9 Τεχνικές Για Να Γίνεις Καλύτερος Συνομιλητής

'Η τι μου έμαθε το Harry Potter 6

Έχω τη μεγάλη τύχη να συναναστρέφομαι με παρέες που έχουν πάντα ενδιαφέροντα θέματα να συζητήσουν και σωστούς τρόπους να τα παραθέσουν. Αυτό το φαινόμενο έγινε ακόμη πιο έντονο τώρα που μιλάω σε καθημερινή βάση με content creators και κάνουμε εκπομπές μαζί, καλούμε φτασμένα άτομα στα πάνελ μας ή και απλά τα λέμε “κρυφά” στο streamyard. Σε γενικές γραμμές όμως, την σήμερον ημέρα, ο χώρος της συζήτησης και της αντιπαράθεσης μαστίζεται από τη σύγχρονη φεμινοποίηση του άντρα και τον μεταμοντερνισμό. Ορίστε μερικοί τρόποι για να κάνετε τις εμπειρία σας και των υπολοίπων καλύτερη.


1. Μην επενδύεις προσωπικά στο θέμα

Εδώ έρχεται το πρόβλημα της φεμινοποίησης των αντρών. Ζούμε εδώ και δεκαετίες σε ένα σύστημα που μέρα νύχτα σου μαθαίνει πως να είσαι πιο συναισθηματικός. Αυτό σε συνδυασμό με την αυξημένη απουσία πατεράδων από το σπίτι σε σχέση με άλλες εποχές (και πολλούς άλλους παράγοντες που θα αναλύσουμε σε άλλο άρθρο) μας οδηγεί σε αυτά τα αποτελέσματα.

Είναι αναπόφευκτο κατά την διάρκεια μιας συζήτησης για ένα γενικό θέμα που σε αγγίζει, όταν ακούσεις τον συνομιλητή σου να λέει κάτι που σου φαίνεται εξωφρενικό, να σου ανέβει το rage και να σταματήσεις να επικοινωνείς λογικά. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και αν κάποιος σε προσβάλει άθελά του ή και μη. Μην υποκύπτεις στα συναισθήματα σου. Είσαι άντρας. Πνίξ’ τα.

2. Μη φοβάσαι να εξετάσεις μια άβολη ιδέα

Παίζοντας στα νιάτα μου στο PC το Harry Potter 6 (;;) περπατούσα μέσα στη σχολή μαγείας και πετάγεται ένας αρχαίος μάγος μέσα από ένα πορτραίτο στον τοίχο και λέει την παρακάτω φράση:

«Α healthy mind is an inquisitive mind!»

Λέω όπα, τι είπε; Πάω μπρος – πίσω για να το ξαναπεί. Πρώτη φορά ακούω την λέξη inquisitive. Τι να σημαίνει; Μπαίνω google translate


Κάτι μου έκανε κλικ με την λέξη «εξεταστικός». Την ενστερνίστηκα και αυτό με βοήθησε να φτάσω φιλοσοφικά στον σημερινό μου εαυτό. Έχω αλλάξει ιδεολογίες για διάφορα θέματα πολλές φορές ακριβώς επειδή εξετάζω την θέση του συνομιλητή μου σαν να είναι δική μου. Θέλει προσπάθεια ενώ είσαι αναρχικός να σου λέει κάποιος ότι οι μετανάστες έχουν αυξημένη εγκληματικότητα και να το εξετάσεις σαν δική σου θέση. Είναι άβολο αλλά αυτό σε οδηγεί στην αλήθεια και στην εξέλιξή σου. Δεν ξέρεις τα πάντα και ΚΑΘΕ άτομο ξέρει κάτι που δεν ξέρεις. Αν μπλοκάρεις κάθε πληροφορία που έρχεται προς το μέρος σου θα μείνεις στάσιμος. Θα είσαι ένας νους γεμάτος ιστούς αράχνης. Κυκλοφορεί στο διαδίκτυο ένα fake quote και καλά του Αριστοτέλη που πάει κάπως έτσι: «Είναι σημάδι ενός μορφωμένου νου να διασκεδάζει μια σκέψη χωρίς να την δέχεται.» Το ότι είναι fake δεν αφαιρεί τίποτα από την σοφία του.

3. Πάρε τον χρόνο και επεξεργάσου αυτό που μόλις άκουσες

Παρατηρώ ότι πολλά άτομα πριν αρχίσουν να απαντούν στον συνομιλητή που μίλησε πριν από αυτούς δεν έχουν ακούσει καν τι είπε. Πριν ολοκληρώσει καλά καλά το επιχείρημά του ο άλλος, έχουν αρχίσει ήδη να απαντούν. Ας προσπεράσουμε το γεγονός ότι είναι προσβλητικό να αγνοείς αυτό που σου λέει κάποιος (βλέπε 1), μία ομαδική συζήτηση δεν μπορεί να καταλήξει να είναι ένα πικ-νικ ντοπαμίνης. Δεν κάνουμε την κουβέντα για να περιμένεις να έρθει η σειρά σου να μιλήσεις και να αντλήσεις ικανοποίηση από το γεγονός ότι είπες αυτό που ήθελες να πεις. Πάρε 2-3-4 δευτερόλεπτα να επεξεργαστείς αυτό που άκουσες μόλις. Εμπέδωσε το και μετά ξέσκισέ το.

