Η επέλαση της ακρίβειας καταστρέφει οικογένειες

Την στιγμή που το κυβερνητικό επιτελείο πανηγυρίζει για την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδος από διεθνείς έγκριτους οίκους, η ακρίβεια σε βασικά αγαθά στην χώρα μας καλπάζει, με ανυπολόγιστες συνέπειες και πιέσεις στην διαβίωση ενός μέσου οικογενειακού νοικοκυριού.

Δεν γράφω ότι η αναβάθμιση της αξιολόγησης είναι κάτι ασήμαντο. Κάθε άλλο, είναι όντως ένα χαρμόσυνο γεγονός που απεικονίζει την πάλη που έκανε ο λαός μας κατά την δεκαετή κρίσης χρέους που μας άφησαν ως οδυνηρή παρακαταθήκη οι οικονομικά αλόγιστες σοσιαλιστικές τακτικές των κυβερνήσεων της μεταπολίτευσης.

Όμως ο μέσος οικογενειάρχης νιώθει ακόμα αφόρητη την πίεση στο πορτοφόλι του από την επέλαση της ακρίβειας και τον δυσθεώρητο πληθωρισμό σε είδη πρώτης ανάγκης. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, και οι προβλέψεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) επιβεβαιώνουν τη σοβαρότητα της κατάστασης στην χώρα μας. Παρά την ελαφρά υποχώρηση τον Νοέμβριο, ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, και το ερώτημα είναι εάν αυτή η τάση θα συνεχιστεί, δεδομένων των διεθνών αρνητικών συνθηκών και της εγχώριας αισχροκέρδειας.

Η Κύπρος, αντίθετα, υιοθετεί μια πρωτοποριακή προσέγγιση με τη εφαρμογή μηδενικού ΦΠΑ σε κρέας και λαχανικά. Αυτό το μέτρο, που εγκρίθηκε με σκοπό τη μείωση των τιμών στη λιανική, αποτελεί ένα πιθανό παράδειγμα που πρέπει να εξετάσει η Ελλάδα.

Από την άλλη παρακολουθούμε μια τρομαχτική αύξηση στα κέρδη των μεγάλων αλυσίδων super market, τα οποία ανακοινώνουν αποτελέσματα στο πρώτο 9μηνο του 2023 με δεκάδες ακόμα και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κερδοφορία! Το οποίο σημαίνει, πως ο έλεγχος της κρατικής μηχανής για περιπτώσεις ολιγοπωλίου, συντονισμένου ορισμού υψηλών τιμών, και περιπτώσεων αισχροκέρδειας σε βάρος του απλού Έλληνα οικογενειάρχη και καταναλωτή, είναι τόσο ανερυθρίαστα ελλιπέστατος, που προκαλεί και υποψίες για περίεργα κυκλώματα εντός του κρατικού μηχανισμού, και για εκούσιες προσπάθειες καθυστέρησης των ελέγχων σε ένα ήδη αργό γραφειοκρατικό μηχανισμό των εποπτικών αρχών.

Η εφαρμογή του μηδενικού ΦΠΑ στα τρόφιμα μπορεί να αποτελέσει αποτελεσματικό μέσο για τη μείωση του κόστους ζωής και τη στήριξη των νοικοκυριών. Αυτή η προσέγγιση αξίζει σοβαρής εξέτασης, καθώς η Ελλάδα αναζητά λύσεις για τον υψηλό πληθωρισμό και τις αυξημένες τιμές.

Δεν μπορεί η κυβέρνηση να βασίζεται σε μακροχρόνια οφέλη που μπορεί να έχουμε σε πολυετή ορίζοντα λόγω της αναβάθμισης του αξιόχρεου της πατρίδας μας. Πρέπει να ενεργήσει άμεσα, και να βοηθήσει έμπρακτα στην μάχη κατά της ακρίβειας, χωρίς θεωρίες και ευχολόγια, αλλά με πράξεις και συντονισμό.

Περισσότερα απο

Απόστολος Κρητικόπουλος

Είμαστε

ΠΑΝΤΟΥ