Τα χριστιανικά ιδεώδη έχουν σφυρηλατηθεί σε βάθος αιώνων

Στη Βίβλο αναγράφεται η ιστορία του Ιώβ. Πλούσιος, με πολλούς ανθρώπους στη δούλεψή του και μεγάλη οικογένεια. Αυτόν τον ευσεβή άνθρωπο λοιπόν, το πνεύμα του κακού, προσπαθεί να τον διαβάλλει. Ληστές αρπάζουν το βιός του, φωτιά πέφτει από τον ουρανό στα χωράφια του, καταποντίζεται η οικία των παιδιών του τα οποία βρίσκουν θάνατο εντός αυτής και τρομερή αρρώστια πλήττει τον ίδιο.

«Ιώβ» 1880, Léon Joseph Florentin Bonnat

Ο Ιώβ ενώ έχει κλονιστεί, παραμένει πιστός στον Θεό και ομολογεί: «όπως δεχόμαστε από τον Θεό τα καλά, πως θα αρνηθούμε τα δεινά (που είναι θέλημά Του);»

Και σ’ αυτό το σπαραγμό και τη δοκιμασία, τρεις φίλοι του που δεν μένουν σπίτι -και δεν κάνουν σόσιαλ ντίστανσινγκ– τον επισκέπτονται ώστε να τον στηρίξουν.

Τα χριστιανικά ιδεώδη έχουν σφυρηλατηθεί σε βάθος αιώνων με την μαρτυρία. Η Αληθινή Πίστη έχει κορύφωσή της την αυταπάρνηση, τον αγώνα προς τη διάδοση και τήρηση του μηνύματος του Θεανθρώπου. Κατά τη χριστιανική παράδοση, οι πιστοί αψήφισαν λέοντες και βασανιστήρια προκειμένου να μην παύσουν να λατρεύουν τον Τριαδικό Θεό. Και στη συνέχεια τη ιστορίας, όταν μια νέα απειλή θέριεψε, νέοι άνδρες κάθε κοινωνικής τάξης, επέλεξαν να στρατολογηθούν ως σταυροφόροι. Γιατί ανέκαθεν, η απάντηση στις απειλές, ήταν αντίσταση.


2020, εν μέσω μιας πανδημίας το κράτος ορίζει πλήθος απαγορεύσεων στοχεύοντας (μεταξύ άλλων) και τον εορτασμό του Πάσχα. Απαγορεύσεις παράλογες, όπως ενδεχόμενο μπλοκάρισμα διοδίων. Και κάθε νοήμων νους που μπορεί ακόμα να σκέφτεται με ελεύθερη σκέψη αναρωτιέται: Μια οικογένεια που σέβεται τα μέτρα, και θέλει να μείνει εντός οικίας, τι διαφορά θα έχει αν μπει στο οικογενειακό αυτοκίνητο και μετακινηθεί στην εξοχική της κατοικία; Δε θα παραμείνει προστατευμένη;

Και έστω πως μια κυβέρνηση (ανεξαρτήτως κόμματος) φοβάται το συνωστισμό στους χώρους λατρείας, εντός κι εκτός εκκλησιών, γιατί δεν ζητάει από τους αρμοδίους την τήρηση των μέτρων προστασίας με θρησκευτική ευλάβεια; Είναι τόσο ανίκανο το σύνολο του κλήρου να ορίσει καθήκοντα μεταξύ πιστών ώστε να γίνει με ασφάλεια η λειτουργία της Κυριακής και η λήψη του Αγίου Φωτός;

Προφανώς και όχι. Μόνο μια κυβέρνηση εθισμένη στον εξουσιασμό, δεν λαμβάνει υπ’ όψιν την διοίκηση μέσω ευρείας συναίνεσης καταφεύγοντας σε αντιδημοκρατικές και αντιλαϊκές απαγορεύσεις.

 Τι πραγματικά είναι το Πάσχα;


Είναι μια χρυσή ευκαιρία για τις οικογένειες να ξεφύγουν από το άγχος των κρίσεων και να βρεθούν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους. Να δουν τα οικία τους πρόσωπα και έστω και από απόσταση να τα χαιρετήσουν. Μια ευκαιρία, να απαλλαχθούν από το άγχος και να πάρουν καθαρότερο αέρα (που είναι άλλωστε και η καλύτερη συμβουλή για καλή υγεία). Να πάρουν μέρος σε ένα μυστήριο που τελείται μονάχα μία φορά το χρόνο, ένα μυστήριο όπου ο Θεάνθρωπος αψηφά τον ίδιο τον θάνατο και επιστρέφει να μεταδώσει το μήνυμα για σωτηρία. Μαζί με την ελπίδα για καλύτερες ημέρες, να λάβουν το Άγιο Φως και με αυτό να γραφίσουν τη μορφή Σταυρού στην θύρα τους.

Τι προτρέπω κάθε πιστό χριστιανό να πράξει:

Να καλέσει κάθε γνωστό του διοικητικό παράγων και να εκφράσει την έντονη αντίθεσή του σε ενδεχόμενα μέτρα απαγορεύσεως του εορτασμού, σε κλειστά διόδια και σε κλειστούς ναούς. Να πιέσει δημοκρατικά, ώστε να προλάβει άδικες και ανούσιες απαγορεύσεις. Η δύναμη του κάθε ανθρώπου δεν είναι μόνο η ψήφος του. Είναι και η δύναμη του λόγου του κι αυτός ο λόγος θα πρέπει να ακουστεί και να είναι βροντερός.

Αλλά στο φως των ασεβών τα έργα δεν ευδοκιμούν και κάθε χέρι που υψωνόταν βίαιο θα πέσει συντετριμμένο.

Ιώβ 38,15 Αγία Γραφή

Περισσότερα απο

Τηλέμαχος Μπόσιος (Βραχνής Γεώργιος)

Είμαστε

ΠΑΝΤΟΥ