Ισπανία: Φυλάκιση ως και 18 μήνες σε όποιον σκοτώσει… αρουραίο

Μετά την τροποποίηση του ποινικού κώδικα

Μια αρκετά σημαντική αλλαγή εισήγαγε στον ισπανικό Ποινικό Κώδικα η αριστερή κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ

Ακόμα μια δικαίωση για την θεωρία της “ολισθηρής πλαγιάς” φαίνεται πως έχουμε, αυτή την φορά από την σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ (Pedro Sanchez) στην Ισπανία.

Συγκεκριμένα, στις 9 Φεβρουαρίου το ισπανικό Κογκρέσο ενέκρινε με 174 ψήφους υπέρ και 167 ψήφους κατά, το νομοσχέδιο περί ευημερίας των ζώων που κατατέθηκε από την Yπουργό Κοινωνικών Δικαιωμάτων και Ατζέντας 2030 (δεν κάνουμε πλάκα) Ιόνι Μπελάρα (Ione Belarra) του κόμματος των Podenos.

H κυρία Μπελάρα

Το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε με τις ψήφους των PSOE, Podemos, ERC και Bildu εισήγαγε μια σημαντική αλλαγή στον ισπανικό Ποινικό Κώδικα αλλάζοντας τον όρο «οικόσιτο ζώο» σε «σπονδυλωτό ζώο». Σπονδυλωτό είναι κάθε ζώο που έχει οστά και αρθρωτό σκελετό ή ραχοκοκαλιά. Τώρα, βάσει του νέου νόμου, το χτύπημα, ο τραυματισμός ή η θανάτωση ενός σπονδυλωτού ζώου θα τιμωρείται με φυλάκιση ή πρόστιμο.

Η τροποποίηση που εγκρίθηκε από το ισπανικό Κογκρέσο επιβάλλει «ποινή φυλάκισης από έξι έως δεκαοκτώ μήνες ή κοινωφελή εργασία μεταξύ δεκαοκτώ και είκοσι τεσσάρων μηνών για όποιον προκαλεί το θάνατο ενός μη οικόσιτου σπονδυλωτού ζώου». Στην κατηγορία των σπονδυλωτών περιλαμβάνεται κάθε ζώο που έχει σκελετό με σπονδυλική στήλη και κρανίο, οπότε η θανάτωση ενός ψαριού, ενός ποντικιού, ενός σκύλου ή μιας σαύρας τιμωρείται με τον ίδιο τρόπο. Η θανάτωση ενός φιδιού που έρπει στον κήπο, θα επιφέρει επίσης ποινή φυλάκισης μεταξύ έξι και δεκαοκτώ μηνών, σύμφωνα με αυτόν τον κανόνα.

Η τροποποίηση του ποινικού κώδικα οδηγεί σε παρανοϊκές καταστάσεις καθώς αν κάποια νοικοκυρά επάνω στην τρομάρα της χτυπήσει με την σκούπα ένα ποντίκι που έχει εισβάλει στο σπίτι της μπορεί να διωχθεί ποινικά και να απειληθεί με ποινή φυλάκισης έως και 18 μηνών.

via GIPHY

Η τροπολογία κάνει επίσης αναφορά στην κακομεταχείρηση καθώς προβλέπει επίσης την επιβολή προστίμων όταν το ζώο υφίσταται «σοβαρή κακομεταχείριση χωρίς να προκαλείται τραυματισμός».

Τις ενστάσεις τους στην διατύπωση του νομοσχεδίου αλλά και στις ολισθηρές -οργουελιανές- καταστάσεις που μπορούν να οδηγήσουν διατύπωσαν τόσο κτηνιατρικοί σύλλογοι της χώρας όσο και πολιτικοί. «Αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα ερμηνείας και εφαρμογής: πώς μπορεί ένα ζώο να κακομεταχειριστεί σοβαρά χωρίς να προκαλέσει τραυματισμό;», δήλωσε ο βουλευτής των φιλελευθέρων Ciudadanos, Γκυγιέρμο Ντίας (Guillermo Díaz), και συμπλήρωσε: «Ένας επικίνδυνος δρόμος ανοίγεται όσον αφορά τα τεκμήρια, όταν ποινικοποιείται η κακομεταχείριση χωρίς τραυματισμό. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για την ασφάλεια δικαίου που απαιτεί ο Ποινικός Κώδικας».

Την απορία του σχετικά με το νομοσχέδιο εξέφρασε και ο πρόεδρος της Βασιλικής Ισπανικής Κυνηγετικής Ομοσπονδίας, Μανουέλ Γκαγιάρντο (Manuel Gallardo), ο οποίος δήλωσε: «Θα μπορεί να επιβληθεί σε οποιονδήποτε ποινή ενός έως δύο μηνών κοινωφελής εργασία η φυλάκισης από μία έως τριάντα ημέρες αν κάποιος τον καταγγείλει ότι μίλησε άσχημα στον σκύλο του ή τράβηξε απότομα το λουρί του».