Το γραφείο τύπου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε εχτές πως θα απομακρύνει από την είσοδο του μουσείου το άγαλμα του Θεόδωρου Ρούζβελτ.
Ούτε στα μουσεία ούτε πουθενά, όπως φαίνεται δεν υπάρχει χώρος για μη-ανεχτικό, δυαδικό άγαλμα που είναι προς τιμήν κάποιου τοξικού πατριαρχικού προτύπου, γιατί απλά ‘είναι η ώρα τους να μετακινηθούν’.
Σήμερα, είναι σειρά του μπρούτζινου αγάλματος του Θεόδωρου Ρούσβελτ, του 26ου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, που στέκει στην είσοδο του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Νέας Υόρκης από το 1940, να ‘μετακινηθεί’, όπως ενημέρωσε μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Twitter το γραφείο τύπου του μουσείου.
Το άγαλμα, είναι ιδιοκτησίας της πόλης της Νέας Υόρκης και έχει τοποθετηθεί στον προαύλιο χώρο του μουσείου, έξω από την δυτική του είσοδο. Αναπαριστά έφιππο τον πρόεδρο Ρούσβελτ έχοντας στο πλάι του έναν Ινδιάνο και έναν Αφρικανό άνδρα.
«Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας μας ζήτησε να αφαιρέσουμε το άγαλμα του Θεόδωρου Ρούζβελτ επειδή αναπαριστά τους μαύρους και τους αυτόχθονες ανθρώπους υποταγμένους και φυλετικά κατώτερους. Ο Δήμος υποστηρίζει το αίτημα του Μουσείου. Είναι όχι μόνο η σωστή απόφαση, αλλά είναι και η σωστή στιγμή να αφαιρεθεί αυτό το προβληματικό άγαλμα» δήλωσε ο Δήμαρχος της πόλης της Νέας Υόρκης, Μπίλ ντε Μπλάζιο, εγκρίνοντας το αίτημα της διευθύντριας του Μουσείου, Έλεν Φάτερ.
Εντυπωσιακή η ευαισθησία του δημάρχου της Νέας Υόρκης και αξιέπαινος ο ζήλος που έδειξε να βοηθήσει στην απαλοιφή ‘προβληματικών’ για την εποχή της πολιτικής ορθότητας συμβόλων και πραγματικά μόνο να εικάσουμε μπορούμε για το τι θα γίνει όταν ενημερωθεί πως η ίδια του η πόλη (και η Πολιτεία) έχει πάρει το όνομα της προς τιμήν του Οίκου των Υόρκ και συγκεκριμένα του Δούκα της Υόρκης, Τζέιμς Στούαρτ, ενός από τους πιο επιτυχημένους εμπόρους σκλάβων της εποχής.
«Τις τελευταίες εβδομάδες, σαν κοινότητα, παρακολουθούμε κατασυγκινημένοι το συνεχώς αυξανόμενο κίνημα που απαιτεί φυλετική δικαιοσύνη που δημιουργήθηκε μετά τον φόνο του Τζόρτζ Φλόιντ» δήλωσε η διευθύντρια του Μουσείου κ.Έλεν Φάτερ στους New York Times, και συνέχισε «παρακολουθούμε με προσοχή καθώς η χώρα αλλά και όλος ο κόσμος, όλο και περισσότερο βλέπει τα αγάλματα σαν δυνατά και βλαβερά σύμβολα του συστημικού ρατσισμού.»
«Για να το πω απλά, ήρθε η ώρα του να μετακινηθεί.»
Ο δισέγγονος του Θεοδώρου Ρούσβελτ, ο επίσης Θεοδώρος Ρούσβελτ που συμπτωματικά είναι και επιμελητής του Μουσείου, εξέδωσε και αυτός ανακοίνωση με την οποία συμφωνεί με την αφαίρεση του αγάλματος του προπάππου του.
Το 2017, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης του Σάρλοτσβιλ, αποφάσισε την απομάκρυνση του αγάλματος του Στρατηγού των Νοτιών, Λι. Κληθείς να σχολιάσει την απόφαση, ο χρυσαφένιος Αυτοκράτορας και Άρχοντας του Πόνου των δικαιωματιστών είχε αναρωτηθεί αν επόμενο στη λίστα για να κατέβει ήταν το άγαλμα του Τζόρτζ Ουάσινγκτον.
Ο σαλιάρης υπερκινητικός αναγνώστης κειμένου που αυτοπροσδιορίζεται σαν κωμικός, Τζον Όλιβερ, από την εκπομπή που παρουσιάζει είχε ειρωνευτεί τότε τον μπαμπά του.
Στον Θεόδωρο Ρούζβελτ έχει απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης του 1906. Επί προεδρίας του οι ΗΠΑ εξασφάλισαν τη Χαβάη και τη διώρυγα του Παναμά. Στον τομέα της εσωτερικής πολιτικής ο Ρούζβελτ ήρθε σε σύγκρουση με τα μεγάλα κεφάλαια και προσπάθησε να περιορίσει την δύναμη των μεγάλων επιχειρήσεων.
Απεβίωσε στις 19 Ιανουαρίου του 1919 και έχει τη φήμη του πιο Άλφα Σερνικού προέδρου των ΗΠΑ. Στον σινεμά τον υποδύθηκε ο αξέχαστος Ρόμπιν Γουίλιαμς στο “Μια νύχτα στο Μουσείο” του 2006.