Ελευθερία και πανδημία

Χωρίς ελευθερία δεν είναι μία ζωή που αξίζει κανείς να την ζει.

Είναι αυτές τις κρίσεις που προσμένουν οι αυταρχικές κυβερνήσεις για να επεκτείνουν τις εξουσίες τους. Στο Ιράν, η κυβέρνηση χρησιμοποίησε την επιδημία για να αναπτύξει δυνάμεις ασφαλείας σε όλη τη χώρα για να καθαρίσει τους δρόμους. Η Τουρκία εντατικοποίησε τους ελέγχους στα μέσα ενημέρωσης, εκδίδοντας αυστηρές προειδοποιήσεις και απειλώντας να ανακαλέσει τη διαπίστευση σε όποιον δημοσιογράφο αμφισβητεί τους επίσημους αριθμούς των κρουσμάτων ως εξάπλωση παραπληροφόρησης.


Η μοναρχία της Ιορδανίας αποφάσισε το κλείσιμο όλων των ειδησιογραφικών εντύπων και διέταξε τον στρατό να βρίσκεται στην είσοδο των πόλεων, καταγράφοντας τα κρούσματα κορωνοϊού. Όμως είναι το ολοκληρωτικό καθεστώς της κομμουνιστικής Κίνας εκείνο που έχει πάει την επιτήρηση μέσω της τεχνολογίας ένα βήμα παραπέρα.

Δρ. Li Wenliang

Ο γιατρός Li Wenliang συνελήφθη από την γκεστάπο του ίντερνετ για διάδοση ψευδών ειδήσεων επειδή προσπάθησε να προειδοποιήσει τους συναδέλφους του στο διαδίκτυο για τον νέο ιό. Εν τέλει πέθανε από αυτόν. Το καθεστώς απέκρυψε εξ αρχής τον αριθμό των θυμάτων προσπαθώντας να συγκαλύψει την επιδημία. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που τώρα ασχολείται με το αν η φράση «κινεζικός ιός» είναι «ρατσιστική» έχαψε την κομμουνιστική προπαγάνδα και επαίνεσε την Κίνα για την «αφοσίωση της ηγεσίας και της διαφάνειας που επέδειξαν». Τώρα το Πεκίνο κατηγορεί τον αμερικανικό στρατό ως μεταδότη του ιού.


Εμπιστευόμαστε τους επιστήμονες και την ιατρική κοινότητα. Ακούμε τις οδηγίες τους. Όμως επ’ ουδενί δεν πρέπει να διαφύγει από την σκέψη μας ότι η κάρτα του κορωναϊού θα χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για την περιστολή των ελευθεριών μας και για να παρουσιαστεί ο κρατικισμός ως λύση, ρίχνοντας δισεκατομμύρια σε περισσότερες δαπάνες που τροφοδοτούνται με την επέκταση των χρεών. Σε τελική ανάλυση η ιταλική κυβέρνηση χειρίστηκε εντελώς λανθασμένα την κρίση αλλά θα προτιμούσα κάθε φορά να ζω σε μία ελεύθερη δημοκρατία που κάνει μοιραία λάθη από ότι σε ένα ολοκληρωτικό καθεστώς που λογοκρίνει ακόμα και τις σκέψεις μου. Η σωματική μας υγεία είναι ύψιστο αγαθό. Χωρίς ελευθερία όμως δεν είναι μία ζωή που αξίζει κανείς να την ζει.

Περισσότερα απο

Ραφαήλ Καλυβιώτης

Είμαστε

ΠΑΝΤΟΥ