Ιταλός σκιτζής καλλιτέχνης κατάφερε να πουλήσει αέρα κοπανιστό έναντι 15.000 ευρώ
Πρόκειται για τον Σαλβατόρε Γκαράου (Salvatore Garau) και το γλυπτό του “Είμαι” (I am) το οποίο παρότι δεν το βλέπουμε ο καλλιτέχνης μας διαβεβαιώνει πως υπάρχει, “απλά όχι σε στέρεη μορφή αλλά στο κενό”.
Γνωρίζοντας πολύ καλά το κοινό στο οποίο απευθύνεται αλλά και τις τάσεις της εποχής μας, ο καλλιτέχνης θέλησε με αυτόν τον τρόπο να κάνει ένα “έργο” ωδή στην αθεΐα ευτελίζοντας την φράση “Εγώ είμαι ο Ων” που αποδίδεται Στον ίδιο Τον Θεό προς τον Μωυσή, στην Παλαιά Διαθήκη.
Ο 67χρονος μάλιστα είχε φροντίσει να ετοιμάσει και μια σαχλαμάρα που θυμίζει διασταύρωση δελτίου τύπου του ΚΙΝΑΛ με μεταμεσονύκτια ανάρτηση της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών:
«Το κενό δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα χώρος γεμάτος ενέργεια. Ακόμα και αν αδειάσει και εκεί δεν μένει τίποτα, μιας και σύμφωνα με την αρχή της αβεβαιότητας του Χάισενμπεργκ, τίποτα δεν έχει βάρος. Επομένως, έχει ενέργεια που συμπυκνώνεται και μετατρέπεται σε σωματίδια, δηλαδή μέσα μας…
…Όταν αποφασίζω να εκθέσω ένα άυλο γλυπτό σε ένα δεδομένο χώρο, αυτός ο χώρος θα συγκεντρώσει μια συγκεκριμένη ποσότητα και πυκνότητα σκέψεων σε ένα ακριβές σημείο, δημιουργώντας ένα γλυπτό που, από τον τίτλο μου, θα έχει μόνο τις πιο ποικίλες μορφές. Σε τελική ανάλυση, εμείς δεν είμαστε που διαμορφώνουμε έναν Θεό που δεν έχουμε ξαναδεί;»
Το τίποτα βγήκε αρχικά σε δημοπρασία με αρχική τιμή 6.000 ευρώ όμως σύντομα έφτασε τα 9.000 για να καταλήξει στην τελική τιμή των 15.000 ευρώ. Ο αγοραστής είναι δυο φορές τυχερός καθώς δεν θα επιβαρυνθεί με έξοδα μεταφοράς και μισθώσεις γερανού καθώς το μόνο που πήρε στα χέρια του είναι ένα πιστοποιητικό ιδιοκτησίας σε έντυπη μορφή.
Με την πώληση του έργου ο κύριος Γκαράου έθεσε και κάποιους όρους με τους οποίους ο κιμπάρης φιλόμουσος αγοραστής θα πρέπει να συμφωνήσει. Συγκεκριμένα θα μπορεί να εκτεθεί μόνο σε ιδιωτικό χώρο χωρίς κανένα άλλο αντικείμενο και εντός μιας προθήκης 1,5 τετραγωνικών μέτρων. Μάλιστα, σημειώνεται πως εξαιτίας της φύσης του υλικού από το οποίο είναι κατασκευασμένο το αχριστούργημα, δεν χρειάζεται κάποιας ειδικής μέριμνας στο φως και στην θερμοκρασία του χώρου κάνοντας το έτσι το πρώτο γλυπτό με πραγματικά μηδενικό αποτύπωμα άνθρακα.
Και αν εμείς στην Ελλάδα στέλνοντας εδώ και δεκαετίες στο κοινοβούλιο με την ψήφο μας κόμματα με σφυροδρέπανο στο σήμα τους έχουμε συνηθίσει να πληρώνουμε για να μας κοροϊδεύουν, στον πολιτισμένο κόσμο αυτό που κατάφερε ο Σαλβατόρε Γκαράου (Salvatore Garau) έχει προκαλέσει κύματα αντιδράσεων.