Nέα Υόρκη: Δικαστής ζητά να αναγνωριστούν νομικά οι πολυσυντροφικές σχέσεις

Προτείνει να επαναπροσδιοριστεί η λέξη "οικογένεια"

Της νομικής αντιμετώπισης και προστασίας όπως οι υπόλοιπες οι οικογένειας θέλει να τυγχάνουν οι “πολυσυντροφικές” σχέσεις, μια δικαστίνα της Νέας Υόρκης

Θυμόσαστε παλιά όταν πολέμιοι στην νομική αναγνώριση των ομόφυλων ζευγαριών έφεραν σαν παράδειγμα τις πολυσυντροφικές σχέσεις και οι προοδευτικοί τους έλεγαν ομοφοβικούς γιατί κάτι τέτοιο δεν θα συνέβαινε ποτέ; Ε, μαντέψτε.

Μια υπόθεση που εκδίκασε ένα δικαστήριο της Νέας Υόρκης, έρχεται τώρα να εκπληρώσει τις προφητείες.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το New Yok Post, τρεις ενήλικες άνδρες, ο Σκοτ Άντερσον (Scott Anderson), ο οποίος εμφανιζόταν στο μισθωτήριο σαν ενοικιαστής, ο σύζυγος του Ρόμπερτ Ρομάνο (Robert Romano) και ο Μάρκιους Ο’Νιλ (Markyus O’Neill) μίσθωναν ένα διαμέρισμα στο Χελς Κίτσεν της Νέας Υόρκης στο οποίο διέμεναν όλοι μαζί -αν ο κύριος Ρομάνο για προσωπικούς λόγους το τελευταίο διάστημα κατοικεί σε άλλο μέρος.

Η μοίρα τα έφερε έτσι και ο Σκοτ Άντερσον αποδήμησε εις Κύριον ή όπου αλλού τελοσπάντων και για δικούς του λόγους ο ιδιοκτήτης του διαμερίσματος -ως είχε το δικαίωμα- αποφάσισε να βάλει στο διαμέρισμα ενοικιαστήριο. Ο κύριος Ο’Νιλ τώρα, έκανε μήνυση στον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος υποστηρίζοντας πως σαν “νόμιμο μέλος της οικογένειας” του μακαρίτη είχε δικαίωμα να ανανεώσει αυτόματα το συμβόλαιο του.

Η υπόθεση κατέληξε στο Εφετείο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης με πρωτοβουλία της Δικαστού Κάρεν (…) Μέι Μπακνταγιάν (Karen May Bacdayan) η οποία υποστήριξε τον ισχυρισμό του Ο΄Νιλ, πως το τρίο είναι μια -έστω και αντισυμβατική- οικογένεια, ανοίγοντας τον δρόμο για νομική αναγνώριση της πολυσυντροφικότητας.

Στο σκεπτικό της απόφασης μάλιστα, η δικαστής αναφέρεται στο πως η κενωνία έχει προοδεύσει και πως όπως παλιά ο κόσμος αντιδρούσε επιφυλακτικά στις ομόφυλες οικογένειες, έτσι και τώρα αντιδρά με ενδοιασμό στις πολυσυντροφικές οικογένειες ενώ κάνει λόγο και για “επαναπροσδιορισμό της λέξης οικογένεια”. Υπενθύμισε μάλιστα πως καταλύτης για την αναγνώριση του γάμου των ομοφύλων ζευγαριών ήταν μια ανάλογη υπόθεση που αφορούσε προστασία ενοικιαστού, το 1989:

«Πριν νομιμοποιηθεί ο γάμος ομοφυλοφίλων σε οποιοδήποτε Πολιτεία, το Εφετείο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης έγινε το πρώτο αμερικανικό εφετείο που με την υπόθεση Braschi εναντίον Stahl το 1989 αναγνώρισε ότι μια μη παραδοσιακή, δύο ατόμων, ομοφυλόφιλων, δεσμευμένη οικογενειακή σχέση δικαιούται νομικής αναγνώρισης και ότι το μη παραδοσιακό μέλος της οικογένειας δικαιούται να λάβει μη νομικής προστασίας κατά των εξώσεων.

Το δικαστήριο τότε ερμήνευσε τον νόμο για τον έλεγχο των ενοικίων που ίσχυε σε μια εποχή που δεν υπήρχε νομική αναγνώριση του γάμου ομοφυλόφιλων και ερμήνευσε ευρέως τον νόμο για να επιτύχει τους διορθωτικούς σκοπούς του. Η υπόθεση Braschi θεωρείται πλέον καταλύτης για τις νομικές προκλήσεις και τις αλλαγές που ακολούθησαν.

Μέχρι το τέλος του 2014, ο γάμος ομοφυλοφίλων ήταν νόμιμος σε 35 πολιτείες είτε μέσω νομοθεσίας είτε μέσω δικαστηρίου ενώ η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που καθιέρωσε τον γάμο ομοφύλων ως συνταγματικό δικαίωμα, χαρακτηρίστηκε και ακόμα θεωρείται πρωτοποριακή. Ωστόσο, η υπόθεση περιοριζόταν στις σχέσεις των δύο ατόμων. Η παρούσα υπόθεση παρουσιάζει το ξεχωριστό και περίπλοκο ζήτημα των -εξίσου σημαντικών- σχέσεων πολλών προσώπων», αναφέρει στο σκεπτικό της η δικαστής, και συνεχίζει:

«Γιατί, λοιπόν, εκτός από την πολύ πραγματική πιθανότητα της σιωπηρής πλειοψηφικής προκατάληψης και εχθρότητας, να υπάρχει ο περιορισμός δύο προσώπων στον ορισμό μιας οικογενειακής σχέσης για τους σκοπούς της λήψης των ίδιων προστασιών από την έξωση που παρέχονται σε νομικά επισημοποιημένες ή εξ αίματος σχέσεις;

Γιατί ένα άτομο πρέπει να δεσμεύεται με ένα άλλο άτομο μόνο με συγκεκριμένους προβλεπόμενους τρόπους προκειμένου να απολαμβάνει σταθερότητα στη στέγαση μετά την αναχώρηση ενός αγαπημένου προσώπου; Γιατί όλες οι μη παραδοσιακές σχέσεις πρέπει να περιλαμβάνουν ή να περιλαμβάνουν μόνο δύο κύρια πρόσωπα;»

Στην συνέχεια της αναφοράς της η δικαστής κάνει λόγο για την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της λέξης “οικογένεια” προκειμένου να ανταποκρίνεται στις ανάγκες συμπερίληψης της νέας εποχής προκειμένου να “δείχνουμε σεβασμό και αποδοχή στους ανθρώπους που βρίσκουν την ολοκλήρωση σε πολυσυντροφικές σχέσεις”.

Για εγκυκλοπαιδικούς και μόνο λόγους, μετά την “πολυσυντροφικότητα”, οι αντιδρώντες της νομικής αναγνώρισης των ομόφυλων ζευγαριών, έφερναν σαν παράδειγμα την κτηνοβασία.

Για δες εδώ

Μπορεί να σε ενδιαφέρει

Είμαστε

ΠΑΝΤΟΥ