Λυσσάνε οι Τούρκοι: “Έλληνες μην τολμήσετε να κάνετε αύξηση των χωρικών υδάτων, θα ξεκινήσει πόλεμος!”

"Θα βγάλουμε τον στόλο!"

Εκτός εαυτού πρώην αξιωματούχος του ερντογανικού καθεστώτος με την πιθανότητα επέκτασης της ελληνικής ΑΟΖ

Εκτός ελέγχου οι Τούρκοι για το θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων!

Αναλυτικά:

”Η πρόσφατη ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει αυξηθεί με την ιδέα της αύξησης των χωρικών υδάτων γύρω από την Κρήτη από 6 μίλια σε 12 μίλια από την Ελλάδα.

Αξιολογώντας αυτή την κατάσταση, την οποία η Τουρκία αποκαλεί “αιτία πολέμου”, ο Ισμαίλ Χακί Πεκίν (Ismail Hakki Pekin), πρώην Αρχηγός του Τμήματος Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου, δήλωσε ότι εάν η διοίκηση της Αθήνας λάβει μια τέτοια απόφαση, η Τουρκία θα δοκιμάσει πρώτα τη διπλωματία και είπε: “Εάν η διπλωματία δεν λειτουργήσει, τότε θα υπάρξει σύγκρουση. Ωστόσο, η Ελλάδα εμπιστεύεται τους συμμάχους της“.

Ο κύειος Πεκίν

Η Τουρκία, από την άλλη, είχε δηλώσει πριν από χρόνια ότι μια τέτοια κίνηση στο Αιγαίο θα θεωρούνταν αιτία πολέμου. Ο πρώην Αρχηγός του Τμήματος Πληροφοριών του Γενικού Επιτελείου, αξιολόγησε τι θα μπορούσε να συμβεί ως αποτέλεσμα της αύξησης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας από 6 μίλια σε 12 μίλια στο Αιγαίο, ειδικά στην Κρήτη. Αξιολογώντας τι θα μπορούσε να συμβεί εάν η διοίκηση της Αθήνας έκανε μια τέτοια κίνηση, ο Πεκίν είπε: “Η Τουρκία είχε προηγουμένως πει ότι θα το θεωρούσε αιτία πολέμου”.

Δηλώνοντας ότι η σύγκρουση δεν θα προέλθει απευθείας από την Τουρκία, ο Πεκίν είπε: “Η επόμενη πολεμική κίνηση προέρχεται από την Ελλάδα. Εάν η Ελλάδα κάνει μια κίνηση, το τουρκικό ναυτικό και οι αεροπορικές δυνάμεις θα επέμβουν”.

Μιλώντας για τις ΗΠΑ, ο Πεκίν είπε ότι “οι ΗΠΑ έχουν επίσης σχέδια. Θα παρέμβουν σε περίπτωση πολέμου μεταξύ των δύο χωρών του ΝΑΤΟ”.

ΠΗΓΗ: Directus