Και η Μπάρμπι αντιφα;

Προπαγάνδα για παιδιά
  • Η κούκλα Μπάρμπι έχει ένα παιδικό κανάλι στο YouTube με σχεδόν 10 εκατομμύρια συνδρομητές
  • Απο το κανάλι δημοσιεύονται παιδικά βίντεο και διαφημιστικά
  • Πρόσφατα ανέβηκε βίντεο με τις αρχές της μάχης κατά του ρατσισμού

Κάτι δεν πάει καλά με την κοινωνία όταν ακόμα και ο πιο φανατικός αντίφα βλέπει πως η “αντισυστημική” του ρητορική υποστηρίζεται με κάθε τρόπο από το ίδιο το σύστημα.

Αυτή τη φορά είναι η σειρά της Μπάρμπι, της κούκλας της εταιρείας παιχνιδιών Mattel να αναλάβει τον ρόλο του ινστρούχτορα και να κατηχήσει το κοινό της με τα θεμελιώδη πιστεύω του δικαιωματισμού απλουστευμένα σε μικρές, παιδικές μερίδες.

Συγκεκριμένα, μέσα από το κανάλι της Μπάρμπι στο YouTube, κανάλι που συγκεντρώνει σχεδόν 10 εκατομμύρια συνδρομητές, η εταιρεία Mattel ανάρτησε ένα βίντεο στο οποίο η Μπάρμπι και η μαύρη φίλη της Νίκη, εξηγούν με παραδείγματα τι είναι ο συστημικός ρατσισμός.

Προφανώς οι ψεύτικες κατασκευασμένες δακρύβρεχτες ιστορίες αδικίας και ρατσισμού των σελέμπριτι-δικαιωματιστών δεν έφταναν και πλέον βάζουμε και ψεύτικα καρτούν να διηγούνται ψεύτικες κατασκευασμένες δακρύβρεχτες ιστορίες αδικίας και ρατσισμού. Έτσι, στο βίντεο οι τετράχρονες κόρες μας θα δούνε την Νίκη, την κατατρεγμένη μαύρη κούκλα να τους διηγείται πως περπατούσε αμέριμνη στην παραλία όταν οι “φρουροί ασφαλείας” την σταμάτησαν τρεις φορές για να της κάνουν ερωτήσεις και μάλιστα “φώναξαν και τη μαμά της” με μόνη δικαιολογία το χρώμα του δέρματος της.

Αν και οι παραγωγοί του βίντεο μαεστρικά αποφεύγουν συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά όπως “συστημικός ρατσισμός, black lives matter και λευκό προνόμοιο”, μιας και θα κινούσε πολλές υποψίες ένα τετράχρονο που διαμαρτύρεται για το λευκό του προνόμοιο, το μήνυμα του βίντεο παραμένει ξεκάθαρο:

Κανείς δεν θα σου φερθεί ανάλογα με τις πράξεις, το χαρακτήρα και την δουλειά σου αλλά με το χρώμα του δέρματος σου. Το σύστημα είναι δομημένο στην αδικία και την καταπίεση.

Κλείνοντας το σεμινάριο, η Νίκη, προτρέπει τις μικρές συντρόφισσες να βγουν και αυτές στο δρόμο να διαμαρτυρηθούν μιας και “αν μαζευτούμε αρκετοί, οι άλλοι θα αρχίσουν να μας δίνουν σημασία”.