‘πιστήμονες προτείνουν να μειωθεί η αναισθησία στα χειρουργεία για να καταπολεμηθεί… η κλιματική αλλαγή

Πάνω απ'όλα η σωτηρία του πλανήτη

Πλέον κάποιοι ‘πιστήμονες προτείνουν την μείωση της αναισθησίας στα χειρουργεία για να ικανοποιηθεί η Γκρέτα

Στο όνομα της Γαίας έκοψες πλαστικές σακούλες, καλαμάκια, ποτήρια και τα τοιαύτα. Ετοιμάζεσαι να φας σκουλήκια, κάμπιες και ακρίδες, σε λίγο πόνο θα κολλήσεις;

Αυτό τουλάχιστον υποστήριξε στο ετήσιο συνέδριο των Αναισθησιολόγων των ΗΠΑ ο καθηγητής Μοχάμεντ Φαγιέντ (Dr. Mohamed Fayed), διευθυντής αναισθησιολόγος του νοσοκομείου Χένρι Φορντ του Ντιτρόιτ.

«Η υπερθέρμανση του πλανήτη επηρεάζει όλο και περισσότερο την καθημερινότητα μας και η μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου έχει γίνει ζωτικής σημασίας» ανέφερε στην ομιλία του ο ‘πιστήμονας και συνέχισε:

«Ασχέτως από το πόσο μικρό αντίκτυπο θα έχει, κάπως θα βοηθήσει. Εμείς, σαν αναισθησιολόγοι μπορούμε να συνδράμουμε σημαντικά στον σκοπό αυτό κάνοντας μικρές αλλαγές στο λειτούργημα μας, όπως το να μειώσουμε τις ροές του αναισθητικού αερίου χωρίς να επηρεάζεται η φροντίδα του ασθενούς.»

Η διαδικασία της γενικής αναισθησίας, στις περισσότερες των περιπτώσεων απαιτεί υψηλή ροή αερίου τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος του χειρουργείου. Όμως σύμφωνα με τον καθηγητή, είναι ασφαλές να μειωθεί η ροή κατά την διάρκεια της επέμβασης. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε, οι προτεινόμενες αλλαγές στην διαδικασία έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία στο νοσοκομείο Χένρι Φορντ και έχουν μειώσει την αναισθησία σε λιγότερα από 3/λίτρα ανά λεπτό κατά την διάρκεια των χειρουργείων ενώ διέκοψαν και την χρήση του δεσφλουρανίου, ουσία που σύμφωνα με τους ‘πιστήμονες, συμβάλει δραματικά στις εκπομπές άνθρακα.

«Για πολύ καιρό πιστεύαμε πως οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ήταν μια αναπόφευκτη παρενέργεια των συστημάτων υγείας μας. Πλέον όμως γνωρίζουμε πως μειώνοντας τις ροές της αναισθησίας είναι ένας από τους πολλούς τρόπους που εμείς σαν υγειονομικό προσωπικό μπορούμε να συμβάλουμε στην κλιματική κρίση, σε συνδυασμό με την μείωση των απορριμάτων, το σβήσιμο των φώτων και των μηχανημάτων μας όταν δεν τα χρησιμοποιούμε, χωρίς βέβαια να υποβαθμίζουμε την φροντίδα στους ασθενείς.», αναφέρει ο δρ. Φαγιέντ.

Η απάντηση στη χωματερή.

Για δες εδώ

Μπορεί να σε ενδιαφέρει

Είμαστε

ΠΑΝΤΟΥ