Μπορούμε να προσαρμοστούμε;
Εικόνα από βίντεο του Sora/OpenAI

Όταν η μεγαλύτερή μας θυγατέρα με ρώτησε φέτος που δίνει πανελλαδικές εξετάσεις, ποια είναι η γνώμη μου για την επιθυμία της να δηλώσει κάποιο μεταφραστικό τμήμα ώστε να σπουδάσει, απάντησε ο τεχνοκράτης μέσα μου.

Της είπα ότι η εξέλιξη των υπολογιστών, ουσιαστικά έχει υποκαταστήσει την ανάγκη για συμπολίτες μας μεταφραστές, αφού πλέον υπάρχουν ιδιαίτερα εξελιγμένες εφαρμογές οι οποίες μετατρέπουν οποιοδήποτε κείμενο σε κάθε άλλη γλώσσα. Σε 5 έτη από τώρα όπου αυτή η εξέλιξη είναι εκθετικά αυξητική, είναι απόλυτα σίγουρο ότι όλες οι μεταφράσεις θα γίνονται από μηχανές. Με άκουσε η κόρη μου, και επέλεξε να στοχεύσει σε παιδαγωγικές σχολές, αντί για μεταφραστικές.

Πριν λίγες ημέρες διαπίστωσα ότι άλλο ένα επάγγελμα κινδυνεύει να εξαφανιστεί από την εξέλιξη της τεχνολογίας: αυτό του κινηματογραφιστή. Η πρωτοπόρος στον κόσμο εταιρία τεχνητής νοημοσύνης OpenAI, παρουσίασε ένα πρωτότυπο μιας νέας υπηρεσίας, του Sora, όπου οποιοσδήποτε χρήστης μπορεί να περιγράψει μία κινηματογραφική σκηνή σε κείμενο, και το συγκεκριμένο εργαλείο προχωράει στην παραγωγή σε λίγα δευτερόλεπτα ενός βίντεο υψηλής ανάλυσης και ρεαλιστικής ακρίβειας βάσει της σκηνής που έχει ως δεδομένο. Δηλαδή, για να το περιγράψω με απλά λόγια: δεν χρειάζεται συνεργείο, σκηνοθέτης, ηθοποιοί, παραγωγή και χρήματα για να γυριστεί οποιαδήποτε ταινία. Απλά ένας σεναριογράφος θα περιγράφει τις σκηνές στον υπολογιστή, και σε ελάχιστο χρόνο θα βλέπει σε άκρως ρεαλιστικό βίντεο ότι είχε οραματιστεί!

Εικόνα από βίντεο του Sora/OpenAI

Παρόλο που ένα κομμάτι του εαυτού μου είναι ενθουσιασμένο από την θεαματική εξέλιξη της τεχνολογίας, δεν παύει να με κάνει ανήσυχο για τις κοινωνικές επιπτώσεις που τόσο θεαματικά και ριζοσπαστικά επιτεύγματα παρουσιάζονται πλέον με ολοένα και επιταχυνόμενα αυξητικό ρυθμό.

Πόσο γρήγορα η κοινωνία μας θα αποδεχτεί την επέλαση της τεχνολογίας σε κάθε επαγγελματικό τομέα; Δεν είμαι κάποιου είδος λουδίτης, που να επιθυμώ το «σπάσιμο των μηχανών» όπως είχε γίνει τον 19ο αιώνα. Όποιος χαρακτηρίζει καθολικά τους συνανθρώπους του, που εκφράζουν ανησυχία για την εξωφρενική πρόοδο της της τεχνολογίας ως «οπισθοδρομικούς», προφανώς είναι εντελώς άσχετος με την επιτάχυνση των εξελίξεων. Στην λέξη «επιτάχυνση» πρέπει να εστιάσουμε.

Πόσο μπορούμε να αντέξουμε ως κοινωνία τις αλλαγές που βιώνουμε λόγω της όλο και αυξανόμενης ταχύτητας των τεχνολογικών εξελίξεων; Πόσους επαγγελματικούς κλάδους αντέχουμε να χάνουμε ανά μία δεκαετία; Πέντε; Δέκα; Εκατό; Όλους; Δεν έχω απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, απλά διαπιστώνω μια τάση η οποία θεωρώ ότι θα έχει σοβαρή κοινωνική επίδραση τα επόμενα άμεσα χρόνια.

Περισσότερα απο

Απόστολος Κρητικόπουλος

Είμαστε

ΠΑΝΤΟΥ