Tο πρώτο τεστ της NASA για αλλαγή πορείας καταστροφικού αστεροειδούς ξεκίνησε

Σε συνεργασία με την Space X

Εκτοξεύτηκε το DART που ευελπιστεί για πρώτη φορά να αλλάξει την τροχιά ενός αστεροειδούς

Νωρίς το πρωί, στις 08:21(ώρα Ελλάδας) εκτοξεύτηκε από την διαστημική βάση Βάντερμπεργκ (Vandenberg Space Force Base) ένας πύραυλος Falcon 9 της εταιρείας του Ίλον Μασκ (Elon Musk) Space X.

Επάνω του κουβαλούσε το ρομποτικό σκάφος DART (Double Asteroid Redirection Test, Έλεγχος Ανακατεύθυνσης Διπλού Αστεροειδή) της NASA, αξίας 330 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο -αν όλα πάνε καλά- αφού διανύσει μια απόσταση περίπου 11 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, θα συντριβεί επάνω στον μικρό δορυφόρο Δίμορφο (διαμέτρου 160 μέτρων) του αστεροειδούς Δίδυμου αλλά και την μίνι διαστημοσυσκευή LICIACube.

Ο σκοπός της αποστολής “καμικάζι” του DART είναι να διαπιστώσουν οι επιστήμονες αν είναι εφικτή η εκτροπή της τροχίας του Διμόρφου, σε μια πρόβα άμυνας του πλανήτη μας σε περίπτωση που ένας παρόμοιος αστεροειδής στο μέλλον… μας έχει βάλει στο στόχο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το DART υπολογίζεται να προσκρούσει στον αστεροειδή με την ασύλληπτη ταχύτητα των 24.000 χιλιομέτρων την ώρα. Οι επιστήμονες θεωρούν πως η κινητική ενέργεια που θα προκληθεί από την πρόσκρουση αυτή θα είναι ικανή να αλλοιώσει ελαφρά την τροχιά Διμόρφου. Βάσει των υπολογισμών τους δε, η νέα του τροχιά αναμένεται να τον κάνει να περιφέρεται πέριξ του Δίδυμου τουλάχιστον 73 δευτερόλεπτα πιο γρήγορα. Αλλά και αν πάλι όχι, οι πληροφορίες που θα συλλέξουν τα τζιμάνια της NASA και οι παρατηρήσεις που θα κάνουν θα τους δώσουν ένα πλήθος πληροφοριών για την περίπτωση που υπάρξει κάποιος παρόμοιος κίνδυνος για τον πλανήτη μας στο μέλλον.

Όσο για το LICIACube (Light Italian Cubesat for Imaging of Asteroids), πρόκειται για μια μικρή διαστημοσυσκευή ιταλικής κατασκευής η οποία δέκα μέρες πριν την πρόσκρουση του DART, θα προσεγγίσει την ασφάλεια του έταιρου αστεροειδούς Δίδυμου και από εκεί θα καταγράψει όχι μόνο την πρόσκρουση αλλά και τα αποτελέσματα της.

Ο αστεροειδής Δίδυμος ανακαλύφθηκε το 1996 από την έρευνα Spacewatch, ενώ ο δορυφόρος του Δίμορφος ανακαλύφθηκε το 2003. Ο Δίδυμος περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο σε απόσταση από 1,0 μέχρι 2,3 αστρονομικές μονάδες κάθε δύο χρόνια και ένα μήνα (770 ημέρες). Η πιο πρόσφατη του προσέγγισή με στη Γη έγινε τον Νοέμβριο του 2003 και ήταν ιδιαίτερα κοντινή, σε απόσταση 7,18 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, ενώ δεν αναμένεται να πλησιάσει ξανά τόσο πριν τον Νοέμβριο του 2123.

Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που μια ανθρώπινη κατασκευή έχει ηθελημένα οδηγηθεί να προσκρούσει σε κάποιον ουράνιο σώμα, όμως είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο γίνεται για την άμυνα της Γης.

Περί τους 27.000 αστεροειδείς διαφόρων μεγεθών έχουν ανακαλυφθεί οι τροχιές των οποίων “φλερτάρουν” με την Γη και αν και οι ειδικοί δίνουν ελάχιστες πιθανότητες να επαναληφθεί κάποια “δυσάρεστη έκπληξη”, καλό είναι να είμεθα προετοιμασμένοι.