Copa América 2024: Γιατί θα δείχνουν ροζ κάρτα οι διαιτητές;

Θα τις δούμε στο Euro;

Ροζ κάρτες θα δείχνουν οι διαιτητές του Copa América στους ποδοσφαιριστές αυτό το καλοκαίρι

Όσοι έχουμε έστω και ελάχιστη γνώση για το ποδόσφαιρο, σίγουρα γνωρίζουμε την ύπαρξη της κίτρινης αλλά και της κόκκινης κάρτας που αντικρύζουν σε κάποιο σημείο οι αθλητές από τους διαιτητές του παιχνιδιού. Σε λίγες ημέρες όμως, μια τρίτη κάρτα θα υπάρχει στο τσεπάκι των διαιτητών, χρώματος… ροζ.

Η νέα κάρτα θα κάνει την πρώτη της εμφάνιση στα γήπεδα του Copa America, το οποίο ξεκινά στις 20 Ιουνίου και θα λήξει στις 14 Ιουλίου –ναι, την ίδια μέρα με τον τελικό στο ευρωπαϊκό ξαδελφάκι του, το Euro. Σε αντίθεση με την κίτρινη και την κόκκινη κάρτα την οποία οι διαιτητές χρησιμοποιούν για να τιμωρήσουν ή να αποβάλλουν τους απείθαρχους ποδοσφαιριστές, οι ροζ κάρτες θα επιδεικνύονται κάθε φορά που το παιχνίδι διακόπτεται για λόγους υγείας.

Όπως γίνεται σαφές, η ροζ κάρτα θα χρησιμοποιηθεί για πολύ συγκεκριμένες -και ας ελπίσουμε σπάνιες- περιπτώσεις, προκειμένου να δοθεί προτεραιότητα στην υγεία των παικτών. Η ένδειξη της ροζ κάρτας θα γίνεται προκειμένου να υποδειχτεί από τους διαιτητές ότι ένας παίκτης πρέπει να αντικατασταθεί επειδή έχει υποστεί τραύμα που έχει επηρεάσει το κεφάλι του και πιθανόν έχει υποστεί διάσειση.

Την σχετική ανακοίνωση έκανε η Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία Νοτίου Αμερικής (CONMEBOL) χτες και ουσιαστικά προσθέτει στους προπονητές το δικαίωμα ακόμα μιας αλλαγής, ανεβάζοντας τις αλλαγές παικτών στα παιχνίδια του Copa America στις… έξι. Η CONMEBOL διευκρίνισε στους προπονητές πως σε περίπτωση που θέλουν να κάνουν αλλαγή κάποιου παίχτη με την χρήση της ροζ κάρτας λόγω κρανιοεγκεφαλικού τραύματος, θα πρέπει να ειδοποιήσουν τον τέταρτο διαιτητή. Στη συνέχεια, ο επικεφαλής διαιτητής θα δείξει το ροζ φύλλο. Αυτή η επιπλέον αλλαγή μπορεί να γίνει μόνο μία φορά για κάθε ομάδα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, ενώ ο παίκτης που έχει αντικατασταθεί δεν θα μπορεί να παραμείνει στον αγωνιστικό χώρο και θα πρέπει να πάει συνοδευόμενος στα αποδυτήρια και, αν χρειαστεί, στο ιατρικό κέντρο.

Επιπλέον, όταν χρησιμοποιηθεί η ροζ κάρτα για να υποδείξει έναν πιθανό τραυματισμό στο κεφάλι ή διάσειση, ο παίκτης πρέπει να ζητήσει από τον γιατρό που εντόπισε τον τραυματισμό να στείλει την υπογεγραμμένη αξιολόγηση διάσεισης στην ιατρική επιτροπή της CONMEBOL εντός 24 ωρών από την τέλος του αγώνα.

Αν και το Διεθνές Ποδοσφαιρικό Συμβούλιο (IFAB) θέτει επισήμως σε ισχύ τον κανονισμό της ροζ κάρτας από την 1η Ιουλίου, η Ένωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (UEFA) και διοργανώτρια του Euro 2024, δεν τον έχει υιοθετήσει και δεν δείχνει να έχει και καμία πρόθεση να το κάνει.

Είμαστε

ΠΑΝΤΟΥ