Εβραϊκή κοινότητα των ΗΠΑ: «Θα τα βρούμε με την Τουρκία!»

Την θεωρεί "το πιο σημαντικό μουσουλμανικό μέλος του ΝΑΤΟ"

“Ψυχρολουσία” από τον εκπρόσωπο της Αμερικανό–Εβραϊκής κοινότητας που χαρακτήρισε την Τουρκία “το πιο σημαντικό μουσουλμανικό μέλος του ΝΑΤΟ”

Ανησυχητικά είναι τα μηνύματα που μας έρχονται από Ισραηλινούς και Τούρκους.

Η επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου Χέρτζογκ στην Τουρκία αναμένεται όχι μόνο να επιδιορθώσει τους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών αλλά και να έχει θετικές επιπτώσεις στην περιοχή και να βελτιώσει τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ”, αναφέρει εκπρόσωπος της αμερικανικής εβραϊκής κοινότητας.

Αναλυτικά αναφέρουν:

”Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ θα πραγματοποιήσει ιστορική επίσκεψη στην Τουρκία στις 9-10 Μαρτίου, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα για να επιδιορθώσει τους μακροχρόνια παγωμένους δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, οι δύο ηγέτες θα καλύψουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η ενέργεια, ο τουρισμός, το εμπόριο και η περιφερειακή ασφάλεια.

Ο τελευταίος Ισραηλινός πρόεδρος που επισκέφτηκε την Τουρκία ήταν ο Σιμόν Πέρες το 2007. Αργότερα το 2010, η Άγκυρα απέσυρε τον πρεσβευτή της από το Τελ Αβίβ μετά την επιδρομή του ισραηλινού ναυτικού σε στολίσκο βοήθειας, που περιελάμβανε το MV Mavi Marmara. Ο στολίσκος προσπαθούσε να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό για να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα. Οκτώ Τούρκοι πολίτες και ένας διπλός Αμερικανός και Τούρκος υπήκοος σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα της επιδρομής.

Καθώς η επίσκεψη του Χέρτζογκ γυρίζει μια νέα σελίδα στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, η Daily Sabah μίλησε με έναν βασικό εκπρόσωπο της αμερικανικής εβραϊκής κοινότητας, τον ραβίνο Μαρκ Σνάιερ (Marc Schneier), ο οποίος συνέβαλε στην πραγματοποίηση της ιστορικής συνάντησης μαζί με ανώτερους Τούρκους αξιωματούχους. Ο Schneier αναφέρθηκε στις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις, την επίσκεψη του Προέδρου Herzog και τις πιθανές επιπτώσεις της στις σχέσεις της Τουρκίας με τις Η.Π.Α.

Ο Μαρκ Σνάιερ λέει ότι βλέπει την επίσκεψη του Herzog ως μια νέα αρχή για τις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις, τους τουρκοαμερικανικούς δεσμούς και τις εβραϊκές κοινότητες στις ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην Άγκυρα και θα παραστεί στη συνάντηση των δύο προέδρων.

Ο Μαρκ Σνάιερ

Η επί μακρόν επιδεινούμενη κατάσταση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ – που οδήγησε σε παύση του διπλωματικού και πολιτικού διαλόγου – κατηγορήθηκε κυρίως στη δεξιά πολιτική στο Ισραήλ και στον τερματισμό των συζητήσεων για μια λύση δύο κρατών, η οποία έφτασε σε οριακό σημείο και παραμερίστηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Παρά το γεγονός ότι ούτε η Τουρκία ούτε το Ισραήλ έχουν διορίσει πρεσβευτή στις αντίστοιχες πρωτεύουσές τους, η επίσκεψη του Χέρτζογκ στην Άγκυρα έχει νόημα και για τις δύο χώρες.

Οι πιο πρόσφατες στενές αλληλεπιδράσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ ξεκίνησαν όταν ο Ερντογάν τηλεφώνησε στον Χέρτζογκ στις 12 Ιουλίου 2021, για να τον συγχαρεί για την εκλογή του. Αυτό αποτέλεσε το έναυσμα για την έναρξη της τηλεφωνικής διπλωματίας μεταξύ των δύο χωρών. Οι ηγέτες μίλησαν ξανά όταν ο Χέρτζογκ τηλεφώνησε στον Ερντογάν στις 18 Νοεμβρίου 2021, μετά την απελευθέρωση ενός ζευγαριού Ισραηλινών που είχε τεθεί υπό κράτηση με την κατηγορία της κατασκοπείας στην Κωνσταντινούπολη.

Στη συνέχεια, ο Ερντογάν τηλεφώνησε ξανά στον Χέρτζογκ στις 13 Ιανουαρίου 2022, για να εκφράσει τα συλλυπητήριά του μετά τον θάνατο της μητέρας του Ισραηλινού προέδρου. Τον επόμενο μήνα, ο Χέρτζογκ τηλεφώνησε στον Ερντογάν για να του ευχηθεί ταχεία ανάρρωση αφού ο Τούρκος πρόεδρος βρέθηκε θετικός στον COVID-19.

