Το παρακάτω κείμενο αποτελεί μια «αιρετική» ψυχρή ματιά σε όσα τεκταίνονται ανάμεσα στη χώρα μας και τη γείτονα με αφορμή την Ελληνο-Αιγυπτιακή συμφωνία για την ΑΟΖ.
Αρχικώς καλό θα ήταν να έχουμε υπόψη μας πως όσο δεν είχαμε το πλήρες κείμενο της συμφωνίας, δε μπορούσε κανένας να βγάζει συμπεράσματα σχετικά με το αν είναι καλή ή κακή.
Η συμφωνία αυτή είναι πολύ καλή και απαραίτητη (δεδομένης της καταστάσεως στην Ανατολική Μεσόγειο), αλλά εμπεριέχει και αρκετά σημεία που υπό προϋποθέσεις μπορεί να είναι προβληματικά για το μέλλον.
Σίγουρα μεγάλη σημασία πρέπει να δώσουμε στην παράγραφο (ε) του Άρθρου 1, όπου στην ουσία οι δυο χώρες καθιστούν τους εαυτούς τους ρυθμιστές των εξελίξεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Βάσει αυτού του άρθρου, για να υπογράψει η Ελλάδα πλέον με την Κύπρο θα πρέπει να έχει τη σύμφωνη γνώμη επί της οριοθέτησης της Αιγύπτου. «Μισό λεπτό ρε μάγκα», θα πει κάποιος, «και τι κερδίσαμε από αυτό;». Ο γεωπολιτικός χρόνος αγαπητοί μου είναι πολύ διαφορετικός από τον πραγματικό. Λόγο θα έχουμε και εμείς αν π.χ. αύριο πέσει ο Σίσι στην Αίγυπτο και έρθει μια κυβέρνηση αδελφών μουσουλμάνων. Το συγκεκριμένο άρθρο αποτελεί δικλίδα και για τις δύο πλευρές. Μπορούμε όμως σαφώς να εξετάσουμε τι εξυπηρετεί περαιτέρω η υπογραφή μιας τέτοιας συμφωνίας τη δεδομένη στιγμή. Πάμε λοιπόν…
Ο Ερντογάν προσπάθησε δις μέσα στο 2020 να αποσταθεροποιήσει την Ελλάδα, τόσο στον Έβρο με τους εκατοντάδες χιλιάδες ταλαίπωρους βασιβουζούκους όσο και πριν λίγες μέρες με τα ερευνητικά και το στόλο του.
Η Γερμανία δε θα μπορεί για πάντα να σώζει την Τουρκία…
Αμφότερες οι προσπάθειές του πέσαν στο κενό. Όχι γιατί κάποια θείτσα Μέρκελ παρενέβη για να σώσει εμάς, αλλά γιατί οι συντονισμένες προσπάθειες Στρατού και Αστυνομίας απέτρεψαν την εισβολή στον Έβρο και γιατί το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό αιφνιδίασε το Τουρκικό και οι απέναντι κατάλαβαν πως δεν έχουν περιθώρια αντίδρασης στην πρόσφατη μίνι-κρίση.
Ναι όπως το διαβάσατε, η Τουρκία δεν έχει περιθώρια αντίδρασης. Αν το Ελληνικό πολιτικό σύστημα φοβάται μια φορά πολεμικό επεισόδιο με την Τουρκία, το Τουρκικό φοβάται δέκα. Η Ελλάδα δεν είναι κατσαπλιαδιστάν. Η Ελλάδα δεν είναι οι άτακτοι αντάρτες του PKK και του YPG– τους οποίους παρεμπιπτόντως δε μπορεί να κάνει καλά η Τουρκία εδώ και δεκαετίες. Έχει στρατό και οπλικά συστήματα που μπορούν σε μια σύγκρουση να προκαλέσουν τέτοια ζημιά στην Τουρκία από την οποία θα κάνει δεκαετίες να ανανήψει. Για να μην αναφέρουμε τι θα σημαίνει για το οικοδόμημα της Τουρκίας μια πολεμική σύρραξη με μέλος της Ε.Ε. εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης.
