Κρατική χρηματοδότηση στα Μ.Μ.Ε.

Είναι καλό για τους δημοσιογράφους να είναι δέσμιοι των πολιτικών;

Τις τελευταίες μέρες είδαμε μια έντονη κριτική , δικαιολογημένη θα λέγαμε , σε μερίδα δημοσιογράφων για τις (φιλοκυβερνητικές) απόψεις τους σχετικά με την τραγωδία των Τεμπών. Οι απόψεις είναι απόρροια πεποιθήσεων ή συμφερόντων.

Είναι οι δημοσιογράφοι δέσμιοι της κρατικής επιχορήγησης;

Είναι επιτρεπτό στην καταχρεωμένη Ελλάδα να δίνονται συνολικά από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη 19.832.132,94 ευρώ στα Μ.Μ.Ε.;

Είναι δίκαιο την ώρα που παιδάκια ξεψυχάνε μέσα σε χαλασμένα , σαράβαλα ασθενοφόρα να δίνονται τόσα χρήματα στα Μ.Μ.Ε. ;

Ας αρχίσουμε με τα τετριμμένα ότι η ελευθερία του Τύπου είναι ένας από τους πιο σημαντικούς πυλώνες της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. 

Ότι η ελευθερία του Τύπου διασφαλίζει την ελεύθερη έκφραση των ιδεών και την ελεύθερη διακίνηση των πληροφοριών, και επιτρέπει στους πολίτες να ενημερώνονται και να σχηματίζουν τη δική τους άποψη για θέματα που αφορούν την κοινωνία και το κράτος.

Ότι η  ελευθερία του Τύπου προστατεύει τους δημοσιογράφους και τους εκδότες από την πολιτική και κρατική πίεση και διασφαλίζει ότι οι δημοσιογράφοι μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμά τους χωρίς να απειλούνται ή να διώκονται για τις απόψεις τους ή για την ενημέρωση που παρέχουν.

Ότι η ελευθερία του Τύπου είναι σημαντική για την ενημέρωση του κοινού σε θέματα όπως η διαφθορά, οι ατασθαλίες των κυβερνήσεων, οι περιβαλλοντικές και οικολογικές κρίσεις, η πολιτική και οικονομική αναταραχή και άλλα σημαντικά θέματα.

Μπορεί η παροχή χρηματοδότησης από το κράτος στα ΜΜΕ να αποτελέσει μια απειλή για όλα αυτά ;

 Η χρηματοδότηση από το κράτος στα ΜΜΕ αποτελεί μια σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τους ήδη επιβαρυμένους φορολογούμενους. 

Επιπλέον, η χρηματοδότηση αυτή μπορεί να οδηγήσει στην εξάρτηση των ΜΜΕ από το κράτος, με αποτέλεσμα τη μείωση της ανεξαρτησίας τους και της ελευθερίας τους να αναφέρουν τα γεγονότα χωρίς πολιτικές επιρροές. Η χρηματοδότηση των Μ.Μ.Ε. σημαίνει μείωση των πόρων που διατίθενται για άλλες σημαντικές κοινωνικές ανάγκες, όπως η υγεία, η παιδεία, η ανάπτυξη και η ασφάλεια. Η χρηματοδότηση των ΜΜΕ από το κράτος μπορεί να οδηγήσει σε μια ανισότητα μεταξύ των μεγάλων και μικρών επιχειρήσεων. 

Οι μεγάλες επιχειρήσεις μπορεί να λάβουν περισσότερα κονδύλια από το κράτος, ενώ οι μικρές επιχειρήσεις μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα να λάβουν αρκετά κονδύλια για να ανταγωνιστούν στην αγορά της ενημέρωσης οδηγώντας σε έναν ανταγωνισμό που δεν βασίζεται στην ποιότητα των υπηρεσιών αλλά στη δυνατότητα χρηματοδότησης.

Η κρατική χρηματοδότηση μπορεί να οδηγήσει στην υπονόμευση της ανεξαρτησίας της δημοσιογραφίας. 

Αυτό συμβαίνει όταν η επιβίωση των  ΜΜΕ εξαρτάται από τη χρηματοδότηση του κράτους και αποδέχονται τους περιορισμούς ή την εκάστοτε γραμμή που τους επιβάλλονται με αποτέλεσμα να μην  μπορούν να επικεντρωθούν στην ανεξάρτητη δημοσιογραφία.

Η κρατική χρηματοδότηση μπορεί να έχει πολιτική επίδραση στην επιλογή των θεμάτων καθώς και τον τρόπο (π.χ. Τέμπη) που καλύπτονται από τα ΜΜΕ. 

Αυτό συμβαίνει όταν οι δημοσιογράφοι είναι επιλεγμένοι από το κράτος ή λαμβάνουν οδηγίες για τα θέματα που πρέπει να καλύψουν.

Η κρατική χρηματοδότηση μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια εμπιστοσύνης του κοινού προς τα ΜΜΕ. Όταν το κοινό αντιλαμβάνεται τα ΜΜΕ ως εξαρτημένα από το κράτος, μπορεί να αμφισβητήσει την αξιοπιστία τους και να μην εμπιστευτεί την αντικειμενικότητά τους.

Κλείνοντας ας θυμηθούμε τα λόγια της Ευρωπαίας επιτρόπου  Δικαιοσύνης, Βέρα Γιούροβα, απαντώντας σε ερώτηση Ευρωβουλή σχετικά με την επιχορήγηση των ΜΜΕ στην Ελλάδα και την Λίστα Πέτσα .

«Κρατικό χρήμα μοιράζεται μόνο σε ΜΜΕ, που είναι πρόθυμα να υπηρετήσουν την κυβερνητική προπαγάνδα».

Αν συνδέσουμε την απάντηση της Βέρα Γιουρόβα με την υιοθέτηση ψηφίσματος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για την ελευθερία του τύπου στο οποίο αναφέρεται η υποχρέωση της Ε.Ε «να αντιμετωπίσει τις απόπειρες των κυβερνήσεων των κρατών μελών να βλάψουν την ελευθερία και την πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης ως σοβαρή και συστηματική κατάχρηση εξουσίας και ως κάτι που αντίκειται στις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ» μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως κρατική χρηματοδότηση στα Μ.Μ.Ε. βλάπτει σοβαρά την ενημέρωση.

Περισσότερα απο

Χρήστος Μουντζουρίδης

Είμαστε

ΠΑΝΤΟΥ