Έχοντας παίξει καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία επαφών, ξεκινώντας από τα πρώτα τηλεφωνήματα, ο Schneier λέει ότι μια νέα τάξη πραγμάτων εγκαθιδρύεται στη Μέση Ανατολή και σε όλο τον κόσμο. Τονίζοντας την κοινή ιστορία των Εβραίων και των Μουσουλμάνων ως «γιοι του Αβραάμ», ο ραβίνος εξήγησε ότι μεταξύ των Αβρααμικών θρησκειών, ο Ιουδαϊσμός και το Ισλάμ είναι οι πιο κοντινές μεταξύ τους.

“Εάν η Τουρκία θέλει να αποκαταστήσει τις σχέσεις με το Ισραήλ, αυτός θα ήταν ένας θαυμάσιος τρόπος για να οικοδομήσει σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της εβραϊκής-αμερικανικής κοινότητας. Η υποστήριξη του Ισραήλ είναι το μόνο θέμα στο οποίο συμφωνούν τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί.

Ο Σνάιερ τόνισε ότι είναι σημαντικό για την Άγκυρα να δημιουργήσει καλές σχέσεις με το Τελ Αβίβ, όχι μόνο για χάρη του κράτους του Ισραήλ αλλά και για άλλους λόγους, όπως η οικονομική ανάπτυξη, η περιφερειακή ειρήνη και η εβραϊκή-αμερικανική κοινότητα που υποστηρίζει αυτές τις σχέσεις κρατικοί”, είπε.

«Από την αμερικανική εβραϊκή σκοπιά, αναγνωρίζουμε τον σημαντικό ρόλο που έχει παίξει η Τουρκία», είπε. Η Τουρκία είναι επίσης το πιο σημαντικό μουσουλμανικό μέλος του ΝΑΤΟ, εκτός από την ομόλογή της Αλβανία. Ενώ ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι (Volodymyr Zelenskyy) μίλησε για μεσολαβητικό ρόλο τόσο του Ισραήλ όσο και της Τουρκίας για την επίλυση της εισβολής της Ρωσίας στη χώρα του, ο Σνάιερ δηλώνει ότι η Τουρκία θα είναι επίσης μεσολαβητής και λύτης προβλημάτων για πολλά περιφερειακά ζητήματα και συγκρούσεις.

Καθώς ο κόσμος αλλάζει και οι ιστορικές σχέσεις πέφτουν και πέφτουν με την πάροδο του χρόνου, τα κριτήρια και οι σχέσεις μεταξύ των χωρών αλλάζουν επίσης με τις δεκαετίες. Για παράδειγμα, οι σχέσεις που επιδιώκουν να δημιουργήσουν χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και το Μπαχρέιν με τη Δύση και το Ισραήλ διαφέρουν από εκείνες που αναζητούσαν πριν από 20 χρόνια.

Φυσικά, με τις αναπτυσσόμενες σχέσεις μεταξύ του Ισραήλ και των χωρών του Κόλπου, το πρώτο ζήτημα που προκύπτει είναι η επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαφοράς. Η Τουρκία έχει κυρίαρχο ρόλο στη συζήτηση αυτών των θεμάτων και στην εξαγωγή συμπερασμάτων.

Η έλλειψη διαλόγου μεταξύ των χωρών δεν είναι ποτέ επιθυμητή για τη βελτίωση των διεθνών σχέσεων. Καθώς ο αναπτυσσόμενος διάλογος υποδεικνύει μια πολιτική κερδοφόρα και για τις δύο χώρες, η διατήρηση αυτής της σχέσης είναι σημαντική για τους απλούς πολίτες της Τουρκίας και του Ισραήλ, καθώς και για τους ιστορικούς δεσμούς των χωρών. Ως εκ τούτου, ο Σνάιερ περιγράφει την άφιξη του Χέρτζογκ στην Άγκυρα και την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων ως συμφιλίωση μεταξύ των δύο χωρών.”

Όλα αυτά, την στιγμή που όπως αναφέραμε το πρωί, σύμφωνα με Ισραηλινούς ειδικούς, η επίσκεψη του προέδρου Χέρτζογκ στην Τουρκία θα ανοίξει μια θετική σελίδα στις σχέσεις των δύο χωρών. Ο Αλόν Λιλ (Alon Liel), ο οποίος ήταν επιτετραμμένος στην Πρεσβεία του Ισραήλ στην Άγκυρα τη δεκαετία του 1980, είπε: “Ο Πρόεδρος Isaac Herzog πιστεύει ότι ακολουθεί τα βήματα του πατέρα του, ο οποίος έχτισε τη συμμαχία με την Τουρκία πριν από 30 χρόνια, κατά την επίσκεψή του το 1992”.

ΠΗΓΗ: Directus

Για δες εδώ

Μπορεί να σε ενδιαφέρει

Είμαστε

ΠΑΝΤΟΥ