Πακιστάν: “Οι εχθροί της Τουρκίας είναι και δικοί μας εχθροί”

Ο Πακιστανός πρωθυπουργός απειλεί εμμέσως Ελλάδα και Κύπρο

Σε μια δήλωση με σαφείς αποδέκτες προχώρησε ο πακιστανός Πρωθυπουργός Shehbaz Sharif

Σε μία πολύ περίεργη και επικίνδυνη δήλωση, εμμέσως κατά της Ελλάδας και της Κύπρου, προχώρησε πριν λίγο ο Πακιστανός πρωθυπουργός από την Τουρκία, δηλώνοντας ότι “οι εχθροί των Τούρκων είναι εχθροί του Πακιστάν” και όλα αυτά, ενώ κορυφώνονται οι τουρκικές επιθετικές κινήσεις σε βάρος του Ελληνισμού!

Δεδομένου του γεγονότος ότι το Πακιστάν είναι πυρηνική δύναμη η δήλωση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς συνοδεύεται και από έντονη φημολογία εδώ και αρκετά χρόνια ότι έμπειροι Πακιστανοί πιλότοι επανδρώνουν τουρκικά μαχητικά F-16 που παραβιάζουν τον Εθνικό Εναέριο Χώρο του Αιγαίου λόγω έλλειψης, Τούρκων έμπειρων πιλότων.

Το Πακιστάν θεωρείται ο νο1 σύμμαχος της Τουρκίας αυτή τη στιγμή! Η Τουρκία και το Πακιστάν έχουν ξεκινήσει μια κοινή στρατηγική (παραπληροφόρησης) στα μέσα ενημέρωσης, για να δημιουργήσουν μια αφήγηση που θα ταιριάζει «γάντι» στα γεωγραφικά, πολιτικά και αμυντικά συμφέροντα σε Μεσόγειο και Νότια Ασία.

Πρόκειται σαφώς για τουρκο-πακιστανική πληροφοριακή συμμαχία στο πλαίσιο του τουρκικού υβριδικού πολέμου, ο οποίος ασκείται από την Άγκυρα κατά της Ελλάδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο εδώ και δύο τουλάχιστον χρόνια.

Στη Τουρκία ο Σαρίφ

Όπως μετέδωσε πρώτο το Directus.gr, ο πακιστανός Πρωθυπουργός πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στη Τουρκία. Μάλιστα ο Πρωθυπουργός του Πακιστάν ανέφερε πριν λίγο: ”Στηρίζουμε την Άγκυρα στο θέμα της Κύπρου-Ο Ερντογάν μας βοηθάει στο θέμα του Κασμίρ”!

Τον Σαρίφ υποδέχθηκε πριν λίγες ώρες ο Ακάρ.

Ο πρωθυπουργός Σεχμπάζ Σαρίφ δήλωσε επίσης πριν λίγο από τουρκικό έδαφος:

”Το εμπόριο 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων δεν είναι τίποτα… Ας αποφασίσουμε να το πάμε στα 5 δισεκατομμύρια δολάρια… Ας το κάνουμε γρήγορα. Ο χρόνος και η παλίρροια δεν περιμένουν κανέναν”, είπε μιλώντας σε δεξίωση που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Ένωσης Επιμελητηρίων και Χρηματιστηρίων Εμπορευμάτων της Τουρκίας (TOBB) Ριφάτ Χισαρτζίκελογλου.

Ο πρωθυπουργός, μαζί με αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου, πραγματοποιεί την παρθενική του επίσκεψη στην Τουρκία, από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 11 Απριλίου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε τεράστιος αριθμός επιχειρηματιών από το Επιχειρηματικό Φόρουμ Τουρκίας-Πακιστάν, Τούρκοι και Πακιστανοί επενδυτές, καθώς και αξιωματούχοι από τα συμβούλια επενδύσεων της Τουρκίας και του Πακιστάν.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση έχει εξαλείψει όλα τα εμπόδια στον επιχειρηματικό τομέα και προέτρεψε τους Τούρκους επενδυτές να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους σε πολλούς τομείς όπως η γεωργία, η πληροφορική (τεχνολογία πληροφοριών), τα γαλακτοκομικά, η κλωστοϋφαντουργία και πολλοί άλλοι τομείς.

”Ελάτε στο Πακιστάν”, ανέφερε μάλιστα πολλές φορές.

Ο Σεχμπάζ Σαρίφ διαβεβαίωσε επίσης τους Τούρκους επενδυτές ότι δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα εμπόδιο στις μελλοντικές τους επιχειρήσεις στο Πακιστάν, όπως έκαναν τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Είπε ότι υπό την ηγεσία του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Recep Tayyip Erdogan), η Τουρκία έχει επιτύχει τεράστια πρόοδο με τις εταιρείες της να εκτελούν γιγάντια έργα σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των φραγμάτων και της κατασκευής υποδομών σε όλο τον κόσμο.

Μιλώντας ιδιαίτερα για τη θερμή υποδοχή που επιφυλάχθηκε σε αυτόν και την αντιπροσωπεία του, ο πρωθυπουργός είπε ότι οι δύο χώρες απολαμβάνουν αδελφικές σχέσεις, που χρονολογούνται από αιώνες.

Ευχαρίστησε επίσης τον τουρκικό λαό και την ηγεσία για την υποστήριξη του Πακιστάν στην υπόθεση του Κασμίρ. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης τη στάση του Πακιστάν να στηρίξει την Τουρκία στο Κυπριακό!

Με την ευκαιρία, ζήτησε επίσης συγγνώμη για «κακομεταχείριση σε ορισμένες τουρκικές εταιρείες». Ο πακιστανός πρωθυπουργός έχει επίσης προγραμματιστεί να έχει τετ-α-τετ με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σήμερα Τετάρτη.

