Πομπηία: Στο φως ξανά καταπλακωμένα θύματα από τον σεισμό του 79 μ.Χ. [ΒΙΝΤΕΟ]

Ανακαλύφθηκαν δυο σκελετοί κάτω από χαλάσματα τοίχου

Σκελετοί θυμάτων από τον σεισμό του 79 μ.Χ. στην Πομπηία ήρθαν ξανά στο φως

📷TWITTER

Δεν ήταν μόνο καταστροφική έκρηξη του Βεζούβιου που το 79 μ.Χ ισοπέδωσε μία ολόκληρη πόλη και οδήγησε στο θάνατο περί το 15-20% του πληθυσμού της Πομπηίας αλλά και ο ταυτόχρονος σφοδρότατος σεισμός που συντάραξε την πανέμορφη πόλη.

Στις 24 Αυγούστου του 79 μ.Χ έκπληκτοι οι κάτοικοι της Πομπηίας θα διαπίστωναν πως το μεγάλο καταπράσινο βουνό που ήταν στολίδι της πόλης τους ήταν στην πραγματικότητα ένα μεγάλο ενεργό ηφαίστειο. Ο Βεζούβιος εξερράγη καταστρέφοντας με την λάβα του ό,τι έβρισκε στον δρόμο του.

Το πρώτο σημάδι ήταν ένα πυκνό τρομερό κύμα σκόνης που σηκώθηκε στον αέρα, ακολουθούμενο από έναν τρομακτικό κρότο. Στην συνέχεια ήρθε η βροχή ελαφρόπετρας διάρκειας περίπου 18 ωρών, ενώ κατά τη διάρκεια της νύχτας (ή νωρίς την επόμενη μέρα, άρχισαν οι πυροκλαστικές ροές που αποτελούνταν από σύννεφα πυκνής και πολύ καυτής τέφρας, αποτεφρώνοντας ή πνίγοντας τον υπόλοιπο πληθυσμό. Η ταχύτητα της λάβας και της στάχτης ήταν τέτοια που δεν άφησαν στους άτυχους κατοίκους της πόλης μεγάλα περιθώρια αντίδρασης.

Η περιοχή πλέον είναι ένα τεράστιο αρχαιολογικό εργαστήριο που οι συχνές του ανακαλύψεις απασχολούν το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Αυτή τη φορά η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως δυο σκελετούς ανδρών, ηλικίας άνω των 50 ετών, οι οποίοι έχασαν την ζωή τους κατά τον σεισμό που προηγήθηκε της έκρηξης αποκαλύπτοντας ακόμη μια πτυχή της ανθρώπινης διάστασης της τραγωδίας.

Οι σκελετοί ανακαλύφθηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών για την ανακαίνιση της στέγης και τη στερέωση των πλευρών της ανασκαφής της Οικίας των Αγνών Εραστών. Βρέθηκαν ξαπλωμένοι στη μία πλευρά σε βοηθητικό δωμάτιο που πιθανότατα λειτουργούσε αρτοποιείο, που όμως πιθανότατα δεν χρησιμοποιούνταν εκείνη τη στιγμή λόγω επισκευών ή εργασιών ανακαίνισης που πραγματοποιούνταν στο σπίτι. Οι δυο άνδρες, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, είχαν καταφύγει στο οίκημα αναζητώντας προστασία. Σύμφωνα με αρχικές ανθρωπολογικές αναλύσεις που δημοσιεύτηκαν στο E-journal of the Pompeii excavations, και τα δύο άτομα πιθανότατα πέθαναν ως αποτέλεσμα πολλαπλών τραυμάτων που προκλήθηκαν από την κατάρρευση τμημάτων του κτιρίου.

Κατά την αφαίρεση των αυχενικών σπονδύλων και του κρανίου ενός από τους δύο σκελετούς, προέκυψαν ίχνη οργανικής ύλης, πιθανόν από κάποιο ύφασμα, κάποια κομμάτια γυαλί που ίσως ήταν χάντρες ενός περιδέραιου και έξι νομίσματα.

«Η ανακάλυψη των λειψάνων αυτών των δύο Πομπηίων στο πλαίσιο του εργοταξίου στη Οικία των Αγνών Εραστών δείχνει πόσα υπάρχουν ακόμη να ανακαλύψουμε για την τρομερή έκρηξη του 79 μ.Χ. και επιβεβαιώνει την ανάγκη συνέχισης της επιστημονικής έρευνας και των ανασκαφών. Η Πομπηία είναι ένα τεράστιο αρχαιολογικό εργαστήριο που έχει ανακτήσει σφρίγος τα τελευταία χρόνια, εκπλήσσοντας τον κόσμο με τις συνεχείς ανακαλύψεις που έρχονται στο φως και επιδεικνύοντας την ιταλική υπεροχή σε αυτόν τον τομέα», δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού Τζενάρο Σαντζουλιάνο (Gennaro Sangiuliano).

