Τα πολιτικά drones πάνε πόλεμο

Τα διδάγματα από την χρήση τους στην Ουκρανία

Στις 25 Φεβρουαρίου το Ουκρανικό Υπουργείο Άμυνας έκανε μια δημοσίευση στο Facebook ζητώντας από τους πολίτες της χώρας αλλά και από φίλους και συμμάχους να βοηθήσουν προσφέροντας τα πολιτικά τους drone ή βοηθώντας να αγοραστούν υλικά γι’ αυτά από μέσα η έξω από τη χώρα.

Τα μικρά πολιτικά drones ενετάχθησαν στον πόλεμο βοηθώντας στην συλλογή πληροφοριών, στην στοχοποίηση από πυροβολικό, ή στην διεξαγωγή ενεδρών και καταδρομικών επιθέσεων.

Η μέση ζωή ενός drone (στο εξής καλούμενου ως δρόνου σύμφωνα με την Ελ. Εταιρεία Ορολογιών) εκτιμάται κατά μέσο όρο περί τις 2 εβδομάδες. Η εγγύτητα δράσης, η χαμηλή ταχύτητα ή και στατικότητα τους, και το χαμηλό υψόμετρο στο οποίο επιχειρούν (λόγω των οπτικών περιορισμένης μεγεθύνσεως που διαθέτουν) τα κάνει ευάλωτα απέναντι σε απλά τυφέκια μάχης.

Οι πολιτικοί δρόνοι στον Ουκρανικό πόλεμο χρησιμοποιούνται και από τις δύο πλευρές. Η σχεδόν καθ’ ολοκληρίαν προτιμούμενη εμπορική εταιρεία είναι η Dji. Η Ουκρανία κατηγόρησε την Κίνα πως βοηθάει την Ρωσία παρέχοντάς της πολιτικούς δρόνους, ως εκ τούτου η Dji ανέστειλε τις πωλήσεις των προϊόντων της σε Ουκρανία και Ρωσία.

Το μήνυμα λοιπόν αποσκοπεί πλέον στην εισαγωγή δρόνων στην Ουκρανία από γειτονικές χώρες αφού επίσημη εισαγωγή στις δύο εμπλεκόμενες χώρες του πολέμου απαγορεύθηκε. Όμως το πρόβλημα με τους πολιτικούς δρόνους επεκτείνεται στην μη διαβαθμισμένη πλατφόρμα τους. Για λόγους πολιτικής προστασίας και ασφάλειας πολιτικής αεροπορίας, οι δρόνοι μεταδίδουν real time και με πολύ μεγάλη ακρίβεια ( <1m) την θέση τους, το σημείο απογείωσης και επιστροφής τους, το ύψος πτήσης τους, τον αριθμό μητρώου παραγωγής τους, στοιχεία τα οποία συλλέγονται από πλατφόρμες παρακολούθησης εναέριας κυκλοφορίας με χρήση σχετικών κλειδιών και softwares (ίδε Dji Autoscope).

Έτσι, με μια τέτοια εγκατάσταση, μπορεί κανείς να ανιχνεύσει και να λάβει πληροφορίες για την χρήση αυτή σε ακτίνα έως και 50-65χλμ κάτι που πράγματι ξεκίνησε να πράττει ο Ρωσικός στρατός.

Αυτό έγινε αντιληπτό από τους Ουκρανούς. Τακτικά, ξεκίνησαν να απογειώνουν τους δρόνους μακριά από το σημείο παρατήρησής τους, ώστε να μην δέχονται πυρά πυροβολικού. Όμως, αυτό είναι μια πρόσκαιρη και άβολη λύση.

Σε υψηλότερο στάδιο διαχείρισης, διαμαρτυρήθηκαν ως κράτος εκ νέου στην Dji για διαμοιρασμό πληροφοριών προς στρατιωτικό όφελος της Ρωσίας ή βοήθεια αντικατασκοπείας. Η απάντηση της εταιρείας είναι πως οι δρόνοι είναι πολιτικοί και ως εκ τούτου δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για στρατιωτικές επιχειρήσεις. Εκτός αυτού, προσφέρθηκε αν επιθυμούν, να απενεργοποιήσει τοπικά στην Ουκρανική επικράτεια ΟΛΕΣ τις εκπομπές σημάτων από τους δρόνους της, κάτι που εν τέλει αρνήθηκαν οι Ουκρανοί οι οποίοι επίσης άρχισαν και χρησιμοποιούν ίδιες πλατφόρμες για ανίχνευση πολιτικών δρόνων που χρησιμοποιούνται από τους Ρώσους συν το ρίσκο απώλειας των δικών τους.

Δεν θέλω να κουράσω τους αναγνώστες με περισσότερες λεπτομέρειες αλλά να καταλήξω σε κάποια προφανή συμπεράσματα.

  • Τα μικρά τακτικά ΜΕΑ (δρόνοι) που είναι εντεταμένα σε ομάδες μάχης, πλέον παράγουν μετρήσιμα αποτελέσματα και δίνουν ποιοτική υπεροχή.
  • Το κόστος τους είναι μηδαμινό (400-1.500€)
  • Παρά την χρήση εξελιγμένων δυτικών όπλων, η παρατήρηση επί του πεδίου βασίζεται σε ένα μεγάλο βαθμό σε κινεζικά προϊόντα. (Σημειωτέο, η Κίνα απελευθερώνει στο εμπόριο μόνο ένα κλάσμα των τεχνολογικών καινοτομιών της. Οι επιδείξεις της στον τομέα των δρόνων, με οργανωμένα σμήνη, με δυνατότητες A.I. στην πλοήγηση τους χωρίς την ανάγκη GPS, κλπ κλπ, αφήνουν πολλά να εννοηθούν ή να φανταστεί κανείς για πιθανή μελλοντική επιστράτευση αυτών των μέσων προς όφελός της)
  • Η Τουρκία έχει εντάξει τουλάχιστον εδώ και 5-6 χρόνια μικρούς τακτικούς δρόνους σε ομάδες μάχης, σε μικρούς αριθμούς μεν, ωστόσο προηγείται ημών και σαφώς εξάγει συμπεράσματα και εμπειρίες από πεδία μαχών στα οποία εμπλέκεται και μάλιστα έναντι ανταρτικών σωμάτων που είναι δυσκολότερα στην ανίχνευση και στοχοποίηση. Η δε στοχοποίηση και κρούση αποδεδειγμένα πλέον μπορεί να γίνει με δρόνους αυτοκτονίας όπως απέδειξε στο πρώτο “drone-blitz” στο Ιντλιμπ πριν 2 έτη, τον Ιούνιο του 2020, κατά ρωσικών αντιαεροπορικών μέσων που προστάτευαν μονάδες του τακτικού συριακού στρατού.

Πηγές:

-Warleaks
-Westpoint War Institute
-The Guardian
-IndiaToday
-Twitter
-Telegram

Περισσότερα απο

Σταμέλος Παπαβασιλείου

Και όμως πετάει

O πόλεμος δεν είναι μόνο ζήτημα ποιότητας αλλά και ποσότητας

Είμαστε

ΠΑΝΤΟΥ