Γράφει ο Δημήτρης Ζαφειρόπουλος
Μετά τις κακόβουλες, όπως υποστηρίζει, επιθέσεις που δέχθηκε το ΕΛΙΑΜΕΠ από ακραία υπερεθνικιστικά στοιχεία, αποφάσισε να απαντήσει.
Στα πλαίσια αυτής της απάντησης είναι η κατάθεση μήνυσης εναντίον δημοσιογράφου, δεν τον κατονομάζει, και ένα κείμενο που δημοσιεύεται στην “Καθημερινή” με το οποίο, όπως λέει, θέλει να μας ξανασυστηθεί.
Σε αυτό αναφέρει πως είναι ένα ανεξάρτητο, μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό ίδρυμα. Σαν στόχο, αναφέρει πως έχει, μεταξύ άλλων, την προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ελλάδας, των δημοκρατικών αξιών και φυσικά αναφέρει, λες και δεν το ξέραμε, το ότι θεωρεί πως τα προβλήματα με την Τουρκία, θα λυθούν μέσω του διαλόγου.
Ολοκληρώνει λέγοντας πως δεν θα αφήσει κανέναν να αμφισβητήσει τον πατριωτισμό των μελών του. Ωραία όλα αυτά, απλά δεν μας εξηγεί το ίδρυμα πως ακριβώς οι απόψεις των μελών του τυχαίνουν τέτοιας προβολής και πως τα μέλη του πάλι, βρίσκονται σε καίριες πάντα θέσεις όταν αφορά συνομιλίες με την Τουρκία. Όπως η θέση του κ Αποστολίδη, ως επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στις διερευνητικές για το Αιγαίο. Μάλλον επειδή δεν είναι αυτά ακραία και υπερεθνικιστικά, προτιμούνται, γιατί απλά οι θέσεις τους συμπίπτουν με τις κυβερνητικές επιδιώξεις.
Εμείς όμως δεν θέλουμε να σταθούμε στις απόψεις των μελών του ιδρύματος, οι οποίες είναι γνωστές και έχουν και όπως προείπαμε, υπερπροβολή. Θέλουμε αντίθετα να θέσουμε ένα ερώτημα στο κατά πόσο είναι αυτό το κέντρο, ανεξάρτητο και μη κρατικό, όπως το ίδιο ισχυρίζεται. Διαβάζουμε γι’ αυτό το θέμα, στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, η οποία μόνο για υπερεθνικισμό δεν μπορεί να κατηγορηθεί, το πως το ΕΛΙΑΜΕΠ είναι το μόνο ίδρυμα το οποίο θα λάβει χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης, μέσω του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Ανάπτυξης, ΕΛΚΙΔΑ. Το ΕΛΚΙΔΑ, μεταβαίνοντας παραδόξως από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης, στην αρμοδιοτητά του έχει την χρηματοδότηση ΑΕΙ, ΤΕΙ, διδακτορικών και μετά διδακτορικών προγραμμάτων. Το μόνο ίδρυμα ερευνών που λαμβάνει χρηματοδότηση είναι αυτό του ΕΛΙΑΜΕΠ και τούτο φαίνεται και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου του κυρίου Άδωνι Γεωργιάδη.
Τα παραπάνω γράφτηκαν τον Ιούνιο του 2020 και από τότε δεν υπάρχει κάποια διάψευση. Αντίθετα, στις ιστοσελίδες των δύο ιδρυμάτων, του κρατικού και του ανεξαρτήτου, υπάρχουν εκατέρωθεν δημοσιεύσεις διακηρύξεων για φιλοξενία μετάδιδακτορικών. Άρα το ερώτημα είναι σαφές.
Από όλα τα μη κρατικά ιδρύματα, μόνο το ΕΛΙΑΜΕΠ, κάνει τόσο καλά τη δουλειά του ώστε να τυγχάνει χρηματοδότησης και μάλιστα με μια σχεδόν φωτογραφική διάταξη; Απλά, είπαμε, ορισμένοι στην Ελλάδα δεν είναι ακραίοι εθνικιστές και κάποιοι άλλοι είναι ακραία “έξυπνοι”.
Εμείς πάντως, χαιρόμαστε να ανήκουμε στους πρώτους.