Κινεζική ΜΚΟ υποστηρίζει πως η Κίνα έχει ανοίξει δικό της “αστυνομικό τμήμα” στην Αθήνα για να “ελέγχει” τους Κινέζους πολίτες

Στην Ελλάδα και σε 29 ακόμα χώρες

Μια αντικυβερνητική ΜΚΟ υποστηρίζει πως η Κυβέρνηση της Κίνας διατηρεί “αστυνομικά τμήματα” σε όλον τον κόσμο

📷 ev on Unsplash

Συγκλονιστικές είναι οι αποκαλύψεις που κάνει μια κινεζική αντι-κυβερνητική ΜΚΟ που αν ευσταθούν θα πρέπει να μας προβληματίσουν όλους.

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις η Κυβέρνηση της Κίνας διατηρεί “δεκάδες αστυνομικά τμήματα σε όλον τον κόσμο” για να παρακολουθεί τους Κινέζους κατοίκους του εξωτερικού.

Σύμφωνα με την αποκάλυψη του New York Post αλλά και την έρευνα της Safeguard Defenders, μιας αντι-κυβερνητικής κινεζικής ΜΚΟ, “αυτές οι επιχειρήσεις δρουν χωρίς να εμπλέκονται με τις επίσημες διμερής συνθήκες αστυνομικής και δικαστικής συνδρομής, παραβιάζουν το διεθνές κράτος δικαίου και μπορεί να παραβιάζουν την εδαφική ακεραιότητα τρίτων χωρών που εμπλέκονται στη δημιουργία ενός μηχανισμού παράλληλης αστυνόμευσης με παράνομες μεθόδους”.

Στην έκθεση τους που φέρει τον τίτλο “Η Κινεζική διακρατική αστυνόμευση είναι ανεξέλεγκτη” (110 Overseas: Chinese Transnational Policing Gone Wild), οι άνθρωποι της οργάνωσης περιγράφουν με λεπτομέρεια τις εκτεταμένες προσπάθειες της Κίνας για την “καταπολέμηση της απάτης” από τους πολίτες της που ζουν στο εξωτερικό, “διατηρώντας αρκετά αστυνομικά τμήματα σε πέντε ηπείρους” τα οποία συνδράμουν τις κινεζικές αρχές στην “αστυνόμευση σε ξένο έδαφος”.

Σύμφωνα πάντα με την Safeguard Defenders. η Ευρώπη έχει την… χαρά να “φιλοξενεί” τα περισσότερα από αυτά τα αστυνομικά τμήματα, στις μεγαλύτερες της πρωτεύουσες με τοποθεσίες που βρίσκονται σε ολόκληρη την ήπειρο σε μέρη όπως το Λονδίνο, το Άμστερνταμ, η Πράγα, η Βουδαπέστη, το Παρίσι, η Μαδρίτη, η Φρανκφούρτη και η Αθήνα, ενώ συνολικά, υπάρχουν 54 τέτοιοι σταθμοί σε 30 διαφορετικές χώρες.

O χάρτης που δημοσιεύει η ΜΚΟ με τις χώρες που “φιλοξενούν” κινεζικά αστυνομικά τμήματα

Στην έκθεση περιγράφεται λεπτομερώς το πώς η Κίνα προσπάθησε να «καταπολεμήσει το συνεχώς αυξανόμενο πρόβλημα των τηλεπικοινωνιακών απατών από Κινέζους υπηκόους που ζουν στο εξωτερικό», ενώ αναφέρεται πως μετά από την δράση της αστυνομίας του εξωτερικού “230.000 Κινέζοι υπήκοοι αναγκάστηκα να πειστούν να επιστρέψουν στην Κίνα οικειοθελώς”, ό,τι και αν σημαίνει αυτό, μόνο το 2021.

Σύμφωνα με το New York Post, η κινεζική κυβέρνηση όχι μόνο δεν διαψεύδει τις πληροφορίες αλλά ισχυρίστηκε πως οι “σταθμοί” του εξωτερικού παρέχουν ζωτικές υπηρεσίες στους πολίτες της που ζουν εκτός Κίνας.

Η έκθεση κάνει λόγο για πιθανές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μεθόδων εκφοβισμού, όπως η απειλή των μελών της οικογένειας των πολιτών του εξωτερικού.

Για δες εδώ

Μπορεί να σε ενδιαφέρει

Είμαστε

ΠΑΝΤΟΥ