4. Μην μιλάς σαν γυναίκα

Προσπάθησε να αποφεύγεις τις χρονοβόρες περιγραφές για άσχετες λεπτομέρειες περιμετρικά του θέματος. Get to the point. Τα διαθέσιμα δευτερόλεπτα ελεύθερου χρόνου που διαθέτουμε εξαντλούνται συνεχώς. Θα σου έλεγα ότι καλό θα ήταν να περιορίσεις και το κουτσομπολιό, αλλά εγώ το βρίσκω πολύ φαν οπότε θα σε γλιτώσω από την υποκρισία μου.

5. Άκου

Βασικά ξέρεις τι; Μην μιλάς καθόλου. Αν υπάρχουν τουλάχιστον άλλα 2 άτομα στον χώρο κάτσε απλά και άκου τι λένε. Δεν χρειάζεται να έχεις θέση για όλα τα θέματα. Προσπάθησε να μιλάς μόνο όταν έχεις κάτι βαθυστόχαστο ή γαμάτο ή αστείο να πεις. Ντάξει αν έρθει η σερβιτόρα να πάρει παραγγελία δε χρειάζεται να το κάνεις πολύ βαθυστόχαστα. Φαντάζεσαι πόσο πιο δυνατές θα ήταν οι συζητήσεις αν μιλούσαμε μόνο όταν είχαμε κάτι να προσφέρουμε στην συζήτηση;

6. Βρίζε συνειδητά

Για εμάς, που κάνουμε εκπομπές στο ίντερνετ είναι επιτακτική ανάγκη να περιορίσουμε την βωμολοχία. Δεν το έχω πολυκαταφέρει, αλλά το προσπαθώ. Παρά τον επαγγελματισμό που σου προσφέρει ο καθαρός λόγος το βρίσιμο έχει την θέση του και την χρήση του. Χρησιμοποίησε το για να δώσεις έμφαση, χρησιμοποίησε το με χιούμορ ή χρησιμοποίησε το όταν λες αλήθεια. Όταν κάποιος είναι μουνόπανο… είναι μουνόπανο. Είναι καλό να κρατάς μια ισορροπία και να έχεις επίγνωση του περιβάλλοντος και της περίστασης.

7. Να είσαι προσβλητικός by default

Μην φοβάσαι να κάνεις πείραγμα αλλά κάν’ το με τακτ. Εκπαίδευσε τους γύρω σου στο να είναι πιο άνετοι μαζί σου. Αυτό θα ρίξει τις άμυνές τους και ίσως τους αλλάξεις την άποψη πιο εύκολα.


8. Σταμάτα να χρησιμοποιείς cliché φράσεις

Αυτά τα «ο σεβασμός κερδίζεται δεν απαιτείται» και τα «υπάρχουν και χειρότερα» και τα «ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος γιατρός» να πας να τα πεις στο τραπεζάκι για τα παιδιά. Μην λες πράγματα που έχουμε χιλιοακούσει. Είναι 11μιση και σε μισή ώρα πρέπει να έχω κοιμηθεί, γιατί δουλεύω το πρωί.

9. Μην είσαι fence sitter

Και στο τέλος ας εξετάσουμε αυτήν την κατεστραμμένη μορφή ζωής που οι φίλοι μας οι Άγγλοι ονομάζουν fence sitter. Είναι αυτός που κάθεται πάνω στον φράχτη και δεν μπορεί να διαλέξει μια σωστή πλευρά. Εδώ παρατηρούμε την επιρροή του μεταμοντερνισμού στη σύγχρονη σκέψη. Διαφωνείς με κάποιον εδώ και ώρα και εκεί που μετά από πολλά τρικ και ελιγμούς τον πλησιάζεις σε μια κοινή γραμμή, πετάγεται ο φραχτοκαθιστής και λέει: «Και οι δύο έχετε δίκιο, η αλήθεια είναι κάπου στην μέση, δεν θα μάθουμε ποτέ τι ισχύει, ας το τελειώσουμε εδώ». Και τσακ σου ξέφυγε το ψάρι. Εγώ λέω αυτόν να τον δείρεις. Ούτε κανόνας 1 ούτε μαλακίες. Το χειρότερο με τον fence sitter είναι ότι νομίζει ότι αυτός κατέχει την φωτισμένη θέση και ότι είναι φιλόσοφος. Το να μην πάρεις ξεκάθαρη θέση δεν σε κάνει έξυπνο και ώριμο. Απλά είσαι χέστης και δεν έχεις το θάρρος μιας γνώμης. Δεν υπάρχει τίποτα στο σύμπαν που να είναι ίσο. Δεν υπάρχει τίποτα που η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Πάντα η πλάστιγγα θα γέρνει ελαφρώς προς μια κατεύθυνση. Και αυτήν την μικρή διαφορά αξίζει να την εξετάσεις. Να είσαι εξεταστικός, όπως μας έμαθε το Harry Potter 6.

Η απάντηση στη χωματερή.

Για δες εδώ

Μπορεί να σε ενδιαφέρει

Είμαστε

ΠΑΝΤΟΥ