Η Γερμανία δε θα μπορεί για πάντα να σώζει την Τουρκία προτάσσοντας τα οικονομικά της συμφέροντα μέσα σε μια Ε.Ε. στην οποία οι ισορροπίες αλλάζουν. Ακόμα και με την υποστήριξη της Ολλανδίας και της Ισπανίας.
Η κίνηση της Μέρκελ να μας καλέσει σε συζητήσεις ήταν σανίδα σωτηρίας στον Ερντογάν ο οποίος δε θα μπορούσε να δικαιολογήσει στο εσωτερικό του ακροατήριο πως οι “Έλληνες που θα τους στέλναμε στον πάτο του Αιγαίου”, ξαφνικά μας έριξαν στα αυτιά.
Θα αναρωτηθεί κάποιος εδώ: Δηλαδή μας λες ότι οι Τούρκοι θέλουν συνομιλίες; Μας λες ότι οι Τούρκοι ξαφνικά είδαν πως δεν τους βγαίνει και πάνε στο τραπέζι;
-Όχι, οι Τούρκοι δε θέλουν συνομιλίες. Οι Τούρκοι θέλουν να φτάσουν ξανά στη Βιέννη και στην Ανδαλουσία. Όποιος δεν το έχει καταλάβει καιρός να ξυπνήσει. Στο μέτρο που μπορούν πάντα αυτό θα επιδιώκουν. Εάν βασίζονταν στο δόγμα του Νταβούτογλου και πήγαιναν γιαβάς γιαβάς, τότε πιθανώς να το πετύχαιναν σε κάποιες γενιές από σήμερα. Δεδομένης της μεγαλομανίας του Ερντογάν όμως, έχουν ξυπνήσει τους κοιμώμενους γίγαντες της γηραιάς Ηπείρου. Ανάμεσα σε αυτούς κατατάσσω και τη χώρα μας η οποία δείχνει σιγά σιγά να αφυπνίζεται. Ναι δεν είμαστε η ψωροκώσταινα. 100 χρόνια πριν, μια πολύ πιο φτωχή και μικρή Ελλάδα ξεκίνησε από τη Λάρισα και έφτασε έξω από την Άγκυρα. Αυτό για όσους αισθάνονται νάνοι.
Αυτή τη στιγμή με την παρέμβαση της Μέρκελ, οι Τούρκοι αγοράζουν χρόνο. Οι δήθεν συζητήσεις από την αρχή φαινόταν πως ήταν προσχηματικές, έτσι ώστε να έχουν πλεονέκτημα αυτοί την επόμενη φορά. Οι συζητήσεις με την Τουρκία που είχαν ανακοινωθεί για τέλη του μήνα ήδη ναυάγησαν αφού οι γείτονες αποχώρησαν από αυτές μετά την υπογραφή του συμφώνου με την Αίγυπτο. Η Ελλάς το προκάλεσε αυτό. Γιατί η Τουρκία έδειξε αδυναμία και για πρώτη φορά δαγκώσαμε εκεί που μυρίσαμε αίμα. Ήταν η κατάλληλη στιγμή να τους ξεβρακώσουμε ΚΑΙ ΤΟ ΠΡΑΞΑΜΕ. Η κίνηση αυτή της κυβέρνησης – ανεξαρτήτως του περιεχομένου της συμφωνίας – είναι μια κίνηση η οποία πιέζει αφόρητα την Τουρκία αυτή τη στιγμή.
Πλέον η Ελλάδα σε οποιαδήποτε πιθανή συνομιλία έχει παπίερς επίσημα όπου δείχνει πως αυτή η περιοχή της ανήκει και δε δέχεται αμφισβητήσεις. Αν και καλό θα ήταν να συνειδητοποιήσετε κάποια στιγμή πως η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί να πάει στη Χάγη για τα θέματα των θαλασσίων ζωνών. Ακόμα και μια κακή απόφαση για την Ελλάδα εκεί, θα αποτελεί ταφόπλακα για τον Τουρκικό επεκτατισμό. Ούτε τώρα θα πάει στη Χάγη που οι δυο συμφωνίες συγκρούονται και αυτό είναι επιτυχία της εξωτερικής μας πολιτικής.
