Marvel και η DC έχασαν τα πνευματικά δικαιώματα της λέξης “superhero”

Μια μικρή εταιρία, μια μεγάλη νίκη

Σίγουρα ελάχιστοι γνωρίζαμε πως η λέξη “superhero” ήταν -μέχρι πρόσφατα= πνευματική ιδιοκτησία τόσο της Marvel όσο και της DC από κοινού.

Όπως αποκαλύφθηκε, οι δυο εταιρίες κατείχαν από κοινού τα εμπορικά σήματα της αγγλικής μετάφρασης του “υπερήρωα”, κάτι που όμως πλέον δεν ισχύει καθώς το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ ακύρωσε την αξίωση των εταιρειών για πνευματική ιδιοκτησία της λέξης, αναφέρει το Reuters.

Συγκεκριμένα, η ακύρωση έρχεται ως αποτέλεσμα μιας νομικής πρόκλησης από τη Superbabies Limited, μια μικρή εκδοτική εταιρεία που παράγει την σειρά κόμικς “Superbabies” που ήρωες της είναι μωρά υπερήρωες. Όταν το νομικό τμήμα της DC επιχείρησε να παρεμποδίσει τις προσπάθειες του δημιουργού του SugarBabies, SJ Richold να διαφημίσει το κόμικ του σαν “Superbabies”, εκείνος αποφάσισε να αντισταθεί. Απευθύνθηκε σε νομικούς και εκείνοι του πρότειναν να αμφισβητήσει νομικά την ιδιοκτησία των δύο γιγάντων της βιομηχανίας του κόμικ επάνω στη λέξη “Superhero”.

Σύμφωνα με την νομοθεσία, η Marvel και η DC είχαν προθεσμία μέχρι την 24η Ιουλίου να απαντήσουν στην πρόκληση και να οδηγηθεί η υπόθεση στην δικαιοσύνη, κάτι που αμφότερες οι δυο εταιρείες, δεν έκαναν. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την αυτόματη ακύρωση της πνευματικής ιδιοκτησίας της λέξης “superherο” που είχε κατατεθεί από κοινού από τις δυο εταιρίες σαν “πατέντα ευρεσιτεχνίας” από το το 1967.

Παρ ‘όλα αυτά, οι δύο εταιρείες εξακολουθούν να είναι συνιδιοκτήτες των λέξεων “SUPER HEROES”, που καταχωρήθηκε το 2018, καθώς και των λέξεων “SUPER-VILLAIN” (σούπερ κακός), που εξασφάλισαν το 1985.

Για δες εδώ

Μπορεί να σε ενδιαφέρει

Είμαστε

ΠΑΝΤΟΥ