Για ρατσισμό κατηγορείται το Vegan Society γιατί ιδρύθηκε από ένα λευκό Βρετανό
Μπορεί ο κόσμος να έχει μπει στην τελική ευθεία για το τέλος του, όμως στην πάντα ζωηρή, δυναμική και υπερήφανη βίγκαν κοινότητα, γίνονται πραγματάκια. Έτσι, καθώς είτε με την ακύρωση και τον διαδικτυακό εκφοβισμό, είτε με την φίμωση στα κοινωνικά δίκτυα, όπως φαίνεται οι οχτροί του συστήματος και της προόδου όσο πάνε και εξαφανίζονται, το φίδι της ανεχτικότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης συνεχίζει να τρώει την ουρά του.
Αυτή τη φορά, στόχος της τέχνης της αλληλέγγυας υποκριτικής έγινε ο οργανισμός The Vegan Society. Πρόκειται για μια οργάνωση προώθησης του βιγκανισμού που ιδρύθηκε το 1944 από τον ακτιβιστή Ντόναλντ Γουάτσον (Donald Watson). Ο ίδιος μάλιστα ευθύνεται για τον όρο “βιγκανισμός” (veganism).
Τα προβλήματα για την οργάνωση ξεκίνησαν πριν από έναν χρόνο, όταν μαζεύτηκαν αρκετές καταγγελίες σχετικά με τα ρατσιστικά δημόσια σχόλια της τότε αντιπροέδρου της οργάνωσης Έσε Κιάμα Ζούρι (Eshe Kiama Zuri) σε κοινωνικά δίκτυα.
Η οργάνωση απευθύνθηκε στην δικηγόρο Ιτζεόμα Ομαμπάλα (Ijeoma Omambala) και της ζήτησε να ερευνήσει για το αν ευσταθούν ή όχι οι κατηγορίες κατά της κυρίας Ζούρι.
Ένα χρόνο μετά, και αφού -υποθέτουμε- η κυρία Ομαμπάλα έκανε μια ενδελεχή έρευνα, δημοσιοποίησε τα ευρήματα της τα οποία ήταν… εντυπωσιακά. Στην αναφορά της η δικηγόρος κάνει λόγο για δυο δημόσια σχόλια της κυρίας Ζούρι στα οποία εξέφραζε τις απόψεις πως ο βιγκανισμός είναι κοινωνικό κατασκεύασμα του λευκού προνομίου και πως η διαφημιζόμενη σαν βίγκαν διατροφή δεν ήταν τίποτα περισσότερο από τις παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες του Πακιστάν, της Κίνας και της Μέσης Ανατολής τις οποίες ο λευκός βιγκανισμός απαλλοτρίωσε και παρουσίασε ως δικές του. Σύμφωνα με την δικηγόρο, τα σχόλια ίσως ήταν “αντιεπαγγελματικά και απρεπή” κατά της οργάνωσης αλλά “σε καμία περίπτωση δεν ήταν ρατσιστικά”.
Το πράγμα όμως δεν τελείωσε εκεί, καθώς η μαχητική και προοδευτική δικηγόρος υποστηρίζει πως κυριολεκτικά “έβγαλε λαγό” στις έρευνες της. Όπως αναφέρει, οι καταγγελίες εναντίον της κυρίας Ζούρι ήταν σεξιστικά, ρατσιστικά και τρανσφοβικά υποκινούμενες καθώς η κυρία (;) Ζούρι στην προσωπική της ιστοσελίδα αυτοπροσδιορίζεται σαν “ανάπηρη και άφυλη που δεν είναι ούτε άρρεν ούτε θήλυ και ακτιβίστρια των BLM” . Μάλιστα, η κυρία Ομαμπάλα καταγγέλλει την οργάνωση πως επανειλημμένως κατά την διάρκεια των συνελεύσεων της, τα διοικητικά της μέλη προσφωνούσαν την κυρία Ζούρι με το λάθος φύλο, αντιμετωπίζοντας την σαν κάτι το οποίο εκείνη δεν μπορεί να αποδεχτεί ταυτίζεται.
Σύμφωνα με την αναφορά, η οργάνωση “Δεν δύναται να έχει ώριμες και εποικοδομητικές συζητήσεις στα θέματα της διαφορετικότητας και της εμπεριεκτικότητας ούτε είναι ικανή να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις των νέων κοινωνικών δεδομένων”.
Μετά την δημοσιοποίηση της αναφοράς, πέντε διαχειριστές της οργάνωσης υπέβαλαν την παραίτηση τους, ανάμεσα τους και η Έσε Κιάμα Ζούρι η οποία δήλωσε: «Μπορώ με σιγουριά να δηλώσω πως η Vegan Society δεν είναι ένα ασφαλές μέρος για τους νέους, για τους μαύρους, για τους κουήρ και για όλους τους περιθωριοποιημένους ανθρώπους» και ισχυρίστηκε πως κατάφερε να φέρει στη δημοσιότητα τις αντιξοότητες που αντιμετώπιζαν οι διαχειριστές αλλά και τον συστημικό ρατσισμό, την καταπίεση που υπάρχει στα θεμέλια κάθε οργάνωσης που ιδρύθηκε χωρίς την διαφορετικότητα και την εμπεριεκτικότητα κατά νού, με μια “δομική λευκή ανωτερότητα”.
Ο επίσης αποχωρήσας διαχειριστής κύριος Ρομπ Μάστερς (Robb Masters) έκανε λόγο για το “τοξικό περιβάλλον” που υπάρχει στα άδυτα της οργάνωσης στο οποίο φωλιάζει “η τρανσφοβία και η διάκριση κατά των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες”.
Από τη μεριά της, η οργάνωση με ανακοίνωση της δήλωσε σχετικά:
«Η κλήση της Ιτζεόμα Ομαμπάλα έγινε οικειοθελώς από το ίδρυμα προκειμένου να διερευνηθούν συγκεκριμένα παράπονα εναντίον κάποιων διαχειριστών. Θα φέρουμε τις προτάσεις της αναφοράς ενώπιων του διοικητικού συμβουλίου το συντομότερο δυνατόν.
Όπως και πολλοί άλλοι φιλανθρωπικοί οργανισμοί, έτσι και η Vegan Society, είναι αντιμέτωπη με αρκετές προκλήσεις τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσει προκειμένου να εξελιχθεί σε έναν πιο εμπεριεκτικό και φιλικότερο στη διαφορετικότητα οργανισμό.
Αυτό είναι κάτι στο οποίο εργαζόμαστε εντατικά, έχοντας την υποστήριξη εξωτερικών συμβούλων και δεσμευόμαστε να φτιάξουμε ένα εμπεριεκτικό περιβάλλον για όλο μας το προσωπικό, τους διαχειριστές, τα μέλη και τους υποστηρικτές.»