Ανταρσία στο ποδόσφαιρο: Δώδεκα κορυφαίοι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι της Ευρώπης ίδρυσαν δική τους λίγκα

Έξαλλες FIFA και UEFA

Δώδεκα από τα μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά κλαμπ της Ευρώπης ανακοίνωσαν την δημιουργία νέας κλειστής ευρωπαϊκής Super League

©Unsplash

Καθόλου ενθουσιασμένοι δεν δείχνουν οι υπεύθυνοι τόσο της UEFA όσο και της FIFA με την ανακοίνωση δώδεκα εκ των μεγαλύτερων ποδοσφαιρικών συλλόγων της γηραιάς ηπείρου πως αποχωρούν από τις διοργανώσεις τους και προχωρούν στην δημιουργία νέας κλειστής λιγότερο αλληλέγγυας ευρωπαϊκής λίγκας. Πρόεδρος της based λίγκας που θα ονομάζεται European Super League θα είναι ο Πρόεδρος της Ρεάλ Μαδρίτης Φλορεντίνο Πέρεθ (Florentino Pérez) και Αντιπρόεδρος ο Πρόεδρος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τζόελ Γκλέιζερ (Joel Glazer).

Η ανακοίνωση των 12 έχει ως εξής:

«Δώδεκα από τους κορυφαίους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Ευρώπης συνήλθαν σήμερα για να ανακοινώσουν ότι συμφώνησαν στην ίδρυση νέας μεσοβδόμαδης διοργάνωσης, της Super League, η οποία θα διοικείται από τα ιδρυτικά μέλη της.

Μίλαν, Άρσεναλ, Ατλέτικο, Τσέλσι Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Γιουβέντους, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ και Τότεναμ εντάχθηκαν ως ιδρυτικά μέλη. Αναμένονται ακόμη 3 σύλλογοι να ενταχθούν πριν από την εναρκτήρια σεζόν, που αναμένεται να εκκινήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα καταστεί εφικτό.

Προχωρώντας, τα ιδρυτικά μέλη ανυπομονούν να κάνουν συζητήσεις με την UEFA και τη FIFA και να εργαστούν μαζί, σε συνεργασία, για να φέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα για τη νέα λίγκα και για το ποδόσφαιρο εν γένει.
Ο σχηματισμός της Super League έρχεται σε έναν καιρό που η πανδημία επιτάχυνε την αστάθεια στο υπάρχουν οικονομικό ποδοσφαιρικό μοντέλο της Ευρώπης. Επιπροσθέτως, για αρκετά χρόνια, τα ιδρυτικά μέλη είχαν ως στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα και την ένταση των υπαρχουσών ευρωπαϊκών διοργανώσεων κάθε σεζόν, και της δημιουργίας ενός φορμάτ ώστε οι κορυφαίοι σύλλογοι και ποδοσφαιριστές να αγωνίζονται σε μόνιμη βάση.

Η πανδημία έδειξε ότι η στρατηγική και η εμπορική προσέγγιση απαιτούνται για να ενισχύσουν την αξία και να υποστηρίξουν για το καλό ολόκληρης της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής πυραμίδας. Τους πρόσφατους μήνες εκτεταμένοι διάλογοι έλαβαν χώρα στους μετόχους του ποδοσφαίρου, σχετικά με το μελλοντικό φορμάτ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Τα ιδρυτικά μέλη πιστεύουν ότι οι λύσεις που προτάθηκαν σε αυτές τις συζητήσεις δεν λύνουν τα θεμελιώδη ζητήματα, μεταξύ των οποίων την ανάγκη για περισσότερα ποιοτικά παιχνίδια και επιπρόσθετες οικονομικές πηγές για όλη την ποδοσφαιρική πυραμίδα».

Σύμφωνα με το επίσημο site της νέας διοργάνωσης, το format θα διαφέρει από τα ευρωπαϊκά πρότυπα και θα είναι κάτι παραπλήσιο με εκείνο του NBA.

Συγκεκριμένα:

  • Θα συμμετέχουν 20 ομάδες εκ των οποίων τα 15 ιδρυτικά μέλη και 5 ομάδες που θα προκρίνονται να συμμετάσχουν βάσει των αποτελεσμάτων τους την προηγούμενη σεζόν.
  • Τα εγχώρια πρωταθλήματα δεν θα επηρεαστούν καθώς οι αναμετρήσεις της Super League θα γίνονται μεσοβδόμαδα.
  • Τα εναρκτήρια ματς θα γίνονται τον Αύγουστο με τις ομάδες να συμμετέχουν σε δύο γκρουπ των 10. Θα αγωνίζονται εντός κι εκτός έδρας και οι τρεις πρώτες κάθε ομίλου θα προκρίνονται στην επόμενη φάση.
©Unsplash

