Οι δημιουργοί της τριλογίας Μάτριξ αποκαλύπτουν πως στην πραγματικότητα ο σκοπός της ταινίας εξαρχής ήταν να διηγηθεί μια ιστορία μετάβασης στον διεμφυλισμό.
Σε ένα βίντεο στα πλαίσια ενός ντοκιμαντέρ του Netflix με τίτλο Disclosure το οποίο ανέβηκε και στο YouTube, η Λίλι Γουατσόφσκι, μια εκ των δυο αδελφών που έγραψαν και σκηνοθέτησαν την τριλογία Μάτριξ, αποκαλύπτει πως στην πραγματικότητα οι ταινίες κρύβουν μια ιστορία για τρανς άτομα.
Η Λίλι, που όταν σκηνοθέτησε τις ταινίες λεγόταν Άντι, μιλώντας στο Netflix λέει σχετικά:
«Ω, αγαπώ το πόσο σημαντικές είναι αυτές οι ταινίες για τους τρανς και πως έρχονται και μου λένε ‘αυτές οι ταινίες με σώσανε!’. Γιατί όταν μιλάς για μεταμόρφωση, ειδικά στον κόσμο της επιστημονικής φαντασίας… ώπου η ιδέα του απολύτως αδυνάτου να γίνεται δυνατό, μιλάει ακριβώς μέσα τους. Είμαι ευγνώμων που στο ταξίδι τους αυτό τους ρίχνω ένα σκοινί (…) για να τους βοηθήσω.»
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το ποιά είναι η γνώμη της για τις θεωρίες (;) που συζητούν οι φίλοι της σειράς, σχετικά με το ότι οι ταινίες είναι μια τρανς-αλληγορία, η Λίλι απάντησε:
«Χαίρομαι που βγήκε προς τα έξω αυτό γιατί, ξέρεις, αυτή ήταν και η αρχική μας πρόθεση αλλά ο κόσμος τότε δεν ήταν ακόμη έτοιμος. Οι εταιρείες παραγωγής δεν ήταν έτοιμες…Το Μάτριξ αφορούσε την επιθυμία για μεταμόρφωση, αλλά το δείξαμε αρκετά καλυμμένα. Είχαμε για παράδειγμια ένα χαρακτήρα, την Switch, που θα ήταν άντρας στον πραγματικό κόσμο και γυναίκα μέσα στο Μάτριξ, αλλά αυτά ήταν στο μυαλό μας τότε.»
Δείτε το βίντεο εδώ:
Σε συνέντευξη της που είχε δώσει τον Μάρτιο στο The Hollywood Reporter εξάλλου, η Λίλι είχε δηλώσει σχετικά με το τι ενέπνευσε τις αδελφές (τότε αδελφούς) να δημιουργήσουν το Μάτριξ:
«Η ιδέα γεννήθηκε μέσα απο πολύ θυμό και πολλή οργή, και είναι μια οργή κατά του καπιταλισμού και της δομής του κορπορατισμού και των μορφών καταπίεσης…επίσης αυτή ή αναβράζουσα οργή μέσα μου πήγαζε απο την δική μου καταπίεση που καταπίεζα τον εαυτό μου να μείνει ‘στη ντουλάπα’».
Εντυπωσιακές αποκαλύψεις πραγματικά και γίνονται εντυπωσιακότερες αν αναλογιστεί κανείς πως μόλις 2 χρόνια πριν, η έταιρη αδελφή Λάνα, υπό το όνομα Λάρι, είχε παραχωρήσει μια συνέντευξη στον Κεν Γουΐμπλερ στην οποία δήλωσε:
«Όταν δημιουργείς τέχνη, θέλεις να προκαλέσεις. Θέλεις να κάνεις τον κόσμο να μιλήσει γιαυτήν. Δεν θέλεις να τους πεις εσύ για το τι ακριβώς πραγματεύεται. Όλο το νόημα της ταινίας είναι ακριβώς αυτό. Θα ήταν άκρως υποκριτικό εκ μέρους μας να πούμε σε όλους τι πραγματέυεται και τι σημαίνει ή το τι πρέπει να πιστεύουν γιαυτό. Και αν ποτέ επιχειρούσα εγώ ή ο Άντι (όσο γράφονται αυτές οι γραμμές Λίλι) να πούμε τι σημαίνει για εμάς, θα το κάναμε με τους ηπιότερους όρους μιας και η γνώμη μας εμάς σαν δημιουργών, αποκτά την βαρύτητα του νόμου. Γίνεται σαν η μόνη σωστή επεξήγηση και οι θεωρίες όλων των άλλων γίνονται τρελές θεωρίες κάποιων που ‘δεν το έπιασαν’» είχε πει τότε η Λάνα, για να καταλήξει:
«Δε θέλω να μειώσω κανενός την γνώμη. Αυτή είναι και η αιτία που η τέχνη έχει αξία, νομίζω.»
Εντυπωσιακή μεταμόρφωση στις θέσεις των αδελφών που θυμίζει τις δηλώσεις της συγγραφέως του Harry Potter, J.K.Rolling όταν προσπάθησε να φανεί woke στο διψασμένο για δικαιωματισμό και εμπεριεκτικότητα κοινό και είπε ‘ποτέ δεν διευκρίνισα πως η Ερμιόνη ήταν λευκή’ και ‘α ναι ο Dumbledore είναι γκέι, απλά δεν το ανέφερα ποτέ’.
Σίγουρα είναι απολύτως συμπτωματικό το γεγονός πως το 4ο μέρος της σειράς Μάτριξ ετοιμάζεται και αναμένεται να είναι άλλη μια καλογραμμένη σαλάτα πολύχρωμου δικαιωματισμού.