Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ανακοίνωσε έρευνα κατά του Κλάους Σβαμπ για… διαφθορά

Κακοήθειες ή αποκαλύψεις;

Το λατρεμένο μας Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF), γνωστό για τη διοργάνωση της ετήσιας συνάντησης ελίτ στο Νταβός της Ελβετίας, ανακοίνωσε την έναρξη ανεξάρτητης έρευνας για σοβαρές κατηγορίες που αφορούν τον ιδρυτή του, Σκοτεινό Άρχοντα Κλάους Σβαμπ (Klaus Schwab).

Δεδομένου πως η απόφαση αυτή έρχεται λίγες ημέρες μετά την εσπευσμένη παραίτηση του 87χρονου Σκοτεινού Άρχοντα ο οποίος μην ξεχνάμε πως ίδρυσε το φόρουμ το 1971, χωρίς μάλιστα να δώσει σαφείς εξηγήσεις, μόνο για σύμπτωση δεν μιλάμε.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν από την Wall Street Journal, η έρευνα ξεκίνησε μετά από ανώνυμη επιστολή που φέρεται να στάλθηκε από νυν και πρώην υπαλλήλους του WEF. Η επιστολή καταγγέλλει τον Σκοτεινό Άρχοντα Σβαμπ για οικονομικές ατασθαλίες, όπως η κατάχρηση κεφαλαίων του Φόρουμ, καθώς και για ανάρμοστη συμπεριφορά προς το προσωπικό.

Συγκεκριμένα, ο Σβαμπ κατηγορείται πως έστελνε -κυρίως- νεότερο προσωπικό να κάνει έκτακτες ψιλο-αναληψούλες χιλιάδων ευρώ, έκλεινε διημεράκια σε πολυτελή σπα και τα χρέωνε στους δωρητές του Φόρουμ, πήγαινε πολυήμερες διακοπές σε εξωτικούς προορισμούς τις οποίες περνούσε στα έξοδα του WEF σαν “ταξίδι εργασίας”. Όμως οι κατηγορίες δεν σταματούν εκεί. Ο εμπνευστής του “δεν θα σας ανήκει τίποτα και θα είσαστε ευτυχισμένοι”, κατηγορείται πως με χρήματα δωρητών του Φόρουμ είχε αγοράσει στο όνομα του WEF μια πολυτελή βίλα αξίας 50 εκατομμυρίων την οποία είχε ανακαινίσει με κεφάλαια επίσης δωρητών, με την δικαιολογία πως σκοπεύει να την μετατρέψει σε νέο συνεδριακό κέντρο του WEF, η οποία όμως τελικώς έγινε… εξοχικό του.

Οι κατηγορίες αυτές, αν και δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί, εγείρουν σοβαρά ερωτήματα τόσο για το ήθος του ανθρώπου που μας καλούσε να ζούμε τρώγοντας σκουλήκια και κατσαρίδες και είχε αποκαλέσει τον COVID “ένα σπάνιο αλλά στενό παράθυρο ευκαιρίας για να αλλάξουμε την κοινωνία”, αλλά και ενός οργανισμού που προωθεί παγκόσμιες ελίτ και επηρεάζει πολιτικές αποφάσεις.

Το διοικητικό συμβούλιο του WEF, στο οποίο συμμετέχουν γνωστά ονόματα όπως ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ (Al Gore), η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ (Christine Lagarde), ενέκρινε ομόφωνα την απόφαση για τη διεξαγωγή της έρευνας. Η διαδικασία θα διεξαχθεί από την Επιτροπή Ελέγχου και Κινδύνων, με τη συνδρομή ανεξάρτητων νομικών εμπειρογνωμόνων, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του Φόρουμ. Παράλληλα, το WEF τόνισε ότι οι κατηγορίες παραμένουν ανεπιβεβαίωτες και ότι θα περιμένει τα αποτελέσματα της έρευνας πριν προβεί σε περαιτέρω σχόλια.

Αν και δεν έχει επιβεβαιωθεί, η παραίτηση του Σβαμπ, η οποία ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, φαίνεται να συνδέεται με τις πιέσεις που προκάλεσε η επιστολή των καταγγελιών. Ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Nestlé, Πέτερ Μπράμπεκ-Λετμάθ (Peter Brabeck-Letmathe), ορίστηκε προσωρινός πρόεδρος, ενώ έχει ήδη συσταθεί επιτροπή για την εύρεση μόνιμου διαδόχου. Η ξαφνική αποχώρηση του Σβαμπ, μετά από δεκαετίες ηγεσίας, έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις για το μέλλον του WEF, ενός οργανισμού που συχνά κατηγορείται, και μεταξύ μας όχι αδίκως, ότι προωθεί μια παγκοσμιοποιημένη ατζέντα, αποκομμένη από τις αξίες και τις ανάγκες των απλών πολιτών.