά το δίκαιο είναι η ακρογωνιαία λίθος του αθλήματος.”