«Φύσει γαρ άνθρωπος, ό βούλεται, τούτο και οίεται»

Εκ της φύσεώς του ο άνθρωπος πιστεύει αυτό που λαχταρά

Οι Βέμπερ και Μπορέλ τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ της Ελλάδος και της Κύπρου απέναντι στην ολοένα και αυξανόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας. Αν προς το παρόν βασικό ρόλο παίζει η διπλωματία όπως είπε ο Πρωθυπουργός στην συνέντευξή του τότε οι δηλώσεις των Ευρωπαίων πρέπει να θεωρούνται εξαιρετικά σημαντικές.

Παραταύτα η αλήθεια είναι ότι κανένας εχέφρων άνθρωπος δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής από τις διπλωματικές κορώνες των Ευρωπαίων αξιωματούχων. Αναρωτιέμαι πολλές φορές για ποιον λόγο η Ελλάδα έχει παραμείνει συγκεντρωμένη στο παρωχημένο δόγμα εξωτερικής πολιτικής του Ελσίνκι.

Μάνφρεντ Βέμπερ

Μετά όμως διάβασα τις δηλώσεις Βέμπερ στις οποίες σημείωνε ότι «είναι ώρα για νέο κεφάλαιο στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας. Πρέπει να σταματήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και να βρούμε άλλο τρόπο συνεργασίας όταν η Αγκυρα θα είναι προετοιμασμένη». Δεν λέω. Είναι υποστηρικτικές οι δηλώσεις του. Αλλά τέτοιες κοινοτοπίες δύσκολα τις ακούς ακόμα και σε πρωινές κουτσομπολίστικες εκπομπές.

Η Ελλάδα, ένα φύσει μεταπρατικό κράτος από την γέννησή της έως σήμερα δεν θα αλλάξει το δόγμα της έτσι απλά αν δεν υπάρξει πρώτα αλλαγή στην ΕΕ. Στην σωστή κατεύθυνση οι κινήσεις Δένδια αλλά της τελευταίας στιγμής. Δεν είναι σοβαρά αυτά τα πράγματα για μία χώρα που γείτονάς της δεν είναι το Λουξεμβούργο, αλλά η Τουρκία.

Ο Ιούλιος Καίσαρας έλεγε «φύσει γαρ άνθρωπος, ό βούλεται, τούτο και οίεται» το οποίο αποδίδεται στα νέα Ελληνικά ως «εκ της φύσεώς του ο άνθρωπος πιστεύει αυτό που λαχταρά». Ο Ερντογάν λοιπόν, αρέσει δεν αρέσει, είναι ένας ηγέτης για την πατρίδα του. Και το νεοθωμανικό δόγμα που εγκαινίασε με τον Νταβούτογλου είναι ένα μανιφέστο στο οποίο περιγράφεται εν είδει αφηγήματος η λαχτάρα της ψυχής του που δεν είναι άλλη από την επανασύσταση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Διότι μπορεί να αναρωτιέται στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο Παύλος Τσίμας ‘γιατί ακόμα πιστεύουν σε «μύθους» όπως το Κρυφό Σχολειό οι Έλληνες’ αλλά ο Ερντογάν δεν αποδομεί τους τουρκικούς καταστατικούς μύθους. Και να φανταστείτε ότι το Κρυφό Σχολειό δεν είναι καν μύθος για όποιον γνωρίζει τις πρωτότυπες πηγές και όχι τις δευτερογενείς μαρξιστικές «πηγές». Όταν λοιπόν η λαχτάρα των δικών μας διανοουμένων είναι η εθνοαποδόμηση, η λαχτάρα των Τούρκων είναι η επανασύσταση. Αντιλαμβάνεστε ότι μεταξύ αυτών των δύο βουλήσεων υπάρχει μία ποιοτική διαφορά.


Ο Ερντογάν θέλει να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί όχι επειδή η Κωνσταντινούπολη παρουσιάζει έλλειψη από τέτοια. Αλλά διότι μία τέτοια συμβολική κίνηση στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Μήνυμα ότι οι Τούρκοι είναι υπερήφανοι για το γεγονός ότι είναι Μουσουλμάνοι και για τις ιμπεριαλιστικές τους κατακτήσεις. Εμείς, από την άλλη, είμαστε μία κοινωνία που δεν μπορούμε ούτε καν να διαφυλάξουμε την παρακαταθήκη του μεγίστου των Ελλήνων, του Αλεξάνδρου.


Φτύσαμε το παρελθόν μας στα μούτρα παραδίδοντας την ονομασία Μακεδονία σε ένα αδύναμο κρατίδιο σαν τα Σκόπια στέλνοντας ευθέως στην γείτονα μήνυμα αδυναμίας και παρακμής ενός πολιτισμού που δεν διαθέτει δυνάμεις να υπερασπιστεί την κληρονομιά του.

Ακούω την ρητορική κυβερνώντων και μη όπου για την Αγιά Σοφιά επικαλούνται ότι είναι μνημείο της Ουνέσκου. Για την επιθετικότητα της Τουρκίας επικαλούνται ότι τα Ελληνικά σύνορα είναι “και Ευρωπαϊκά”. Όσον αφορά το ζήτημα της Λιβύης περιμένουμε να σώσουν την παρτίδα οι Αιγύπτιοι και οι Γάλλοι. Μα είμαστε ένα σοβαρό έθνος τελοσπάντων; Η απάντηση είναι όχι. Διότι όταν ακούμε μυστήριους διανοουμένους που περιέργως ανεξαρτήτως κυβερνήσεων επιπλέουν στον αφρό να ομιλούν περί εντίμου συμβιβασμού τους απευθύνουμε τον λόγο. Κάτι σαν το ΚΚΕ ένα πράγμα. Τους απευθύνουμε τον λόγο με σεβασμό ενώ η ιδεολογία τους είναι υπεύθυνη για την σφαγή καμίας εκατοστής εκατομμυρίων ανθρώπων.


Είναι να τρελαίνεται κανείς και να αναρωτιέται αν πρέπει να πάει για ψυχοθεραπεία ή όχι. Εάν δεν υπήρχε το διαδίκτυο που σιγά σιγά αντικαθιστά ευτυχώς την τηλεόραση όλοι εμείς που εμφορούμαστε πατριωτικών συναισθημάτων θα αρχίζαμε να πιστεύουμε ότι μάλλον υποφέρουμε από κάποια ψυχιατρική πάθηση. Διότι 30 χρόνια πλύσης εγκεφάλου περί «ελληνοτουρκικής φιλίας» δεν είναι και λίγα. Την απάντηση την έδωσαν στο φιλελεφτ ΚΕΦΙΜ οι Έλληνες που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση για την Ελληνική Επανάσταση. Πάνω από 90% θεωρεί την Επανάσταση Εθνική και ταυτίζεται με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη.


Όπως έλεγε και ο Ελύτης «Μιλῶ γιὰ μιὰ ἀριστοκρατικὴ ἀντίληψη, ποὺ συμβαίνει νὰ μὴν τὴν ἔχουν διόλου οἱ ἀριστοκράτες καὶ νὰ τὴν ἔχουν μὲ τὸ παραπάνω οἱ μικροὶ πληθυσμοὶ τοῦ Ἀρχιπελάγους· οἱ κυρ-Γιάννηδες κι οἱ κυρα-Μαρίες…».

Περισσότερα απο

Ραφαήλ Καλυβιώτης

Είμαστε

ΠΑΝΤΟΥ