Στο άκουσμα της είδησης η UEFA και τα τσιράκια της Premier League, La Liga, Serie A αλλά και οι Ομοσπονδίες ποδοσφαίρου των εν λόγω χωρών εξέδωσαν μια αυστηρότατη ανακοίνωση που θα έλεγε κανείς πως την συνέταξε ο Προκόπης Παυλόπουλος:

«Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέτρα που έχουμε στη διάθεσή μας, δικαστικά και αθλητικά για αποτρέψουμε κάτι τέτοιο να συμβεί. Το ποδόσφαιρο είναι βασισμένο στις ανοικτές διοργανώσεις, δεν μπορεί να υπάρξει κάτι διαφορετικό(…)Όπως έχει ανακοινωθεί από την FIFA και τις Ομοσπονδίες, οι ομάδες θα τιμωρηθούν από κάθε εγχώρια και διεθνή διοργάνωση και οι παίκτες τους δεν θα μπορούν να παίξουν στην Εθνική τους.»

Λίγη ώρα μετά ήρθε παρομοίου περιεχομένου ανακοίνωση και από τον τελικό αρχηγό FIFA η οποία αντιλαμβανόμενη πως και ο ποζερίστικος φιλελευθερισμός έχει τα όρια του έκανε λόγο για “αποσχιστικές” τάσεις:

«Κατόπιν πολλών αιτημάτων από ΜΜΕ και όπως έχουμε δηλώσει πολλές φορές, η FIFA επιθυμεί να ξεκαθαρίσει ότι στέκεται άτεγκτη υπέρ της αλληλεγγύης στο ποδόσφαιρο και του μοντέλου αναλογικού διαμοιρασμού που μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου ως άθλημα, ειδικά σε παγκόσμιο επίπεδο, εφόσον η ανάπτυξη του παγκοσμίου ποδοσφαίρου είναι η βασική αποστολή της FIFA.

Κατά την άποψή μας και σύμφωνα με τα καταστατικά μας, κάθε ποδοσφαιρική διοργάνωση, είτε εθνική, τοπική ή παγκόσμια, πρέπει πάντα να αντανακλά τις βασικές αρχές της αλληλεγγύης, της ανοιχτής συμμετοχής, της ακεραιότητας, της αναλογικής οικονομικής ενίσχυσης. Επιπλέον, οι διοικητικοί φορείς του ποδοσφαίρου θα πρέπει να χρησιμοποιούν όλα τα νόμιμα, αθλητικά και διπλωματικά μέσα για να διασφαλίσουν ότι αυτά θα τηρηθούν. Με αυτό το υπόβαθρο, η FIFA μπορεί μόνο να εκφράσει την απόρριψη μιας “κλειστής ευρωπαϊκής αποσχιστικής λίγκας”, εκτός της δομής του διεθνούς ποδοσφαίρου, που δεν σέβεται τις προαναφερθείσες αρχές.

Η FIFA πάντα στέκεται υπέρ της ενότητας στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές των έντονων συζητήσεων σε ήρεμο, εποικοδομητικό και ισορροπημένο διάλογο, για το καλό το παιχνιδιού και στο πνεύμα της αλληλεγγύης και του ευ αγωνίζεσθαι. Η FIFA φυσικά θα κάνει οτιδήποτε είναι αναγκαίο για να συνεισφέρει σε έναν εναρμονισμένο δρόμο προς τα εμπρός για το γενικό συμφέρον του ποδοσφαίρου.»

Αρνητικές αντιδράσεις στην δημιουργία της νέας λίγκας είχαμε όμως και από τον πολιτικό κόσμο με τον Εμανουέλ Μακρόν να δηλώνει ανακουφισμένος που καμία γαλλική ομάδα δεν είναι (προς το παρόν;) εκ των ιδρυτών:

«Η προεδρία της Γαλλίας χαιρετίζει τη θέση των γαλλικών ομάδων να μην αποδεχθούν να συμμετάσχουν στην European Super League η οποία απειλεί τις αρχές της αλληλεγγύης και του αθλητικού πνεύματος. Το γαλλικό κράτος θα υποστηρίξει όλα τα μέτρα που έλαβαν οι LFP, FFF, UEFA και FIFA για την προστασία της ακεραιότητας των εθνικών και ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων»

Ενώ σε δυσκολότερη θέση φαίνεται να είναι ο ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον:

«Τα σχέδια για την European Super League θα έκαναν μεγάλη ζημιά στο ποδόσφαιρο και στηρίζουμε τις ποδοσφαιρικές Αρχές στις δράσεις που θα αναλάβουν. Θα χτυπούσαν στην καρδιά του εγχώριου παιχνιδιού και θα ανησυχήσουν τους φιλάθλους σε όλη τη χώρα. Οι εμπλεκόμενοι σύλλογοι πρέπει να απαντήσουν στους φιλάθλους τους και στην ευρύτερη κοινότητα ποδοσφαίρου πριν να κάνουν περαιτέρω βήματα»

Για δες εδώ

Μπορεί να σε ενδιαφέρει

Είμαστε

ΠΑΝΤΟΥ