Μεγάλη αναστάτωση έχει φέρει στις Ελληνικές τράπεζες νομοσχέδιο που έχει σχεδιάσει ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ.Άδωνις Γεωργιάδης σχετικά με την αποζημίωση των καταθετών σε περίπτωση ηλεκτρονικής απάτης.
Συγκεκριμένα, τα τελευταία χρόνια με την εκθετική αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών είτε μέσω web και mobile banking είτε μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, διάφοροι τεχνολογικά ικανότατοι απατεώνες έχουν καταφέρει να κλέψουν από χρήστες αυτών των υπηρεσιών, σωρευτικά εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπολογίζεται ότι μία στις 1000 περίπου ηλεκτρονικές συναλλαγές που πραγματοποιούνται, είναι προϊόν απάτης!
Λόγω της επαγγελματικής μου ενασχόλησης με τον χώρο της πληροφορικής στις τράπεζες, ήμουν αυτόπτης μάρτυρας περιστατικών όπου ακόμα και 50.000 ευρώ (!!!) έχουν κλαπεί από τραπεζικούς λογαριασμούς, από πελάτες που έχουν βαθιά εμπειρία στον χειρισμό του web banking. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας μας μπορεί να αποτελέσει θύμα μια τέτοιας συμμορίας hacker και επιτήδειων που έχουν θέσει ως στόχο τις οικονομίες μας.
Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών αντιδράει στο νομοσχέδιο του κ.Γεωργιάδη, επειδή προφανώς επιθυμεί να προστατέψει τις τράπεζες, και θεωρεί ότι ο τελικός πελάτης έχει το μεγαλύτερο μέρος ευθύνης για την ηλεκτρονική προστασία της περιουσίας του.
Όμως θεωρώ ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο βασίζεται σε σωστές αρχές. Μπορεί ηθικά να δίνει μεγαλύτερο βάρος από αυτό που αναλογεί στις Τράπεζες, αλλά και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα πρέπει να κατανοήσουν το κοινωνικό κόστος που προκαλείται σε τόσο μεγάλη κλίμακα, όταν χιλιάδες καταθέτες βλέπουν -από αμέλειά τους ή από αδυναμία ασφάλειας των ηλεκτρονικών συστημάτων -τις οικονομίες τους να εξανεμίζονται από επιτήδειους.
Οι τράπεζες οφείλουν να ενισχύσουν την ασφάλεια των καναλιών που έχουν για ηλεκτρονικές συναλλαγές. Υπάρχουν τεχνικές: να μην επιτρέπεται εύκολα η αποστολή χρημάτων στο εξωτερικό από πελάτες που δεν έχουν τέτοια συναλλαγματική συμπεριφορά, η χρήση τεχνητής νοημοσύνης για φιλτράρισμα σε πραγματικό χρόνο των συναλλαγών, η ενεργή (και όχι η παθητική, όπως γίνεται τώρα) προσπάθεια για εκπαίδευση των καταθετών από τα τραπεζικά ιδρύματα, ο έλεγχος ταυτότητας τριών (και όχι δύο) παραγόντων σε συναλλαγές μεγάλων ποσών, ο περιορισμός ή ο αυστηρότατος έλεγχος των στιγμιαίων πληρωμών όταν κρίνεται αναγκαίο.
- Διαγραφή Σαμαρά
- Θρίαμβος Τραμπ
- Οχι, δεν είναι ο Δένδιας υπεύθυνος για την μείωση κυριαρχίας στο Αιγαίο – Είναι όλοι τους
Ας αγκαλιάσουν οι τράπεζες την ρήση του Καζαντζάκη «Να αγαπάς την ευθύνη, να λες εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο», και να μην αρχίσουν το παιχνίδι της αποποίησης της ευθύνης που τόσο έχει απελπιστικά κουράσει χιλιάδες καταναλωτές οι οποίοι έχουν πέσει θύματα ηλεκτρονικής απάτης.