Οι Τούρκοι εν προκειμένω βγαίνουν και δαρμένοι και μαλάκες. Η αλήθεια είναι πως το θέμα των θαλασσίων ζωνών ανάμεσα σε εμάς και στην Τουρκία θα επιλυθεί μόνο αν μια από τις δυο χώρες δεχθεί συντριπτική ήττα από την άλλη στο στρατιωτικό πεδίο. Πιθανώς ούτε τότε.
Περαιτέρω η Ελλάδα δρα έχοντας εξουδετερώσει το όπλο της απειλής πολέμου της Τουρκίας. Με τη λίρα να είναι στο 7.24 έναντι του δολαρίου σήμερα, κανένα πόλεμο δε μπορεί να μας κάνει η Τουρκία. Αυτή τη στιγμή είναι μάλιστα σε πολύ δεινή θέση απέναντι στις συμμαχίες που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή, αλλά αυτό χρίζει ξεχωριστής εκτενούς ανάλυσης.
Ενδεικτικά, χθες η Κύπρος υπέγραψε με τη Γαλλία αμυντική συμφωνία. Επίσης κάποια στιγμή αναμένω από το λαλίστατο κ. Τσαβούσογλου ή από τον κ. Αξόυ να μας ενημερώσουν πέρα από το τι «θα» μας κάνουν, αν έχουν βρει ποιος τους γαζώνει στη Λιβύη. Μήπως είναι τίποτα εξωγήινοι ξέρω γω;
Πάμε τώρα σε ένα άλλο θέμα σχετικά με τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου.
Διαβάζω από χθες το επιχείρημα πως «δημιουργούμε προηγούμενο για άλλες οριοθετήσεις αν έχουμε αποδεχθεί μειωμένη επήρεια». Ας εξετάσουμε λίγο την κατάσταση επακριβώς. Αρχικώς, όσοι μιλάνε για τη μειωμένη επήρεια ίσως δε λαμβάνουν υπόψη τους τη δυνατότητα που παρέχει το Διεθνές Δίκαιο στα κράτη να «κλείνουν» τους κόλπους τους για να διευκολύνεται η οριοθέτηση.
Βάση της μικρής αποκλίσεως που παρατηρώ εγώ προσωπικά ανάμεσα στο τι θέλαμε και το τι υπογράψαμε, πιθανώς η συμφωνία να εδράζεται πάνω σε αυτό (κλείσιμο κόλπων από την πλευρά της Αιγύπτου) και όχι σε μειωμένη επήρεια. Δε δηλώνω ειδικός στο διεθνές δίκαιο όμως και σε καμία περίπτωση δεν είμαι απολογητής της κυβέρνησης. Δε διευκρινίζεται στο κείμενο.
Έχοντας κλείσει συμφωνία με την Αίγυπτο και την Ιταλία όμως, οι χώρες που μας απομένουν προς διευθέτηση είναι οι εξής: Αλβανία, Λιβύη, Κύπρος, Τουρκία. Για πιθανή διευθέτηση με την Τουρκία μίλησα πριν. Με το μακρύ χέρι της Τουρκίας στην Ευρώπη, την Αλβανία, υπάρχει συμφωνία την οποία έχει ακυρώσει το Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο. Ούτως ή άλλως όμως με την υπογραφή συμφωνίας Ελλάδας-Ιταλίας, η Αλβανία έχει ελάχιστη έως μηδενική δυνατότητα να αμφισβητήσει την ΑΟΖ μας. Το πολύ πολύ να μην υπογράψει ποτέ και απλά να προχωρήσουμε σε εξορύξεις χωρίς να τους λαμβάνουμε υπόψη.
Με τη Λιβύη, εάν επικρατήσουν οι δυνάμεις του Χάφταρ ή αν γίνει διχοτόμηση σε Ανατολική και Δυτική η διαδικασία υπογραφής θα είναι αρκετά γρήγορη. Σε περίπτωση που επικρατήσει ο Σάρατζ, απλά θα έχουμε μια Τουρκία στο Νότο μας – οπότε ούτε εκεί θα υπάρχει θέμα συμφωνίας ΑΟΖ με βάση και το Τουρκολυβικό μνημόνιο.