Συνάντηση Τσαβούσογλου-Μπούτο

”Μεγάλη χαρά να συναντήσω ξανά τον αδελφό Τσαβούσογλου αυτή τη φορά στην Άγκυρα. Ευγνώμων για τη ζεστή του φιλοξενία”, ανέφερε ο Μπούτο.

”Φιλοξένησα τον αδελφό μου Μπούτο στην Άγκυρα. Θα αναπτύξουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με το φιλικό και αδελφικό Πακιστάν”, ανέφερε ο Τσαβούσογλου.

Εθνικός κίνδυνος

Πριν ακριβώς ένα χρόνο, πραγματοποιήθηκε συνάντηση, ανάμεσα σε στρατιωτικές αντιπροσωπείες από Τουρκία και Πακιστάν. Η συνάντηση έλαβε χώρα 22-23 Δεκεμβρίου. Ο υπουργός Άμυνας του Πακιστάν Mian Muhammad Hilal Hussain και ο Αναπληρωτής Αρχηγός του Στρατού του Τουρκικού Στρατού, Selcuk Bayraktaroglu, εκπροσώπησαν τις δύο χώρες.

Υπάρχουν πολλές ενδείξεις, ότι συζητήθηκε η παράδοση πυρηνικών στη Τουρκία! Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Ismail Demir, επικεφαλής της Τουρκικής Αμυντικής Βιομηχανίας και ο Temil Kotil, Διευθύνων Σύμβουλος της Turkish Aerospace Limited (TAI).

Ο στρατηγός Sahir Shamshad του Πακιστανικού Στρατού, συναντήθηκε επίσης με τον υπολοχαγό Wali Turkchi. Πηγές ανέφεραν ότι συζήτηθηκε η μεταφορά τεχνολογίας πυραύλων ανέμεσα στις δύο χώρες, καθώς η αγορά τουρκικών UAV από το Πακιστάν.

”Πίσω από τη μυστική συνάντηση Τουρκίας-Πακιστάν, βρίσκεται η Κίνα”, είχαν αναφέρει τότε Ινδικά ΜΜΕ.

Ο Ερντογάν δεν έχει κρατήσει μυστική ποτέ την επιθυμία του να βάλει την Τουρκία στο κλαμπ των χωρών με πυρηνικά όπλα. Όπως δήλωσε πρίν δύο χρόνια ο ίδιος, «είναι απαράδεκτο οι χώρες που διαθέτουν πυρηνικά να απαγορεύουν στην Άγκυρα να αποκτήσει τα δικά της πυρηνικά όπλα.»

Οι σχέσεις με αφορμή την μεταφορά πυρηνικής τεχνολογίας μεταξύ Άγκυρας και Ισλαμαμπάντ, μας πηγαίνουν πίσω στον Πακιστανό επιστήμονα Abdul Qadeer Khan, «πατέρα» του σημερινού προγράμματος πυρηνικών όπλων του Πακιστάν, ο οποίος βρέθηκε να έχει πουλήσει πολλούς φυγοκεντριτές στο Ιράν, τη Βόρεια Κορέα, τη Λιβύη και ενδεχομένως σε άλλους μεταξύ 1987 και 2002.

Βασικά, το Πακιστάν είναι ο στρατηγικός εταίρος που βοηθά την Τουρκία να διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Η Τουρκία υποστηρίζει το Πακιστάν για την αυτοδιάθεση του Κασμίρ, ενώ ο Ερντογάν το έθεσε ως κύριο θέμα στον ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2019.

Είναι γνωστό όμως ότι οι τουρκικοί βαλλιστικοί πύραυλοι χωρίς πυρηνική γόμωση δεν ικανοποιούν τα νέο-οθωμανικά σχέδια του Τούρκου προέδρου, που έχει εστιάσει σε αυτό το σχέδιο όσο κανένα άλλο.

Εκτός από τον μυστικό πυρηνικό παράγοντα, η Τουρκία και το Πακιστάν έχουν μια αμυντική σχέση, η οποία έχει μια ανοδική πορεία από τότε που ήρθε στην εξουσία ο Imran Khan. Πακιστάν και Τουρκία θα επεκταθούν και στην Ανατολική Μεσόγειο και αυτό θα το δούμε το επόμενο διάστημα στον άξονα που ετοιμάζει η Άγκυρα κατά των χωρών της περιοχής.

Μην ξεχνάμε, πως πριν λίγες εβδομάδες, Bayraktar TB2 έφθασαν στο Πακιστάν! Το Πακιστάν έχει παραγγείλει 6 μονάδες σε πρώτο στάδιο. Ινδοί εμπειρογνώμονες ασφαλείας ταυτόχρονα, αναφέρουν ότι οι αυξανόμενοι δεσμοί Τουρκίας-Πακιστάν αποτελούν θέμα ανησυχίας. Παράλληλα, Τουρκία και Πακιστάν διεξάγουν συνεχώς ασκήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία έχει μια παραδοσιακή καλή σχέση με το Πακιστάν. Ουσιαστικά, η Τουρκία βλέπει το Πακιστάν ως έναν στρατηγικό σύμμαχο αλλά και έναν δυνητικό συνεργάτη στην παραγωγή εξελιγμένων οπλικών συστημάτων. Την ίδια στιγμή το Πακιστάν έχει επίσης μια καλή σχέση με την Κίνα. Ειδικά, ως προς την αμυντική συνεργασία της Τουρκίας με το Πακιστάν, έχουν υπάρξει ξανά το τελευταίο διάστημα συνομιλίες ανάμεσα σε αξιωματούχους.

ΠΗΓΗ: Directus

Για δες εδώ

Μπορεί να σε ενδιαφέρει

Είμαστε

ΠΑΝΤΟΥ