Ολοκληρώθηκε πριν περίπου μία εβδομάδα το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο Φάληρο, προκαλώντας ισχυρή έλξη της κοινής γνώμης και προσοχής, με χιλιάδες σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα, και πολιτικούς αναλυτές να εστιάζουν και να αναλύουν τα πεπραγμένα.
Αυτό που μου κάνει πάντα εντύπωση στην ανάλυση τέτοιων πολιτικών γεγονότων είναι η πολωμένη οπτική του κάθε «αναλυτή» που ερμηνεύει τα δρώμενα. Έτσι λοιπόν διάβασα δεκάδες απόψεις που «σοκαρίστηκαν» από την φωνές, τις εντάσεις και τους αλαλαγμούς των Συριζαίων συνέδρων, και εύκολα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όλη η βαβούρα που υπήρχε, αποτελεί νοσηρό σημάδι για το αυτό το κόμμα της αριστεράς. Παρόλη την στεντόρεια συντηρητική μου πολιτική φιλοσοφία, πάντα προσπαθώ (σκληρά πολλές φορές) να ερμηνεύω την πραγματικότητα όσο πιο αληθινά είναι δυνατόν, και όχι όπως θα ήθελα να είναι.
Εκτός από κάποια κρεσέντο ακραίας έντασης που παρατηρήθηκαν, προσωπικά θεώρησα άκρως δημοκρατικές τις σκηνές που εκτυλίχθηκαν, ανθρώπινες, και χαρακτηριστικές ενός πολυφωνικού κόμματος. Πολύ θετικά έκρινα το γεγονός ότι στο κεντρικό βήμα είχαν δικαίωμα να μιλήσουν απλοί σύνεδροι, εκφράζοντας ακόμα και αντιφατικές απόψεις με την κεντρική πολιτική γραμμή (για παράδειγμα ακούστηκαν γνώμες κατά και υπέρ της εμβολιαστικής καμπάνιας).
Άκρως αναμενόμενο το γεγονός να υπάρχουν μικροεντάσεις όταν διατυπώνονται ελεύθερα απόψεις. Ίσως οι «αναλυτές» που έκριναν τόσο αυστηρά την δημοκρατική αυτή διαδικασία που έχει αναφορά στην ελεύθερη έκφραση των προγόνων μας στην Εκκλησία του αρχαίου Αθηναϊκού Δήμου, να έχουν ξεχάσει ότι πάντα υπάρχουν ένταση και φωνές όταν εφαρμόζεται η ισηγορία. Δεν είναι ένδειξη πολιτικού και δημοκρατικού πολιτισμού τα αρχηγικά κόμματα όπου όλοι οι σύνεδροι είναι πειθήνιοι χειροκροτητές του αδιαμφισβήτητου μοναδικού ηγέτη!
Από την άλλη, επιβεβαίωσα την θέση που είχα εκφράσει σε παλαιότερο άρθρο, ότι οι δελφίνοι στον Σύριζα (Τσακαλώτος, Δούρου, Πολάκης, Αχτσιόγλου κ.α.) περιμένουν το πολύ πιθανό στραβοπάτημα του Τσίπρα στην επερχόμενη μονή ή διπλή εκλογική διαδικασία, για να ανταγωνισθούν μεταξύ τους για την εξουσία, αφού ο Τσίπρας θα παραιτηθεί σε περίπτωση μη συμμετοχής του ΣΥΡΙΖΑ σε κυβερνητικό σχήμα.
- Διαγραφή Σαμαρά
- Θρίαμβος Τραμπ
- Οχι, δεν είναι ο Δένδιας υπεύθυνος για την μείωση κυριαρχίας στο Αιγαίο – Είναι όλοι τους
Ήταν εντελώς σαφείς τόσο η θέση του Τσίπρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ηγηθεί κυβερνητικού σχηματισμού (σε συνεργασία προφανώς με άλλα κόμματα της αριστεράς), όσο και το γεγονός ότι έχει εξαντλήσει πλέον ο ίδιος την αποδοχή και την στήριξη των συντρόφων του, οπότε σε (πολύ πιθανή) περίπτωση ήττας, θα πρέπει να παραιτηθεί από επικεφαλής του κόμματος.
Οι επόμενες εκλογές θα σημαίνουν πολλά για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι το μόνο σίγουρο.