Η Νέα Ζηλανδία θα στείλει τον πρώτο τρανς αθλητή στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Θα διαγωνισθεί στην Άρση Βαρών Γυναικών

Ήδη γράφτηκε στην ιστορία η αθλήτρια της Άρσης Βαρών που θα στείλει η Νέα Ζηλανδία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο

Ένας γκροτέσκος τραυματισμός συνέβη στην αθλήτρια το 2018

Μπορεί το άθλημα της άρσης βαρών να εξακολουθεί να βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός ολυμπιακού προγράμματος, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να αποτελέσει εξαιρετικό πεδίο για την ορατότητα, την συμπερίληψη, την αλληλεγγύη, την βιώσιμη ανάπτυξη, την εναλλακτική γονεϊκότητα, την σχεσιακή πολιτική των θηλυκοτήτων αλλά και -φυσικά- την ριζοσπαστική φαντασία της ευαλωτότητας στην διαταυτοτητική αναζήτηση του πολυπολιτισμού.

via GIPHY

Έτσι, και αφού κάναμε το χρέος μας προς τους θεούς της πολιτικής ορθότητας, ας υποδεχτούμε όλοι μαζί τον πρώτο τρανς-αθλητή που θα λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πρόκειται για μια 43χρονη αθλήτρια της Άρσης Βαρών που πριν από οκτώ χρόνια πήρε την απόφαση από Γκάβιν Χάμπαρντ να αλλάξει σε Λόρελ Χάμπαρντ (Laurel Hubbard). Η απόφαση αυτή της άλλαξε όχι μόνο την ιδιωτική της ζωή αλλά μυστηριωδώς μεταμόρφωσε και την αθλητική της καριέρα καθώς μέχρι και το 2013 όπου και αγωνιζόταν στις ανδρικές κατηγορίες δεν είχε ποτέ καταφέρει να διακριθεί.

Οι καιροί, τα πράγματα, ακόμα και οι έννοιες των λέξεων αλλάζουν και έτσι, εν έτει 2021 η Λόρελ Χάμπαρντ επιλέχθηκε από την Ομοσπονδία Άρσης Βαρών της Νέας Ζηλανδίας σαν μια από τις 5 αθλήτριες που θα την εκπροσωπήσουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο μιας και τα τελευταία χρόνια κυριολεκτικά ισοπεδώνει τις αντιπάλους της σκαρφαλώνοντας στην 16η θέση της παγκόσμιας κατάταξης και όπως όλα δείχνουν, ο μόνος αντίπαλος της για την κατάκτηση της κορυφής είναι ο χρόνος καθώς για αδιευκρίνιστους λόγους η καριέρα της πήρε φωτιά τα τελευταία μόλις χρόνια. Όντας ήδη 43 ετών έχει πολύ λίγο χρόνο ενεργούς δράσης για να καλύψει την απόσταση μέχρι την κορυφή.

Αν και η αθλήτρια που μοιάζει να είναι “η πιο δυνατή γυναίκα του κόσμου” πέρασε τα ιατρικά τεστ αποδεικνύοντας πως τα επίπεδα της τεστοστερόνης της είναι μέσα στα επιτρεπτά όρια, κάποιοι θεωρούν πως είναι άδικο ένας βιολογικός άντρας να συναγωνίζεται σε άθλημα μυϊκής δύναμης ενάντια σε βιολογικές γυναίκες. Ανάμεσα τους και μέλη της διεθνούς κοινότητας της Άρσης Βαρών οι οποίοι κάνουν λόγο μάλιστα και για ‘μη αξιόπιστη πολιτική’ εκ μέρους της Διεθνούς Ολυμπιακής Ομοσπονδίας αφού στην περίπτωση της κυρίας Χάμπαρντ, δεν λήφθηκαν υπόψιν οι τιμές των 10nmol/L (νανομόρια ανά λίτρο) τεστοστερόνης που κατέγραψε σε σχέση με τις μέσες τιμές ~2nmol/L που καταγράφουν οι βιολογικές γυναίκες.

Η Άννα Βαν Μπελίγκεν (Anna Van Bellinghen), η πρωταθλήτρια του Βελγίου και βιολογική γυναίκα, που θα κληθεί σε λίγες ημέρες να αντιμετωπίσει την κυρία Χάμπαρντ χαρακτήρισε τη συμμετοχή της 43χρονης “ένα κακό αστείο”.

«Γνωρίζω πως είναι πολύ δύσκολο να καθοριστεί ένα νομικό πλαίσιο για την συμμετοχή των τρανς αθλητών αφού υπάρχει άπειρος συνδυασμός παραγόντων που παίζουν ρόλο προκειμένου να καταλήξουμε στη μια ή την άλλη πλευρά της συζήτησης. Όμως, όποιος έχει προπονηθεί στην Άρση Βαρών σε υψηλό επίπεδο γνωρίζει μέσα του πως αυτή η συγκεκριμένη περίπτωση αδικεί κατάφορα πρωτίστως το ίδιο το άθλημα και τους αθλητές. Ευκαιρίες μιας ζωής θα χαθούν για κάποιες αθλήτριες, μετάλλια και Ολυμπιακές συμμετοχές και μπροστά σε αυτό είμαστε απροστάτευτες. Φυσικά, εδώ κάπου έρχεται η συζήτηση της συμπερίληψης και της διάκρισης κατά των τρανς ατόμων και γι’αυτό ακριβώς αυτή η συζήτηση είναι φορτισμένη ιδεολογικά.»

via GIPHY

Παρόμοιες απόψεις εκφράζουν και άλλοι αθλητές αλλά και απλός κόσμος που νιώθει πως κάποιος προσπαθεί να τους κοροϊδέψει.

Από τη μεριά της, η κυρία Χάμπαρντ ευχαριστεί τους Νεοζηλανδούς για την ευκαιρία που της δίνουν ενώ αναφορικά με εκείνους που την κατηγορούν πως προσπαθεί να κλέψει ένα Ολυμπιακό μετάλλιο, απαντά με προπέτασμα συλλογικής ενοχής:

«Αν νομίζετε πως κάποιος θα έμπαινε στη διαδικασία να αλλάξει το φύλο του για να κερδίσει σε ένα άθλημα, τότε δεν αντιλαμβάνεστε τους προσωπικούς αγώνες και δυσκολίες που αντιμετωπίζει και καταλήγετε σε βιαστικά, μισαλλόδοξα συμπεράσματα με τα μικρά σας μυαλουδάκια».

Για δες εδώ

Μπορεί να σε ενδιαφέρει

Είμαστε

ΠΑΝΤΟΥ