
Ξεκινώντας την συγγραφή του άρθρου και για να σας βάλω στο κλίμα της υπόθεσης πρέπει να καταλάβετε πως, η Συρία βρίσκεται σε μια περίοδο σημαντικών αλλαγών και προκλήσεων, ιδιαίτερα για τις ελληνορθόδοξες κοινότητες της χώρας και αυτό συμβαίνει λόγο της ανατροπής του Προέδρου Μασάρ Αλ Άσαντ στις 8 Δεκεμβρίου 2024 από Ισλαμιστές και άλλες φιλικά σε αυτούς προσκείμενες δυνάμεις.
Συγκυρία που φέρνει τους ελληνορθόδοξους πληθυσμούς της περιοχής μαζί με τις υπόλοιπες θρησκευτικές μειονότητες σε δεινή θέση με την απειλή του διωγμού ή και χειρότερα να κρέμεται καθημερινά πάνω από τα κεφάλια τους. Μεμονωμένα Σύροι πολίτες αλλά και Οργανώσεις – Σωματεία απευθύνουν με κάθε ευκαιρία εκκλήσεις για βοήθεια και προσπαθούν να μεταφέρουν την φρίκη της καθημερινότητας προς τον δυτικό κόσμο με στόχο να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη και να βρούν κάποια βοήθεια που θα τους δώσει ελπίδα!
Ως Ορθόδοξα κράτη η Ελλάδα και η Κύπρος αλλά και λόγο της στρατηγικής τους θέσης στην Μεσόγειο, γίνονται δέκτες των περισσότερων εκκλήσεων, μην ξεχνάμε ότι η περιοχή της Συρίας και γενικότερα η Αντιόχεια έχει μεγάλο αριθμό ελληνορθόδοξων πληθυσμών, μάλιστα υπάρχουν ολόκληρα χωριά που ανήκουν στους πληθυσμούς αυτούς και θεωρούν τους Έλληνες και Κύπριους αδέρφια τους .
Την τελευταία εβδομάδα μόνο , έχουμε αναφορές για αυξημένη βία και στοχοποίηση. Η ελληνορθόδοξη κοινότητα συνεχίζει να εκφράζει φόβους για την ασφάλειά της. Ο Πατριάρχης Ιωάννης Ι’ τόνισε τη σημασία της παρουσίας των χριστιανών στη Συρία, δηλώνοντας ότι δεν είναι “φιλοξενούμενοι” αλλά αναπόσπαστο μέρος της χώρας.
Στην Χριστιανική Αλ-Κασάα , συνοικία της Δαμασκού, όπως μεταδίδει ο λογαριασμός Greco-Levantines World Wide, ομάδα ισλαμιστών της σημερινής Κυβέρνησης της Συρίας σε ένδειξη ανωτερότητας και υπό ένοπλη συνοδεία φώναζαν “Για πάντα ο Ηγέτης μας είναι ο αφέντης μας Μοχάμεντ”.
Ο ίδιος λογαριασμός επίσης σε ανάρτηση του διευκρινίζει τα εξής : Πολλοί πολιτικοί στην Ελλάδα μας αναφέρουν απλώς ως “Ορθοδόξους υπηκόους”. Αλλά είμαστε Έλληνες της Αντιοχείας και Ορθόδοξοι Μελκίτες. Οι Ρώσοι είναι Ορθόδοξοι αλλά αυτό δεν μας κάνει Ρώσους. Δεν είναι ντροπή να μας αποκαλείτε με το πλήρες όνομα μας “Έλληνες της Αντιοχείας”.

Η κυβέρνηση σε Ελλάδα ακούει; Δεν είναι απλός ορθόδοξοι, αλλά ΕΙΝΑΙ και το βασικότερο ΑΙΣΘΑΝΟΝΤΑΙ Έλληνες της Αντιοχείας. Οι Έλληνες Χριστιανοί της Αντιοχείας πλήττονται και στο Κουσάιρ, κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο από φατριές εξτρεμιστών που προσπαθούν να αρπάξουν τα σπίτια τους, να τους εκτοπίσουν και να τους εκφοβίσουν ώστε να επιτύχουν τα παραπάνω αναφερόμενα. Η προστασία από της αρχές δυστυχώς είναι ελάχιστη.
Υπό αυτή την κατάσταση και την πίεση που δημιουργεί, ομάδες Χριστιανών προσπαθούν να αναλαμβάνουν δράση για την προστασία των χριστιανικών περιοχών στη Δαμασκό, φυλάσσοντας εκκλησίες και ιερά από επιθέσεις και βανδαλισμούς. Μία τέτοια ομάδα σύμφωνα με πληροφορίες είναι οι “Αετοί της Αντιόχειας”. Αυτή η εθελοντική ομάδα αποτελείται από περίπου 500 μέλη και δραστηριοποιείται σε τρεις κυρίως χριστιανικές συνοικίες. Παρά τις προσπάθειες για προστασία όμως, η κατάσταση παραμένει ασταθής, με τις ελληνορθόδοξες κοινότητες να συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις και απειλές για την ασφάλειά τους.
Κλείνοντας , θέλω να τονίσω τις ενέργειες της Εκκλησίας της Κύπρου όπου φαίνεται μέχρι τώρα να είναι αυτή που έχει πάρει τις περισσότερες πρωτοβουλίες για την ανακούφιση των Χριστιανών της Συρίας , όπως : η Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε τη διοργάνωση παγκύπριου εράνου την Κυριακή, 6 Απριλίου 2025, σε όλες τις ενορίες της Κύπρου, με σκοπό τη συγκέντρωση οικονομικής βοήθειας για τους διωκόμενους Χριστιανούς στη Συρία. Στην εγκύκλιό της, η Σύνοδος τόνισε την ανάγκη στήριξης του Πατριαρχείου Αντιοχείας, το οποίο έχει υποστεί σημαντικές απώλειες λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων. Επιπλέον, η Εκκλησία της Κύπρου, μέσω του ειδικού απεσταλμένου της για τη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των μειονοτήτων στη Μέση Ανατολή, Σαλίνας Σάμπου, έχει αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες για την προώθηση της προστασίας των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των Χριστιανών στη Συρία. Η κ. Σάμπου τόνισε τη σημασία της διασφάλισης των δικαιωμάτων των θρησκευτικών κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας νέας συνταγματικής ρύθμισης στη Συρία.
- Τα πάθη των Χριστιανών της Συρίας
- Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης ως πολιτικός φιλόσοφος
- Η μερίδα του Λέοντος
Αναμένω εν αγωνία να δω πρωτοβουλίες και κινήσεις για την επίλυση του ζητήματος και προς βοήθεια των Χριστιανών και των μειονοτήτων γενικότερα που οδηγούνται σε γενοκτονία από σουνίτες ισλαμιστές στην Συρία οι οποίοι επιδιώκουν μια κάθαρση των μη σουνιτικών πληθυσμών για την δική τους επικράτηση στην χώρα.
Από το ιστολόγιο του Γιάννη Μπινιάρη