Με την Κύπρο η υπογραφή είναι θέμα λεπτών. Μην εκπλαγείτε αν συμβεί πολύ σύντομα δεδομένης της κατάστασης πίεσης στην οποία βρίσκεται η Τουρκία. Όσο για την υπόλοιπη οριοθέτηση με την Αίγυπτο, είναι ξεκάθαρο πως οι Αιγύπτιοι θέλουν πρώτα να υπογράψουμε εμείς με την Κύπρο για να βγουν από τη δύσκολη θέση να αντιπαρατεθούν με την Τουρκία οι ίδιοι. Ταυτόχρονα θέλουν να προβάλλουν απέναντι στην Τουρκία και ως ρυθμιστές της κατάστασης (άρθρο 1ε), για να την πιέζουν διπλωματικά πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να βρεθεί με το λούτσο γραβάτα. Να είστε σίγουροι πως όταν υπογραφεί συμφωνία Ελλάδος-Κύπρου, οι πρώτοι που θα τη χαιρετήσουν με λόγια περί «ειρήνης και ευημερίας στην Αν.Μεσόγειο» θα είναι οι Αιγύπτιοι του Σίσι. Γιατί τότε θα βολεύει και τις τρεις χώρες και θα έχουν αποφασίσει να στηρίξουν με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια υπογραφή…
Κρίνοντας ψυχρά και χωρίς να προτάσσω αντιπάθειες ή συμπάθειες σε πρόσωπα ή ιδεολογίες ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ, διαπιστώνω εν ολίγοις τα κάτωθι:
Η χώρα δείχνει να κινείται έξυπνα, στο παρασκήνιο και μεθοδικά. Για μένα αυτό αποτελεί μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, το ομολογώ.
Δε θα πρέπει επ’ουδενί να θεωρήσουμε πως τελειώσαμε με την Τουρκία και δήθεν την αποτρέψαμε. Η Τουρκία θα συνεχίσει να απειλεί, να ενοχλεί, να γαβγίζει. Όπου μας βρει μπόσικους θα μας δαγκώσει. Μέχρι τώρα ο βάρβαρος εχθρός του Γένους μας πορευόταν με πυξίδα την πεποίθηση πως από τις κυβερνήσεις μας θα εισπράττει μόνο υποχωρητικότητα και εύκολες νίκες. Σαν το ρεζίλι που φάγαμε με τη συμφωνία των Πρεσπών ας πούμε. Βγήκε και μας κορόιδευε ο Ερντογάν τότε λέγοντας πως «Με τον Τσίπρα δεν τα έβρισκα, ήταν εθνικιστής». Η αλήθεια είναι πως αυτή τη στιγμή η Τουρκία τα έχει βρει μπαστούνια με την υπάρχουσα κυβέρνηση. Δε με ενδιαφέρει να ευλογήσω τη Νεα Δημοκρατία αλλά στα μάτια ΜΟΥ είναι ξεκάθαρο πως στους επόμενους μήνες θα σκυλιάσουν για να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα μας εκ των έσω. Η Τουρκία ξέρει πολύ καλά να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία της για να το κάνει αυτό. Τόσο η κυβέρνηση, το πολιτικό σύστημα όσο και ο λαός αυτής της χώρας οφείλει να καταλάβει τι παίζεται αυτή τη στιγμή και να παρατήσει τα χαζοχαρούμενα τσιτάτα καταδίκης της μιας και της άλλης πλευράς και τη φθηνή γκρίνια για το οτιδήποτε.
- Σοκ στις ΗΠΑ: Στις αντρικές τουαλέτες θα κάνει τα τσίσα του ο πρώτος τρανς βουλευτής
- Διαγραφή Σαμαρά
- Δήλωση σοκ της Αστυνομίας του Βερολίνου: “Η πόλη δεν είναι ασφαλής για Εβραίους και ομοφυλόφιλους”
Δεν πρέπει να πέφτουμε σε παγίδες. Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι. Σε αυτό που έρχεται – και είναι ξεκάθαρο πως έρχεται – χρειαζόμαστε όλοι. Το ερώτημα πλέον δεν είναι «αν;» αλλά «πότε;».
Αντί επιλόγου
“Mavi Vatan” yok komşular
cilgin rüyalardan uyanma zamani
EGE VE AKDENIZ YUNANLILARA AITTIR