«Οι σύγχρονες τεχνικές ανασκαφής βοηθούν να χυθεί φως στην κόλαση που για δύο ημέρες κατέβηκε στην Πομπηία και οδήγησε στην πλήρη καταστροφή της πόλης, σκοτώνοντας πολλούς από τους κατοίκους της: άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Χρησιμοποιώντας αναλύσεις και τις πιο πρόσφατες μεθόδους μπορούμε να έχουμε μια εικόνα για τις τελευταίες στιγμές όσων έχασαν τη ζωή τους», τόνισε ο Διευθυντής του Αρχαιολογικού Πάρκου Γκαμπριέλ Ζούκτριγκελ (Gabriel Zuchtriegel) και συμπλήρωσε:

«Κατά τη διάρκεια μιας από τις συζητήσεις στην τοποθεσία, ενώ ανακτώνονταν οι σκελετοί, ένας από τους αρχαιολόγους είπε μια φράση που έμεινε χαραγμένη στη μνήμη μου και αναμφισβήτητα περικλείει την ιστορία της Πομπηίας. “αυτοί είμαστε”. Κάθε τεχνολογική πρόοδος στις αρχαιολογικές τεχνικές μας θυμίζει πάντα την ανθρώπινη διάσταση της τραγωδίας. Το κάνει ακόμη πιο ξεκάθαρο».

Ανακαλύφθηκαν επίσης και αρκετά αντικείμενα στο δωμάτιο όπου βρίσκονταν τα σώματα, όπως ένας όρθιος αμφορέας ακουμπισμένος στον τοίχο στη γωνία κοντά σε ένα από τα σώματα και μια συλλογή από αγγεία, κύπελλα και κανάτες στοιβαγμένα στον τελικό τοίχο. Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο είναι τα στοιχεία για τις ζημιές στους δύο τοίχους, που πιθανότατα προκλήθηκαν από τους σεισμούς που συνόδευσαν την έκρηξη. Μέρος του νότιου τοίχου του δωματίου κατέρρευσε, συνθλίβοντας έναν από τους άνδρες του οποίου το σηκωμένο χέρι προσφέρει μια τραγική εικόνα της μάταιης προσπάθειάς του να προστατευτεί από την πτώση της τοιχοποιίας. Οι συνθήκες του δυτικού τοίχου καταδεικνύουν την τρομερή δύναμη των σεισμών που έγιναν ταυτόχρονα με την έκρηξη: όλο το πάνω τμήμα αποκολλήθηκε και έπεσε στο δωμάτιο, συνθλίβοντας και θάβοντας το άλλο άτομο.

Στο διπλανό δωμάτιο υπάρχει ένας πέτρινος πάγκος κουζίνας ο οποίος ήταν προσωρινά (και αιωνίως εκτός λειτουργίας το 79 μ.Χ.Επίσης ένας σωρός ασβέστη σε σκόνη που περίμενε να χρησιμοποιηθεί για οικοδομικούς σκοπούς βρέθηκε στην επιφάνεια του πάγκου, υποδηλώνοντας ότι γίνονταν εργασίες επισκευής τη στιγμή της έκρηξης. Δίπλα στον τοίχο της κουζίνας βρέθηκαν μια σειρά κρητικών αμφορέων, που πιθανόν περιείχαν κρητικό κρασί, ενώ πάνω από τον πάγκο της κουζίνας υπήρχαν λατρευτικά σκεύη. Δίπλα στην κουζίνα, υπάρχει ένα μακρόστενο δωμάτιο με αποχέτευση που έβγαινε κάτω από το δρόμο, πιθανότατα τουαλέτα.

Οι επιστημονικές λεπτομέρειες της ανασκαφής μπορούν να διερευνηθούν περαιτέρω μέσω των άρθρων που δημοσιεύονται στο E-Journal of Pompeii – το οποίο μπορείτε να κατεβάσετε από την επίσημη ιστοσελίδα των ανασκαφών εδώ.

Για δες εδώ

Μπορεί να σε ενδιαφέρει

Είμαστε

ΠΑΝΤΟΥ